Ministrul Justiției: Grațiere – da, amnistie, nu

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marți că o lege privind grațierea trebuie luată de Guvern, anunțând că în cursul zilei va avea o discuţie pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu.

Potrivit ministrului, amnistia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea – da.

„Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, în jur de 150 la sută. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO, chiar sub sancţiunea plăţii multor milioane de euro, din cauza condiţiilor care există în peniteciare. În acelaşi timp, dacă pornim astăzi construcţia unui penitenciar pentru 500-600 de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani, deci până în 2021 gradul de încărcare nu poate fi diminuat”, a spus Iordache.

Întrebat dacă se va merge pe aministie şi graţiere, ministrul Justiţiei a precizat că, din punctul său de vedere, aministia nu trebuie avută în vedere, ci doar graţierea, dar cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.

„Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. Din 2002, când s-a dat ultima lege care vizează graţierea, dar bineînţeles cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei şi asa mai departe”, a precizat Iordache.

În opinia ministrului, decizia trebuie să aparţină Guvernului: „Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu prim-ministrul și, în funcție de decizia pe care o vom lua la nivelul Guvernului, vă informez. Voi discuta (cu Sorin Grindeanu — n.r.), mi se pare un subiect foarte important, iar decizia (…) trebuie să fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice și spun ceea ce se întâmplă”.
Potrivit acestuia, sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27 000 de deţinuti, iar în alte state sunt încarceraţi alţi peste 11.000 de români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.