Ministrul Mediului, despre poluare: „Va fi sancționată orice abatere”

Ministrul Mediului,Costel Alexe, a anunțat că aerul din București și orașele mari este din ce în ce mai poluat și că vor exista săptămânal verificări în teren, iar autoritățile publice responsabile vor fi sancționate.

„Am venit astăzi într-o vizită de lucru în teren, în urma informațiilor alarmante apărute în presă privind acest număr de depășiri record în ceea ce înseamnă poluarea aerului în București. Aceste depășiri alarmante există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an și evident că trebuie să înțeleagă toate administrațiile publice din România că trebuie să își implementeze planurile de măsuri privind îmbunătățirea calității aerului. În situația Bucureștiului care după cum știți și dumneavoastră este în procedura de contencios în relația cu Comisia și nu mai putem face absolut nimic decât să așteptăm sentința. În momentul de față, mai niciuna dintre măsurile prinse în plan, nu a fost implementată. Pentru că dacă am fi avut aceste măsuri implementate, am fi avut, așa cum este firesc, ținte mult mai mici decât aceste depășiri”, a spus ministrului Mediului.

Costel Alexe a anunțat că orașele mari vor fi verificate săptămânal în privința calității aerului, iar autoritățile publice responsabile vor fi sancționate pentru orice abatere.

„Eu ca ministru și noi cei de la minister transmitem foarte clar tuturor autorităților publice din România, bună prietenie, care a fost până acum, nu are cum să mai existe, pentru că eu personal nu pot să îmi bat joc de sănătatea românilor. Iar săptămânal, îi anunț pe toți cei trei primari din București, Iași și Brașov și tuturor celorlalte orașe din România, autoritățile din subordinea Ministerului Mediului, că vorbim de ANFM, de Gărzile de Mediu, vor fi în teren, astfel încât vor sancționa orice abatere pe care o transmitem și vor fi luate măsurile necesare”, a subliniat Alexe.

El a subliniat că în 2018 analizele privind calitatea aerului au arătat că în 70 de cazuri au fost depășite limitele.

„În 2013, vreau să menționez, că la această stație, au fost înregistrate 24 de zile cu depășiri, pentru ca în 2018 să avem 70. Din păcate vreau să subliniez faptul că de la an la an, sunt mai mari depășirile decât ar trebui. Imaginați-va că această stație, în decursul săptămânii viitoare sau peste două săptămâni, când vom reuși să punem toate datele cap la cap, să ieșim cu statistică, sunt șanse foarte mari că depășirile din 2019 să fie mai mari că cele din 2018. De cele mai multe ori, se arată cu degetul spre Ministerul Mediului că fiind cel care ar trebui să rezolve problema sau problematica poluării în România. Nu este mai fals de atât, fals. Nu Ministerul Mediului este cel care poate controla poluarea într-o capitală”, a explicat ministrului.

Alexe a susținut că este nevoie de o modernizare privind transportul public în comun în marile orașe, precum București, Brașov și Iași.

„Ministerul Mediului, prin planurile privind calitatea și managementul aerului, nu face altceva decât să aprobe niște măsuri, să informeze primăriile despre aceste depășiri, că ele să ia măsuri. În momentul de față, nu avem în București o centură așa cum ar trebui, astfel încât tot traficul să nu tranziteze tot centrul Bucureștiului. Imaginați-vă că și la stația de aici și cea de pe Mihai Bravu, avem depășiri record, de la an la an. Nu avem în momentul de față un transport public electrificat. Am avut prin Ministerul Mediului și am făcut acest lucru pentru UAT-urile din România o măsură dedicată celor trei orașe aflate în procedura de infrigement – București, Brașov și Iași- astfel încât să își modernizeze transportul public în comun. Din păcate doar Bucureștiul și Brașovul au reușit să acceseze aceste fonduri”, a conchis acesta.

Precizările vin după ce consilierul general USR, Octavian Berceanu, a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că măsurătorile parametrilor calității aerului respirat din Sydney și București au valori comparabile.

Octavian Berceanu își bazează afirmațiile pe datele furnizate de mai multe rețele independente de măsurare a calității aerului. Datele analizate de el sunt publicate în timp real pe mai multe site-uri naționale și internaționale. El a observat că suspensiile de particule PM10 / PM2.5 din Sydney și București sunt similare. Poluarea cu PM10 este de 161 ug/m3, în Capitală, iar în orașul comparat ajunge la 169 ug/m3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Problema poluarii se poate rezolva de catre GUVERN…si primarii. Transport in comun electric…adica tramvai…metrou…troleu…prin centrul orasului….cat mai multe linii de metrou . Si chiar transport gratuit in centrul orasului.

  2. @parere … pe bune? autobuzele RATB-ului sunt principalul/unicul poluator?
    Carnatii astia de la mediu au grija sa colecteze taxe, dar, la fel ca si primaria generala si cea de sector nu sunt in stare sa aloce un buget pentru cumpararea terenurilor fostelor intreprinderi sa faca niste parcuri. Nu parcuri din alea cu 100mp de gazon si betoane la un copac… plantati multi copaci si cat mai putine/mici alei. Sa cumpere terenuri in zona liniei de centura, si zonele greu accesibile care nu pot fi dezvoltate inca de imobiliare si sa faca liziere de padure. Ce stiu in schimb e sa intinda mana, de vreo 2-3 luni de zile aud un „mesaj de interes” pe multe radiouri, unde efectiv sunt indemnati proprietarii de terenuri sa le DONEZE ca o sa faca ei parcuri. Hai sictir… sa-i vad incolonati la donat pe Negoita, Videanu, etc. Gigi „saracu” a mai dat pe ici pe colo

  3. Poluarea incepe la Cotroceni unde Marele Normal emite Toxine dincolo de Imaginatie.
    Guvernul Meu condus de Vampirul Ungur Ludovic Orban si Camerista KGB Raluca Turcana vor exetermina Blonzii din Capitala cu Coviltir daca nu se trece rapid la Transport ECO cu tirlii si magarusi teleormaneni cu copite de aur marka TELDRUM.

  4. Minunat: “Am venit azi într-o vizită de lucru în teren…”. Unde-i găsește fiecare guvenare pe toți fanfaronii și stupizii să-i facă miniștrii? Ce colindree are mașina de serviciu și ce cilindree au mașinile familiei domnule ministru al mediului? Ne prezentați un calcul cât a poluat în ultimii cinci ani aerul “românilor mei” coloana de mașini incluzând cele două limuzine Mercedes pe traseul săptâmnal Sibiu-București și retur?

  5. Da’ mai este una : unele institutii ale statului au parcurile auto , vai de mama lor,cum ar fi politia , salvarea , pompierii, armata , etc.,etc.. Cu astea cum ramane ? Polueaza fara sa plateasca , sau nu ?

  6. Daca inchizi Glina unde duci tot gunoiul!?
    Depozit nou nu vrei sa faci sau nu ai bani,Glina nu poti sa o inchizi!
    Daca respecti legea ar trebui sa nu mai duci la gropa nimic ,daar asta ar insemna sa ramana pe strazi toate resturile,deseurile!
    Vrei aer mai curat in marele oras?
    Pai sa nu se fi construit prin parcuri si spatiile verzi, sa se respecte inspectiile tehnice la masini(suntem depozit de rablae ale Europei) ,sa se reduca traficul din oras,sa se modernizeze transportul in comun,etc!
    Se pot lua masuri ,dar costa!
    Noi vrem degeaba!
    Vine un dastept si spune ca avem poluare!
    Pai avem! Da hai sa ne uitam la cauze ca sa vedem ce facem cu efectul!
    Spune-i bucuresteanului sau romanului in general ca nu mai are voie sa mearga cu Golful lui IV sau V.Ca atunci o sa vada TFL -isti ca nu mai intra in parlament!
    A!Stai ! Ei merg cu trotineta !Aici au o contributie benefica! Mare parte sunt corporatristi!
    Sunt experti in amprenta de carbon!
    Apropo ,parturile sunt pline de metan!Va dati seama la cateva milioane de oameni cati mc de noxe se degaja!Aproape cat Elcen-ul

    Da!Trebuie sa se faca ceva!Cu cap!Dupa buget!
    Daca te uiti pe marginea drumurilor sau a raurilor sau a baltilor vezi numai gunoaie.
    Cum rezolvi asta? Cu educatia si cu amenda drastica!
    Poluarea va fi mai putina daca s-ar arunca mai putin pe jos ,s-ar matura mai bine strazile ca sa nu se mai ridice praful grosier( PM-urile sunt un efect al acestui praf/pulberi ,dar sunt de ordinul micronilor),cu masini mai putin poluante,cu mai multi copaci.
    Noi facem pompieristic, ca sa facem rost de voturi sa vada lumea ca suntem interesanti!
    Bine ca n-a facut comparatie cu nivelul din Sahara dupa o furtuna!

  7. Aglomeratia este insotita de poluare. Zonele de centru si din vecinatatea lor, ale oraselor, sunt prea aglomerate, fiindca dezvoltatorii imobiliari vor sa obtina profit maxim, iar in zonele de centru nu cheltuie suplimentar cu retelele de apa, canalizare, energie si gaze ori drumuri de acces , cum ar fi nevoiti sa faca daca ar construi la periferie.

  8. Hoooo, bree,..Ce consideri ”abatere” ?? Tăierile rase de păduri care sunt 2/3 ilegale,. ți se par normale ?? Dispariția parcurilor, a zonelor verzi a pomilor din localități, având ca rezultat aerul poluat,..fiind singurul filtru,..ți se pare normal ?? Plus metoda de jaf a materialului lemnos sub lozinca de ”toaletare”..când se omoară pomii luându-le coroana, de fapt filtrul de aer.// crezi că e normal ?? Crezi ca dacă pui taxe, amenzi, in loc să plantezi pomi, o să ai aer curat ?? Cât de cornut trebuie să fii./

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.