Ministrul Popescu și-a făcut un dușman redutabil

Un adevărat schimb de replici războinice s-a iscat în utimele ore între ministrul Economiei, Virgil Popescu, și reprezentanții Fondului Proprietatea iar obiectul controversei îl reprezintă perla energiei românești, compania Hidrolectrica. Totul a pornit de la o declarație recentă făcută de Popescu conform căreia Hidroelectrica, societate controlată de statul român și unde FP are 20% din capital, trebuie să livreze energie direct către populaţie, la un preţ mult mai mic decât cel din prezent, ceea ce ar putea duce la scăderea tarifelor în toată piaţa. Ministrul a acuzat compania că nu promovează prețuri mai mici pentru populaţie. „Hidroelectrica şi-a pierdut licenţa de furnizor de ultimă instanţă (FUI). Nu poţi să fii FUI dacă nu ai 3.000 de clienţi şi ANRE le-a retras această licenţă în urmă cu câteva luni. Ce companie eşti tu, fără 3.000 de clienţi naţionali?”, a spus Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Furnizorul de ultimă instanţă este cel care preia un consumator casnic dacă furnizorul acestuia dă faliment sau nu mai poate livra energie. „Oferta pe care o are Hidroelectrica, cu 255 de lei pe MWh, este o bătaie de joc. E doar pe site, nu o promovează, pentru cine este ea, pentru salariaţii lor? Ei nu se duc către oameni să încheie contracte. Să-şi facă un departament de vânzări cum trebuie! Au doar trei oameni la vânzări. Nu au capacitate de facturare? Să-şi ia un soft!”, a mai spus ministrul.

Oficialii Fondului au tăcut câteva zile însă au ieșit în ziua de 23 iulie și au spus că declarația lui Popescu reprezintă o încălcare gravă a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile de stat. Îngrijorat de încălcarea legii privind guvernanța corporativă în Hidroelectrica, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea a declarat: „Este inacceptabil să asistăm la aceleași practici care, cu ani în urmă, au condus Hidorelectrica în insolvență. Membrii Guvernului ar trebui doar să respecte și să asigure cadrul legal în care să se desfășoare în siguranță operațiunile de afaceri, fără a interveni în deciziile managementului. România are o istorie cu politicienii care influențează deciziile de zi cu zi de afaceri ale companiilor de stat, cu consecințe negative grave asupra rezultatelor financiare ale acestora. Avem încredere că această situație nu va deveni un precedent, iar Guvernul va înțelege și va aplica principiile de guvernanță corporativă care asigură companiilor un cadru transparent pentru afaceri, astfel încât să rămână eficiente și profitabile pentru beneficiul economiei și al tuturor cetățenilor“.

În trecut, lipsa implementării codului de guvernanță corporativă a dus la rezultate negative pentru multe companii de stat. Un astfel de exemplu este Hidroelectrica, atunci când compania a încheiat contracte de vânzare a energiei electrice pe termen lung în condiții dezavantajoase sau când a fost forțată să achizitioneze energie electrică mai scumpă de la alți producători, arată FP: “Aceste decizii proaste, împreună cu multe altele, au condus la insolvența Hidroelectrica în 2012 și a durat cinci ani până când compania a depășit consecințele negative. Alte exemple mai recente cunoscute sunt: Romgaz, când s-a decis ca firma să acorde reduceri anumitor clienți sau cazul Complexului Energetic Oltenia care a continuat să furnizeze lignit clienților care nu erau capabili sau refuzau să își respecte obligațiile comerciale, au spus cei de la FP.

Replica lui Popescu a venit rapid. ”Interesul românilor primează! Asta se pare că nu înțeleg multe persoane. Le-am solicitat celor de la Hidroelectrica să transmită volumul de investiții realizat în ultimii ani, când au avut prețuri mari la energia electrică, având în vedere că au folosit această scuză. De aceea, aș adresa o întrebare directorului Hidroelectrica, reprezentanților Fondului Proprietatea și reprezentanților statului român în CS al Hidroelectrica: unde este acel volum de investiții? Să înțeleg că este bine că nu au făcut investiții ca să facă profit mare și să plătească dividende? Complet greșit, acest tip de politică este falimentar pe termen lung, iar interesul statului român și al românilor este să avem o companie puternică pe termen lung!

De asemenea, să înțeleg că este bine ce a făcut Hidroelectrica până acum: a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceștia o revând mult mai scump consumatorilor casnici!?! Asta în loc ca Hidroelectrica să o vândă direct, mai ieftin decât o vând furnizorii, dar mai scump decât energia pe care o vinde în acest moment la furnizori?!?! Domnilor de la Fondul Proprietatea unde vedeți băieții deștepti în cele două scenarii prezentate mai sus? Eu văd aici o politică comercială greșită care trebuie să se schimbe în acest an, în contextul liberalizării prețului la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021. Nu vreau să mă gândesc că vreți să țineți compania captivă unor clienți mari și, astfel, împiedicați pătrunderea acesteia pe piața clienților casnici.

Și că tot s-a pomenit de legea guvernanței corporative aș dori să reamintesc că există posibilitatea votului cumulativ care permite schimbarea întregii conduceri a unei companii la cererea unui acționar. Și de asemenea, atât timp cât voi fi ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri voi exercita calitatea de acționar în beneficiul românilor și nu voi permite niciunui acționar să îmi cenzureze cuvintele!” a afirmat Popescu. Acesta a adăugat că nu poapte acccepta să primească lecții de bună-purtare și de guvernanță corporativă în contextul în care un acționar înțelege să „susțină” (sub ce formă nu reiese clar, dar cel mai probabil financiar) unul sau mai multe articole de presă dedicate companiei la care este acționar. ”Nu pot accepta asta din două motive: 1. Dacă tot ce ai de spus este legitim și corect, de ce trebuie „susținut” articolul în care-ți transmiți mesajul? Și 2. Ce ne facem cu toți ceilalți acționari care nu-și permit să “susțină” articole de presă? Ei sunt mai puțini acționari sau nu au aceleași drepturi? Mai ușor cu lecțiile de moralitate, când practica nu te recomandă, asta aș vrea să rețină distinșii domni de la FP. Și pentru o corectă informare: SUSȚIN LISTAREA PE BURSĂ A HIDROELECTRICA cu un procent de 10% sau 15%! Este unul din obiectivele asumate ca ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”, a încheiat Popescu.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea (‘Fondul’) a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

13 Comentarii

  1. „Ponta trimite un mesaj dur legat de Fondul Proprietatea: A fost cel mai mare rău pe care puteam să-l facem României”(Victor Ponta ianuarie 2013) Foarte corect spus!
    Sa multumim in cor pentru acest jaf lui Basescu,Tariceanu si Macovei,fondatorii afacerii!Asa si-au castigat protectia internationala!

  2. Nu cumva si Gittenschwein este pe la FP de un de ia bani cu caruta?

  3. Pe cine si-a facut „dusman redutabil”-pe Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea ,care detin 20% si deci sunt in inferioritate ,dar cu tupeu gangsteresc ,incearca sa controleze,desi
    Romania care detine 80% are controlul ?
    Este adevrat ca li se da un deget si apoi iau totul!
    Este prima luare d e pozitie publica,indreptatita a unui ministru liberal impotriva masurilor abuzive luate de o companie contra consumatorilor casnici si populatiei ,profituri si dividende gratis,fara investitii si metode incorecte/politici frauduloase pt.a nu scadea pretul.
    Se intelege ca atunci cand a semnat Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente ,dl Tariceanu a fost santajat de agentii Basescu si Macovei,dand 20% din cele mai bune soc.de stat gruparilor straine din cele 4 vanturi pt.a-i imbogati pe ei si a saraci romanii,dar Parlamentul ROMANIEI ce face, zace? Poate legifera foarte bine incetarea jumulirii Romaniei de catre niste Gitesteini,Meyer,Templeton speculanti d e bursa,jefuitori de fonduri de asigurari, gangsteri internationali ?De ce nu le dau Tariceanu, Macovei,Basescu din fondurile si conturile lor de mosieri,capitalisti si parazita de la Bruxelles ? Ponta are dreptate aici.Cine mentine si impune fatalitatea aceasta,decat tradatorii de neam si tara,agentii dubiosi.

  4. Nici o proprietate n-a fost „confiscata” în regimul „comunist”, @Cotidianul! NATIONALIZAREA nu-i „confiscare”. Si tipii ale caror proprietati s-au NATIONALIZAT înaintea lui 1989, o si meritau, pentru colaborarea lor cu legionarii si nazismul, înaintea si-n timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Gittenstein sa-si tzina gura! uita c-ai lui, adica evreii siau fost persecutati de indivizii care se pretind azi mari „rezistenti” „anti-comunisti”. Sa-si tzina gura, si-asa zisul „fond proprietatea” sa fie urgent desfiintat, declarat în afara legii. Ponta : „uita” cine-a distrus România : Nastase Adrian al socialistilor, cu „privatizarile” si „restituirile” lui si-ale complicilor (din parlament) cu tot, pentru care le si doresc sa fie-ngropati de vii.

  5. Joc de glezne la maimuțoiul ăsta de Popescu! Fraza cheie este „SUSȚIN LISTAREA PE BURSĂ A HIDROELECTRICA cu un procent de 10% sau 15%!”, ceea ce conduce ușor, ușor, la pierderea controlului de către statul român. Burzuluiala este doar de fațadă.

  6. Au foisot si confiscari penale urm,are unor hoot.judeca,sau in cazul bunurilor abandonate,parasite ale celor care au fugit in strainatate,pt.care s-a stabilit un termen de prescriptie in car emasurile puteau fi contestate.Insa ,una peste alta, propr.de stat ,publica s-a infaptuit prin Decretul de Nationalizare,de trecere in propr.st.la 11 iunie 1948 -insa cu plata despagubirilor!
    DNA,DIICOT nu s eocupa de ceea ce intereseaza interesul public -de asa zisa „licitatie internationala”din decembrie 2008, prin care rechinul „Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010″- O ILEGALITATE CARE SFIDEAZA,si a carei anulare,nulitate Parchetul ,in urma cercetarilor o poate cere.Aceste BUBE ,ILegalitati crase ,majore prin care s-au smuls halci din avutia Romaniei stau NEATINSE de Parchetele Ministerului Public,care,”Minister Public” a devenit patria faradelegilor particularilor,privatilor,excrocilor internationali ,Minister Public care nu pazeste Statul de Drept,ci jefuirea lui,ilegalitatile cumplite de care nu se atinge!

  7. Asta chiar e de antologie
    Un ministru in exercițiu nu poate e prima o opinie vis-a-vis de o companie majoritar româneasca (si de interes strategic) ca se umfla orzul in 20% din Fondul Proprietatea
    Unde esti nene Iancule?

  8. In cei 30 de ani tot felul de nemernici in funcții de conducere au contribuit masiv la jefuirea României.
    Corupția s-a manifestat si dezvoltat prin oameni din guvern,parlament,justiție, poliție,directori de societăți etc.
    Drept exemplu la zi;pădurile se taie in draci dar niciun guvern,parlament,președinte nu a spus STOP,GATA cu jefuirea pădurilor.
    DE CE NU A FACUT-O? Știți răspunsul.

  9. Cat timp va mai rezista paparuda asta care s-a suit pe cadavre?

  10. @Smarandache :povestea cu listarea pe bursa celei mai profitabile companii a statului roman,e de domeniul inimaginabilului!
    In perioada de insolventa 2012-2015 s-au pregatit de listare cu echipe de SRI/SIE sanchi profesionisti,si ‘specialistul”in insolventa, un amic a lui Ponta, a obtinut de la Ponta o crestere de la 10 % la 15 %,din flaut,fara nici un studiu in spate!
    Bineinteles ca a fost gargara ,dar „cineva”de peste Ocean preseaza,prin intermediul Fondului Proprietatea (Paul Singer) sa puna mana pe Hidroelectrica!
    Ministrul Popescu ar trebui sa stie ca intrarea pe bursa inseamna zero investitii noi,zero reabilitari,asa zisele 200-300 milioane Euro cash obtinute prin listare sunt vax fata de profitul anual Hidroelectrica,care s-ar imparti prin listare cu „ïnfomenatii”de peste Ocean!
    Fondul Proprietaea ar trebui desfiintat,cine l-a creat ala sa il desfiinteze,e o „gaura neagra” in visteria Romaniei!
    Daca mai sunt patrioti in Romania,ar trebui dati afara urgent Templeton de la FP si austriacul Schweighofer care taie padurile Romaniei!
    Bineinteles,patrioti in Guvernul Romaniei nu mai exista!

  11. La crearea si functionarea F P , se poate vorbi de tradarea indubitabila , a Romaniei , precum si de tradatori ! Averile lor personale , au si ele legatura cu aceasta ! PT. acesta uriasa tradare , Parlamentul ar trebui , pt. inceput , sa constituie o Comisie de ancheta … dar nu o va face ! ILEANA ROLLASON , ILEANA :
    Achiesez la comentariile voastre ! Felicitari ziaristului , COSMIN PAM MATEI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.