Mircia Gutău a învins definitiv statul

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a primit peste 10.000 de euro ca daune morale şi 180.000 de lei daune materiale în urma procesului pe care l-a deschis acum patru ani statului român pentru „suferinţa şi umilinţa” la care a fost supus în anii în care s-a judecat în instanţele din România în dosarul „Mită la Primărie”.

Edilul a precizat că este mulţumit că s-a încheiat procesul şi a primit despăgubiri, deşi suma pe care a cerut-o iniţial a fost de peste 10 milioane de euro.

„Eu m-am luptat prin instanţă şi mi-am dovedit nevinovăţia. Acum două săptămâni am primit şi despăgubirile. Sunt primul care am primit despăgubiri efectiv.10.000 de euro şi 180.000 de lei am primit. Normal că nu sunt mulţumit, dar sunt totuşi mulţumit că am primit despăgubiri. Mai spuneţi-mi unul care, printr-o instanţă din România, a primit despăgubiri. Au fost despăgubiţi la CEDO cu 5.000 de euro, cu 10.000 de euro, dar la o instanţă din România, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu… Am această satisfacţie. Procesul s-a terminat. Am cerut despăgubiri de 10 milioane de euro. Prin instanţa din Vâlcea, unde m-am judecat trei ani de zile, am primit 100.000 de euro şi Curtea de Apel mi-a dat 10.000 de euro. Aşa au considerat. Respect decizia. Important e şi un euro să-l câştig şi am câştigat. Aşa că, după 18 ani s-a închis, s-a terminat cu toată povestea asta”, a declarat Gutău.

În anul 2010, Mircia Gutău a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA că a pretins de la un denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, suma totală de 50.000 de euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediul viceprimarului de atunci, Nicolae Dicu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011, după mai bine de doi ani de detenţie, iar în noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde a contestat decizia încă din 2010, a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil. Rejudecarea dosarului lui a fost decisă în aprilie 2018, iar în luna octombrie a acelui an Gutău a fost achitat definitiv. Ca urmare a acestei achitări, în aprilie 2019, Mircia Gutău a dat statul în judecată şi a cerut daune morale şi materiale de 10,5 milioane de euro, pentru cei 12 ani de procese.

La instanţa de fond, Tribunalul Vâlcea, Gutău a obţinut 190.648,93 lei cu titlu de daune materiale şi plata sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, însă soluţia a fost atacată cu apel, iar magistraţii Curţii de Apel Piteşti au diminuat cuantumul daunelor morale solicitate de primarul din Râmnicu Vâlcea la 10.000 de euro, soluţie menţinută şi de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie, care, în urmă cu bine de o lună, a respins ca nefondate recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti şi de Statul Român prin Ministerul Finanţelor.

Edilul şef din Râmnicu Vâlcea a precizat că banii pe care i-a obţinut ca despăgubire îi va dona nepoţilor lui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

10 Comentarii

  1. În America, un procuror care PERFORMEAzĂ astfel, plătește !
    Să luăm exemplu, măR🤮g…

  2. Omul acesta a suferit cca 15 ani de umilinte. Toate daunele morale si materiale ar fi trebuit platite de lep_rele de la DNA care si-au batut joc de el si i-au distrus viata si cariera.
    Unde este raspunderea ptr actul de justitie? Doar asa se poate termina cu caraghiozlacul acesta de ,,justitie” de la noi……[Rumburak]

  3. Alt securist care aleargă dupa credibilitate, un fals cretin care, după ani de furt și înșelăciuni, e curat ca lacrima lui Piedone, alt securist escroc.

  4. Să plătească CUCUVEAUA și Javrele securiste Coldea,Dumbravă și Petrov.De ce să plătească statul pentru greșelile securiștilor?

  5. Parere, tot imbecil ai rămas? Ce șpăgar ai fi fost dacă ai fi avut posibilitatea! La cât ești de ticălos, cu siguranță ai fi fost cel mai mare escroc din istoria României. Boschetare, din coșciugul tău cotidian stai și debitezi prostii la orice știre. Ești mai gol decât un știulete, dar te dai îmbrăcat în armani și sensuri. Calculează-ți ziua în care vom scăpa de tine!

  6. Asta a facut blat cu judecatorul,cine-i mai crede pe acesti sarlatani? Toti sunt fete maricand ii asculta prostii.

  7. Într-o țară normală, statul s-ar fi întors impotriva celor care au ‘greșit’, reținându-le din salariu ori pensie, până la suma concurentă pentru a-și recupera banii dați pe despăgubire. Dar în România, prin legile magistraților, nu există răspunderea acestora. Doamna judecator CCR, fosta ‘parteneră de nadejde a DNA’ doarme liniștită: are și salariu și pensie, c-așa-i la magistrați!

    P.S. Doamna în cauză l-a condamnat pentru că nu știa care era dorința lui Băsescu…

  8. Este absolut revoltator standardul execrabil al procuraturii de la noi. Au fost instruiti prin semniarii de americani doar sa trimita oamenii in judecata, de preferinta arestati si de preferinta demonizati prin presa. Procurorul care a inchis dosarul privind pe procurorii din Brasov care l-au executat pe avocatul Rosu a avut TUPEUL sa sustina ca faptele nu ar exista.Adica, prin rotatie ne poate veni randul ca un mucea, gen uncheselu, deca, munteanca sa ne termine viata, sa stam prin procese 18 ani ca Gutau, si NIMENI NU RASPUNDE. Experimentul asta trebuie sa inceteze si mai ales Cucuveaua mortii si tolomacii sai SA RASPUNDA cu libertatea. Si financiar, adusi in sapa de lemn. Asta, cand s-o elibera Justitia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.