Miza refendumului

Consilierii municipali din Primăria Capitalei au decis că bucureştenii se vor prezenta la urne pe 19 iunie pentru a decide dacă administraţia Capitalei va fi centralizată, aşa cum prevede noua Legea a Capitalei,în condiţiile în care noul proiect nu a fost trimis încă în Parlament, scriu jurnaliştii de la România Liberă.

Miza acestui referendum o reprezintă  un buget de câteva miliarde de euro şi apropierea alegerilor locale. Jurnaliştii de la cotidianul mai sus menţionat analizează care sunt avantajele şi dezavantajele  noului proiect pentru bucureşteni.

Bugetul de câteva miliarde de euro anual va fi concentrat în mâna unui singur primar şi a unui singur consiliu, care ar putea redistribui o parte mai mare din fonduri  către sectoarele sărace, putânf fi avantajate actualele sectoare 4 şi 5, în defavoarea sectoarelor 1 şi 2.

Într-o conferinţă de presă, liderii USL au criticat referendumul din Capitală.Crin Antonescu a afirmat că USL le va cere susţinătorilor şi simpatizanţilor să nu participe la vot, dacă referendumul va conţine cele 7 întrebări, în timp ce Victor Ponta a afirmat că USL, prin consilierii din CGMB, va solicita o nouă hotărâre în Consiliu prin care referendumul să aibă o întrebare clară, de genul „Doriţi desfiinţarea sectoarelor?”.

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a explicat demersul PDL, apreciind că că cele şapte întrebări sunt „extrem de clare” şi acoperă, în mare măsură, tema principală a legii Capitalei, conform jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei. „Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la o singură întrebare”, a adăugat Udrea.

Întrebările au fost aspru criticate de sociologi şi analişti politici, care le consideră  prost formulate, ambigue şi penibile.

Institutul de Politici Publice apreciază  că referendumul iniţiat  de PDL nu este decât un sondaj de opinie legat de administratia Bucureştiului, plătit din bani publici, notează jurnaliştii de la Jurnalul Naţional.

Deşi legea referendumului stabileşte o singură problemă per scrutin, hotărârea adoptată în Consiliul General al Municipiului Bucureşti include 7 întrebări, unele dintre ele cu răspuns previzibil, opinează IPP.  “Întrebările propuse de PDL induc răspunsurile şi creează o stare de spirit favorabilă ideii de desfiinţare a actualelor sectoare şi de creştere a prerogativelor Primarului General”, susţine IPP într-un comunicat de presa.

„În primul rând sunt prea multe întrebări, lucru neobişnuit pentru un referendum unde ar trebui să fie una, maxim două întrebări deoarece avem un flux mare al populaţiei. Întrebările sunt penibile, sunt ambigue, unele sugerează răspunsul, cum ar fi cea legată de reducerea cheltuielilor aparatului administrativ. Este ceva de genul «mănânci calule, ovăz»”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Vasile Dancu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), opinie susţinută şi de politologul Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD).

 „Întrebările 2 şi 3 se contrazic, creează confuzie şi demobilizează electoratul. În plus răspunsurile sunt aproape imposibil de cuantificat. Acesta este cel mai scump sondaj de opinie făcut vreodată în România”, susţine analistul politic.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/bucuresti/miza-refendumului-222572.html

http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/ipp-referendumul-din-capitala-sondaj-pdl-pe-bani-publici-575299.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bucurestenii-asteptati-la-urne-pe-19-iunie-926972.html

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bucuresti-_Referendumul_Capitalei-prostia_in_7_intrebari_0_462554334.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.