Moțiunea, spectacol în Parlament și în afara lui

Guvernul trece testul opoziției

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Tudose a picat, aceasta nereușind să întrunească numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată. Dintre cele 185 de voturi valabil exprimate, 159 au fost voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 23 de abțineri.

Din cei 465 de parlamentari au fost prezenţi 317.

Astfel, există 11 voturi în plus faţă de numărul de semnături. Iniţiatorii au reuşit să convingă 11 parlamentari în plus faţă de cei 148 de aleşi câţi au semnat documentul prin care cereau demiterea guvernului.

Update: A început votul în plenul reunit pentru moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Tudose, social democraţii prezenţi spunând, la apel, „Prezent, nu votez”. Primul strigat la apel a fost chiar premierul Mihai Tudose, cel împotriva căruia este îndreptată moţiunea de cenzură.

Pentru a trece moţiunea, Opoziţia are nevoie de cel puţin 233 de voturi.

Moțiunea PNL-USR depusă împotriva Guvernului Tudose, discutată  și supusă votului joi, are puține „bile” favorabile, dar mult spectacol. Conștienți de rezultatul ei, liberalii și cei de la USR s-au întrecut în gesturi și acțiuni care să atragă atenția. Mihai Tudose a apelat și el la ce i-a trecut prin cap: laudă și ironie. Băsescu nu s-a lăsat nici el.

Update:   PSD asigură cvorumul de şedinţă, dar nu va vota la moţiunea de cenzură

Liderul grupului parlamentar PSD din Cameră, Ioan Munteanu, a precizat, joi, că parlamentarii social-democraţi vor fi prezenţi la şedinţa de plen comun în care se supune la vot moţiunea de cenzură, dar nu se vor pronunţa prin vot.

„PSD dă o dovadă clară de democraţie: prezenţa parlamentarilor PSD în sală asigură cvorumul de şedinţă. Fără parlamentarii PSD, această dezbatere nu ar fi putut avea loc”, a spus Munteanu.

„Ne cereţi voturile, nu o să o facem. De-a lungul anilor fiecare grup parlamentar a votat în funcţie de intersele politice, nu am avut a face comentarii împotriva deciziilor acestora. Aşa vom proceda şi noi azi. Grupurile PSD vor fi prezente pentru a asigura cvorumul. Vorbim de decmocraţie, unii o clamează, noi o facem”, a adăugat Munteanu.

El a arătat că această decizie a fost luată la CExN al PSD de la Băile Herculane, unde s-a analizat activitatea Guvernului şi s-a constatat că multe dintre nerealizări au fost îndeplinite, stadiul actual al îndeplinirii măsurilor din programul de guvernare fiind la zi.

„Moţiunea nu are nicio şansă sau, aşa cum spun unii colegi mai vocali, va fi un eşec al opoziţiei. Asigurăm premierul, miniştrii, Guvernul că au tot sprijinul parlamentarilor PSD –ALDE”, a mai spus Munteanu.

Parlamentarii PSD solicitaţi să spună cum votează la moţiunea de cenzură răspund: „Prezent, nu votez”.

Tudose, către PNL: Cred că veţi sta departe de guvernare o lungă perioadă de timp

Premierul Mihai Tudose le-a spus parlamentarilor liberali, după dezbaterea moţiunii de cenzură, că ”din păcate pentru ei şi din fericire pentru România crede că vor sta departe de guvernare o lungă perioadă de timp”.

”O să răspund unor parlamentari care, în numele lor sau şi în numele grupului, chiar s-au dovedit a fi purtători de mesaje constructive, cu critica de rigoare – dlui Kelemen şi dlui Băsescu. Domnule preşedinte Băsescu, multe din lucrurile pe care le-aţi spus sunt în curs de rezolvare, unele deja sunt rezolvate – blocarea posturilor şamd. Ceea ce mă face să cred că e şi o opoziţie serioasă. În altă ordine de idei, dle preşedinte aţi început să îmbătrâniţi. Când eraţi mai tânăr nu dădeaţi niciodată ouăle înapoi”, a spus Mihai Tudose după dezbaterea moţiunii de cenzură.

El i-a criticat, însă, pe liberali.

”În ceea ce priveşte demersul celeilalte părţi a opoziţiei, de la fantome şi – lucru de neexplicat cred că nici medical – să vii la tribuna Parlamentului să spui că deficitul este dublu faţă de anul trecut, avem şi o parte cu poze, mi se pare o inconştienţă. Ceea ce toruşi rămâne definitoriu pentru zona pe care o reprezentaţi este gestul colegului nostru care de la o familie săracă, care în loc să ia pâinea de un leu pe care o ştie toată lumea, a luat o pâine de şase lei, că deh, era o familia săracă liberală, l-a lăsat şi fără mâncare. Din păcate pentru dvs şi din fericire pentru România cred că veţi sta departe de guvernare o lungă perioadă de timp”, a adăugat premierul.

Update: Turcan(PNL): Plecaţi să vă susţineţi şeful la DNA? Guvernul acţionează împotriva interesului naţional

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a criticat, miercuri, plecarea din sală a mai multor parlamentari PSD-ALDE, de la dezbaterea moţiunii de cenzură, întrebându-i dacă merg să îşi susţină liderul la DNA şi afirmând că Guvernul acţionează împotriva interesului naţional.

„Atât de previzibil pentru PSD. Oare unde plecaţi? Să vă susţineţi şeful pe treptele DNA? PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei şi la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca în anii ’90. (…) Acţiunile acestui Guvern sunt din ce în ce mai evident orientate împotriva interesului naţional. Se guvernează împotriva cetăţenilor, iar sfidarea şi aroganţa de care aţi ajuns să daţi dovadă au atins cote greu de imaginat”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Raluca Turcan le-a transmis lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi premierului Mihai Tudose, că deşi „au mai fost aroganţi cu dosare penale”, niciunul nu a îndrăznit să schimbe legi şi reguli pentru a scăpa din faţa justiţiei sau de eventuale sentinţe.

Deputatul PNL a afirmat că liderii coaliţiei de guvernare, alături de premierul Tudose, vor să revină la „modalităţi de operare dinaintea integrării în Uniunea Europeană”, transmiţându-le că ţara nu va permite acest lucru.

„Trăiţi cu iluzia că puteţi să umpleţi toate funcţiile publice cu agramaţi şi needucaţi, că puteţi schimba legile pentru a scăpa de propriile dosare, că vă puteţi da proprietăţi de la stat la preţuri derizorii, dar vă faceţi socoteli greşite şi veţi ajunge să daţi socoteală pentru tot ceea ce faceţi în momentul de faţă. (…)”, a spus liderul deputaţilor liberali.

Turcan a afirmat că niciun inamic al României nu ar fi reuşit să acţioneze mai eficient împotriva interesului ţării decât o face actualul Guvern.

„Crimă politică este atunci când, la nivelul comisiilor parlamentare, audiaţi condamnaţii. De ce nu mutaţi comisiile parlamentare direct la Jilava dacă vă preocupă mai mult condamnaţii decât cei mulţi, dacă vă preocupă mai mult audierile fictive decât să faceţi legi pentru popor? Niciun lider al majorităţii, niciun ministru, niciun europarlamentar nu a luat atitudine atunci când, într-un mod securistic, au fost atacate organizaţiile nonguvernamentale, atunci când au fost iniţiate legi care să le facă viaţa un coşmar”, a spus Turcan.

Mai mulţi parlamentari PSD şi ALDE au părăsit sala de plen, după ce senatorul USR Ramona Dinu a dat citire moţiunii de cenzură.

Dumitrescu(PNL): Domnule Tudose, meritaţi porecla de premierul paralel; Aţi primit OUG în plic?

Liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, a declarat, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că Mihai Tudose ar merita “porecla de premierul paralel”, afirmând că “balaurul” numit “statul paralel” a fost inventat pentru a justifica “rateurile Guvernului”.

„Pentru a vă justifica rateurile şi neputinţa aţi inventat un balaur despre care spuneţi că nu-şi lasă Guvernul să-şi vadă de treabă şi anume statul paralel, numit pleonastic şi ilegitim. (…) Aceasta moţiune de cenzură este o rezoluţie a noastră, a partidelor din opoziţie, împotriva Guvernului paralel şi ilegitim condus de domnii Mihai Tudose şi Liviu Dragnea. Şi când spun Guvern paralel mă refer la faptul că Guvernul premierului Mihai Tudose este paralel cu interesele, nevoile şi aşteptările românilor, iar când spun guvern ilegitim, mă refer la faptul că guvernul adevăratului premier Liviu Dragnea a declarat război românilor şi economiei româneşti într-un vârtej de minciuni şi populism nemaiîntâlnite în România „, a declarat Iulian Dumitrescu, în Plenul Parlamentului.

Iulian Dumitrecu l-a înrebat pe premierul Mihai Tudose dacă ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului fiscal a fost scrisă de membrii Guvernului sau a primit-o în plic de la “aşa-zişii reprezentanţi ai statului paralel şi ilegitim”.

“Dacă aţi primit-o în plic înseamnă că sunteţi un premier marionetă pe care nu doar Opoziţia ar trebui să-l dea jos, dar şi deputaţii şi senatorii PSD-ALDE. Dacă nu aţi primit-o în plic înseamnă că nu aveţi nimic de a face cu interesele nevoile şi problemele românilor şi toţi cei care au fost aleşi de români indiferent de culoarea lor politică ar trebui să voteze demiterea dumneavoastră(…)”, a spus Dumitrescu.

Liberalul a afirmat că Mihai Tudose ar merita porecla de “premierul paralel”.

“În încheiere domnule prim-ministru Mihai Tudose vreau să vă spun că dacă nu vă asumaţi responsabilităţi şi nu faceţi lucruri, aruncând vina pe cai verzi pe pereţi, vă declar răspicat aici, în faţa membrilor Parlamentului României, că aţi meritat porecla de premierul paralel şi că trebuie să lăsaţi pe altcineva în locul dumneavoastră care ştie şi poate să se ocupe de treburile ţării”, a spus liberalul.

Update: Fostul președinte Traian Băsescu a făcut o propunere de prim-ministru din cadrul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură : „pentru că am convingrea că această moțiune are mari șanse să treacă și pentru că nimeni nu a făcut vreo propunere, aș vrea să propun eu viitorul prim-ministru: dragi majoritari, Siegfried Mureșan, actualul Vice-Președinte al Comisiei de buget-finanțe a Parlamentului European și negociator al PE cu Consiliul European pentru bugetul pe anul viitor.”

Băsescu a avut o serie de alte recomandări pentru Guvernul Tudose, în cazul în care trece cu bine de moțiune. Unul dintre sfaturi a fost adresat către Ministrul Agriculturii: „pentru că domnul Daea tot plimbă oaia prin toată patria i-aș face sugestia ca până în luna martie să termine licitațiile și atribuirea de contracte pentr apă curentă și canalizare în cel puțin 150 de comune.”

De asemenea, fostul președinte a transmis opinia sa și vizavi de legile justiției: „Nu în ultimul rând aș da prioritate modificărilor codurilor, în baza hotărârilor CCR. De asemenea aș da prioritate introducerii prevederilor Directivei 343/2016 a UE care vizează respectarea drepturilor fundamentale in justitie si care are termen de implementare 1 aprilie 2018. As face modificarea legilor justiției prin procedura normală, nu cu o comisie specială, discreditată chiar prin nominalizarea președintelui așa cum ea aa fost făcută de coaliția de guvernare. De asemnea nu putem vorbi de modificarea legilor justiției și de scoaterea în afara CSM-ului a inspecției judiciare, fără să avem legea noua a IJ pe masă. ”

Update: Un parlamentar PNL a adus alimente la tribuna Parlamentului, ca reacție la scumpirea acestora.  Deputatul PNL Florin Roman și-a prezentat gestul: „Vorbesc în numele oamenilor simpli, al celor care au ieșit în stradă, a celor care protestează și acum, a românului care iubește această țară. Românii vă văd și vă aud. O familie de oameni simpli m-a rugat astăzi să vin cu aceste produse în fața dvs și să vorbesc în numele lor. Au cumpărat de dimineață alimentele de bază, și le-au comparat cu cele din luna septembrie. (…) Aici este bonul acestor cumpărături, in ttal au plătit 65,9 lei. Pentru aceleași produse, în septembrie,  plăteau 43,87 lei, cu 22 de lei mai puțin. Dragii mei, am întrebat această familie dacă dorește să las aceste produse prim-ministrului. Mi-au răspuns Dle Roman, nu, că nu ne permitem. Dar puteți să-i lăsați punga, plasa. Domnule prim-ministru, această familie, din păcate, nu mai îndrăznește să creadă în promisiunile dumneavoastră.”

Update Liberalii organizează un lanţ uman în jurul Parlamentului, joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, cu câteva mii de oameni.

Printre cei care se află în faţa Casei Poporului se numără şi preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum „Justiţie, nu corupţie”, „Dragnea, te aşteaptă DNA”, „Dragnea, nu uita, ţara nu-i moşia ta”, „PSDragnea: În campanie mumă, la putere ciumă”.

Conform unui deputat liberal, conducerea partidului le-a lăsat mână liberă și în ceea ce privește exprimarea în sala de plen.

Deputatul Mario-Ovidiu Oprea, a venit pregătit, la sala de plen, cu o pancartă în care de asemenea, ia peste picior guvernarea PSD.

La rândul lor, parlamentarii USR poartă banderole prin care ironizează sintagma „statul paralel”.

Liviu Dragnea nu a stat nici el degeaba, încercând să securizeze votul. Astfel parlamentarii PSD nu vor participa la vot.

De altfel, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu prezidează ședința de plen reunit dedicată moțiunii de cenzură, în schimb, în timpul discursului premierului au intrat în sală și s-au așezat în prima bancă.

Şedinţa este condusă, de la prezidiu, de vicepreşedintele Camerei, Gabriel Vlase, şi vicepreşedintele Senatului, Niculae Bădălău.

Tudose, ironicul

Premierul Mihai Tudose a declarat, la începutul dezbaterilor pe moțiunea de cenzură: ”Apreciez în primul rând gestul colegilor de la PNL de a lăsa o colegă mai nouă să citească textul, neasumându-și practic conținutul. O moțiune de cenzură reprezintă un drept constituțional și un exercițiu cât se poate de democratic. Din păcate dvs ați transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populiști, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu total rupt de realitate”.

El a mai spus că va prezenta realitatea de drept, moment în care parlamentarii Opoziției au vociferat.

”Lăsați-i domnule președinte, că există un mod de manifestare. Asta e, atât pot”, a adăugat Tudose.

Moțiunea depusă vinerea trecută este intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”. Partidele de opoziție au strâns doar 148 de semnături, UDMR anunțând că nu va susține moțiunea.

Ioana Radu

Gabriel Zamfir 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Ce mai desfasurare de gesturi penibile pe sarmanii comunisti penelisti,care au ramas la vremurile alea in care secretarul lor general stabilea preturile prin piatza pe la Obor.Doar niste nostalgici ai ciumei rosii, acum ceva mai penelist-fesenist-ingalbenita de vreme,pot ei sa acuze o guvernare capitalista pentru ca se scumpesc barabulele pe piatza privata si petrolul pe plan mondial.In ce priveste lui Basescu (care trebuia sa comenteze la vorbitor si nu in Parlamentul tarii) si altor baso-iohanisti,corupti si evazionisti, sa le aduca anul nou si anii care vin,la multi ani la reeducare si un presedinte precum Codrin Stefanescu,asta asa, pentru ca mai au tupeu sa mai croncane dupa cata praduiala au facut si dupa cum i-a musamalizat Pasaroiu’ lor Mov.

    • Mai kopeikarule, voi suntetzi cu adevarat strigoi bolshevici, care folosesc aceiasi propaganda kgb-ista de 70 de ani, ca doar tatucul vostru nea Nelu ilici-kgb a stat 5 ani la rusi sa fie „instruit” si va instruit si pe voi, propaganda demna si de „radio Erevan”, voi clamatzi ca atzi dar de fapt atzi luat; si de fapt suntezi un fel de Robin Hood pe inves, luatzi de la cei saraci ca sa datzi la cei bogatz, cu conditzia ca sa fie mahari ai ciumeirosii, iar Daddy al vostru, capo de tutti capi, si-a trecut si mai vrea sa treaca ceva halci din tara pe nume propriu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.