Misterioasa deplasare a lui Rudolph Giuliani la Budapesta și la Kiev

Săptămâna care se încheie a fost una infernală pentru guvernul de la Kiev. Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Trump, s-a deplasat la Budapesta, unde s-a întâlnit cu fostul procuror general al Ucrainei, Iuri Luțenko, iar apoi a mers la Kiev, pentru o întâlnire cu unul dintre deputații ucraineni care susțin că autoritățile au sifonat sute de milioane de dolari din ajutoarele oferite Ucrainei. Misiunea lui Giuliani este limpede – fostul primar al New Yorkului încearcă să găsească probe pentru a demonstra că întreg procesul de impeachment al președintelui Trump, acuzat de amânarea unui ajutor militar pentru Ucraina, nu este decât o vânătoare de vrajitoare și o încercare de a sabota realegerea lui Trump, în 2020.

În același timp, la Kiev s-a deplasat și succesorul Victoriei Nuland, pentru o întâlnire, de data aceasta oficială, cu actualul procuror al Ucrainei, omul actualului președinte Volodimir Zelenski. Peste toate acestea, guvernul de la Kiev a avut de pregătit reuniunea în așa-zisul format Normandia pentru reglementarea conflictului din Donbas, care va avea loc luni, cu participarea președintilor Putin, Zelenski, Macron și a cancelarei Angela Merkel. Este prima întâlnire în acest format începând din 2016.

Mizele anticorupției în SUA și în ”Flancul Estic”

În ce privește Statele Unite, devin tot mai clare taberele: avocatul președintelui Trump, Giuliani, a devenit un adevărat trimis special informal al președintelui SUA in Ucraina; pe de altă parte, birocrații din Departamentul de Stat par să urmărească o altă agendă. Scopul procedurii de impeachment devine și el limpede: blocarea realegerii lui Donald Trump în noiembrie 2020. Iar liderii opoziției democrate au scos argumentul suprem în această luptă: Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților, a declarat că realegerea lui Trump este o amenințare la adresa civilizației însăși și, mai mult, că întreg procesul de impeachment nu este despre Ucraina, ”este despre Rusia (…) Rusia este adversarul nostru, toate drumurile duc la Putin, înțelegeți asta”.

În ce privește Ucraina, dar și statele este-europene, scandalul impeachmentului din SUA nu face decât să arate ce se ascunde în spatele organelor anticorupție. Cu cât sunt mai multe și mai variate, cu atât mizele politice sunt mai mari. Nu este vorba doar despre eliminarea unui flagel, ci și despre o pârghie de a influența decizia politică, numirile înalților magistrați, demiterea lor sub presiune, eliminarea unor actori importanți din lumea afacerilor, privatizările strategice, decizia strategică a statului respectiv. Nu degeaba Ucraina este campioană în Europa la numărul de instituții anticorupție create prin cooperare cu statele occidentale. Ucraina are un Oficiu Național Anticorupție (NABU), cu propriile forțe speciale, mai are un Parchet Special Anticorupție (SAPO), un Birou de Stat pentru Investigatii (SBI) și chiar un Tribunal Anticoruptie. Asemenea tribunale anticorupție sunt mult mai răspândite în Africa spre exemplu. SBU, serviciul ucrainean de informații, este ocupat cu războiul împotriva separatiștilor din Donbas și cu agenții ruși din Ucraina, însă o sarcină majoră a serviciului este tot antiocorupția. Apoi, în Ucraina mai există o mulțime de ONG-uri dedicate luptei anticorupție, organizații a căror finanțare vine din Occident.

Giuliani în Ungaria

La finalul acestei săptămâni, Giuliani a ales Ungaria pentru o întâlnire cu fostul procuror general al Ucrainei, Iuri Luțenko. Ungaria este țara membră UE si NATO care a decis să blocheze orice pas concret al Ucrainei către aderare, până ce nu va fi modificată o lege e educației care reduce drastic predarea în limbile minorităților naționale din Ucraina. Luțenko este procurorul general al Ucrainei care a declarat pentru presa din SUA că, în 2016, după numirea sa în funcție, a fost chemat de ambasadoarea Americii la Kiev, Marie Yovanovich, care i-a dat o listă cu oameni pe care să nu-i pună sub acuzare, printre care și lideri ai unor ONG-uri anticorupție. Avocatul Giuliani dorește să realizeze un documentar pentru televiziune cu mărturiile unor foști înalți oficiali ucraineni precum Luțenko, documentar care să scoată la iveala putregaiul și încrengăturile politico-financiare de la Kiev apărate de fostul vicepreședinte Joe Biden, cel de la care a început întregul scandal al impeachmetului președintelui Trump.

”Revăzându-mi notițele luate, cred că o investigație în Ucraina și SUA va scoate la iveală și va duce la recuperarea a miliarde de dolari furate de escroci din ambele state, la cel mai înalt nivel. Ar fi cel mai eficient mod de a apropia cele două țări”, a scris Giuliani pe Twitter, vineri.

Giuliani la Kiev

După Budapesta, Giuliani s-a deplasat la Kiev. S-a întâlnit aici cu Andrii Derkaș, deputat independent în actuala Radă Supremă. Derkaș este cel care a a prezentat până acum documente care arată că fostul președinte Joe Biden a primit aproape un milion de dolari din partea firmei energetice ucrainene Burisma, în consiliul de administrației al căreia se afla însuși fiul său, Hunter Biden, dar și Devon Archer (un apropiat al lui John Kerry, secretarul de Stat al SUA la acea vreme) și fostul președinte al Poloniei Aleksander Kwasniewski, implicat, pe de altă parte, în strângerea de fonduri internaționale pentru reconstrucția postconflict în Ucraina. Familia Biden s-a ocupat de apărarea ”borcanului cu miere” care era compaia Burisma, condusă de un fost ministru corupt al Mediului din Ucraina. În acest afel a ajuns vicepreședintele Biden să facă presiuni, cu succes, pentru demiterea procurorului general Viktor Șokin, predecesorul amintitului Luțenko și cel care a inițiat o investigație în cazul Burisma.

Giuliani încearcă sa pună cap la cap toate aceste informații în periplul său est-european. Se pare însă că acțiunile sale pot fi ușor decredibilizate, pentru că Andrii Derkaș are origini nu tocmai ”sănătoase”. Este școlit la o acadermie de informații din Moscova și este fiul lui Leonid Derkas, fost KGB-ist și fost șef al serviciilor secrete (1998-2001) ucrainene, în timpul președintelui Leonid Kucima. Presa americană anti-Trump a început să relateze pe larg despre acest fapt, pe care îl considera un argument în favoarea teoriei lui Nancy Pelsoi cum că ”toate drumurile duc la Putin”. Puțin mai contează că și fostul presedinte Kucima, și amintitul Kwasniewski fac parte dintr-un grup de susținere a Ucrainei, după izbucirea conflictului din Donbas.

Prezent la Kiev a fost și succesorul Victoriei Nuland

Foarte interesant în acest context al ”investigațiilor” lui Giuliani este că, simultan, la Kiev s-a aflat și Philip Reeker, cel care asigură interimatul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice la Departamentuil de Stat al SUA, adică este succesorul mult mai cunoscuților în România Victoria Nuland și Philip Gordon (cel care a ”deschis ochii” Curții Constituționale după referenedumul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu). În timp ce Giuliani discuta cu deputatul Derkaș, Reeker a avut o întâlnire oficială cu actualul procur general al Ucrainei, Ruslan Ryaboșapka, cel care are pâinea și cuțitul în Ucraina în acest moment și de semnătura căruia depinde dacă Ucraina va lansa o investigație în cazul Biden ce poate dărâma strategia democraților de a-l destitui pe Trump. Potrivit AmbasadeI SUA, cei doi au discutat despre ”reforme”. Interesant este că și Reeker, și ambasadorul actual al SUA la Kiev, William Taylor, se numără printre birocrații care au depus mărturii defavorabile președintelui Trump la audierile pentru impeachment.

Nelipsitul spectru al lui George Soros

Desigur, în toată această desfășurare de evenimente nu avea cum să nu apară numele lui George Soros. Giuliani a fost însoțit la Budapesta și apoi la Kiev de Andrii Telijenko, fost diplomat la ambasada Ucrainei la Kiev, cel care a adus pentru prima dată, în 2017, în atenția presei acțiunile fostului regim de la Kiev de a împiedica campania prezidențială a lui Donald Trump. Telijenko a vorbit, în 2017, despre influența mare pe care o avea agenta democrată cu dublă cetățenie Alexandra Chalupa asupra ambasadei Ucrainei la Washington, dar și asupra autorităților de la Kiev, unde incerca să adune dovezi despre presupusa implicare a Rusiei în campania lui Trump.

Acum, Telijenko a declarat că se poate să nu mai revină în SUA după deplasarea cu Giuliani în Ucraina. Motivul: ”oamenii lui Soros” acționeaza pentru a-l discredita și i-ar putea anula viza. ”Oamenii lui Soros încearcă să-mi discrediteze reputația prin minciuni și apoi vor încerca să mă blocheze”, a spus Telijenko pentru NBC News. Tot despre influența lui George Soros în această afacere a impeachmentului și a Ucrainei au fost aduse de fostul congresman Cornelius MaGillicuddy (Connie Mack), care a susținut că Fiona Hill, fosta consilieră pentru Securitate a vicepreședintelui Mike Pence, care a depus mărturie împotriva președintelui Trump, este în conflict de interese din cauza legăturilor pe care  le are cu George Soros. Connie Mack este acum lobbyst si lucrează pentru premierul ungar Viktor Orban.

O întâlnire (încă) misterioasă la Casa Albă, în 2016

În fine, cea mai recentă evoluție în scandalul pornit din Ucraina al impeachmentului lui Donald Trump este publicarea unor informații din cartea de oaspeți de la Casa Alba. În ianuarie 2016, cu aproape un an înaintea alegerilor din SUA, la Casa Albă a avut loc o întâlnire între oficiali ai administrației Obama cu Nazar Holodnițki, Artem Sytnyk, Andrii Telijenko. Am văzut mai sus cine este Telijenko. Și mai important este că Holodnițki era procurorul-șef anticorupție de la Kiev, iar Artem Sytnik era adjunctul șefului poliției anticorupție din Ucraina (NABU). Amintitul deputat Derkaș a publicat documente din care reise cu ce se ocupau Sytnyk și șeful sau de la NABU (georgianul Gizo Uglava, membru al echipei de șoc al fostului președinte georgian Mihail Saakasvili, care a primit pașaport ucrainean și a fost făcut peste noapte șef al poliției anticorupție din Ucraina, în 2015). Ei bine, cei doi trimiteau listele cu cazurile investigate direct la ambasada SUA, iar de aici informațiile erau folosite inclusiv împotriva campaniei lui Trump.

Dar poate cel mai important este de văzut cu cine s-au întâlnit oficialii ucraineni anticorupție la Casa Albă, în ianuarie 2016. Cu Eric Ciaramella, agent CIA, așa-zisul avertizor de integritate de la plângerea căruia legată de o conversație telefonică între președintii Trump si Zelenski (în iulie 2019) a pornit actualul impeachment.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

9 Comentarii

  1. Frizerul Personal al Imparatului Donald J Trump, Rudy Giuliani s-a deplasat in citeva capitale din Vechea Europa pentru a Testa Piata cu Brice Imperiale si After Shave. Rudi este Divortat ( a cita oara ? ) si nu doreste sa-si piarda timpul prin Tribunale cu Femelele Inumane care vor sa-l lase Falit. Va sosi si in Capitala cu Coviltir Bucuresti inainte de Alegerile pentru al II-lea Mandat unde spera in Vinzari Masive cunoscut fiind Apetitul Primatelor Mioritice pentru Produse Americane.

  2. Mama mia ce coruptie genereaza astia prin anticoruptie.
    Si dosarele trimise la amabasada erau in rusa sau engleza.Dar sentintele ulterioare ?

    Asta e morișca de tip țintar si nu anticoruptie.Money factory.

  3. @FAKE NEWS – RUDY GIULIANI ESTE DIVORTAT DEJA ! : Despre coruptia din tara lu’ papasa Putin , stii ceva ? Nu stii ! Bine faci ! Si bine face papasa ca nu permite sa se afle NIMIC ! Papasa nu permite la el , dar unii mai rascolesc si chiar afla ! Pune mana si citeste ,, Panama Papers ” si ai sa afli multe despre incoruptibilul Putin !

  4. Ceea ce afirma Giuliani nu-i o noutate, omul adevar graieste, dar pe unii-i deranjeaza ! Ghiaurii chiar si comenteaza/micimanii/scarboseniile pamantulului !

  5. – Mai apucam sa vedem si combinatile sorosisto-klemmiste cu biden din Romania ?

  6. Cata mizerie inmarea demoncratie.Ungurii au blocat aderarea nazistiilor din Kiev pt faptul ca minoritatea maghiara nu e tratata cum vor ei.Patrioti unguri.Jeguriile noastre au tacut precum rahatii in iarba scarbele imputite sa nu supere noaua stapanire a Kievului americanii care sant si stapanii coloniei Romania

  7. itzicarescu a avut grija sa trimita 1 MLD EURO garantie pt. werner ca a platit sepcuta primita de la donald in rasul figurantilor prezenti !democratia si lupta anticoruptie in SUA = CIRC cu infractori ! kovesi,werner,dna,sri,sie si restul tradatorilor de TARA !!

  8. Nu e niciun mister,.. Devreme ce boii din romania, din politicul prea patriot românesc, nu pot impune sancțiuni ukrainei pentru tratamentul minorităților, uite cum Ungaria poate și pune frână aderării ukrainei in NATO, de la fel visul american de a intra in coasta rusiei și a porni o bătălie cu rusia in preajma romaniei, terenul ukran de altfel fiind gata minat, plin de mercenari. Deci e de convins oricare dintre părți, ori Ungaria ori ukraina să schimbe politca. Să vedem cine va ceda. Cornutuil mioritic român, evident iarăși nu contează, e mereu a cincia roată la căruță, cât despre nația română, cetățeanul român patriot de peste granițe, dacă nu produce, nu mai contează, contează doar diaspora de pe trotuarele europei, Doar ei produc,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.