Muzică, tradiţii, meşteşuguri la “Cântecele aerului”         

Luna iulie reunește din nou la Teatrul Național din Timişoara oameni preocupați de recuperarea prin muzică a trecutului, ca declanșator al evoluției personale.

Este vorba despre Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate,  un proiect al Teatrului, împreună cu Subcarpați și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Primul modul al Atelierului Identitate a avut o evoluție extraordinară și a construit în jurul său o comunitate reunită în jurul cavalului, formată atât din cei 25 de participanți, veniți din România (Timișoara, București, Oradea, Arad, Cluj, Constanța), Marea Britanie și Danemarca, cât și dintr-un mare număr de susținători online. La cel de-al doilea modul, Cântecele aerului, locurile s-au ocupat în mai puțin de 72 de ore.

Împreună cu Marius Andrei Alexe – sau Bean MC, așa cum este cunoscut publicului din întreaga țară și cu Andrei Maxim, profund cunoscător al cavalului, participanții redescoperă folclorul autentic și bucuria redescoperirii unor sensuri profunde ale propriei identități prin intermediul cavalului.

„Sunt pasionat de tot ce înseamnă folclor: muzică,tradiții, meșteșug, oameni”, „…mă preocupă foarte mult moștenirea muzicală a României”, „…valorile, tradițiile moștenite, acestea sunt lucruri pe care nu ni le va putea lua nimeni, iar prin acest atelier regăsim și renaștem aceste valori prin muzică și artă, cavalul fiind metafora perfectă”, „Vreau să particip la acest atelier din pură dragoste față de ăst’ instrument care, din păcate, moare în mâinile noastre”, „…îmi doresc să învăț bazele cavalului astfel încât să duc moștenirea culturală mai departe, să aibă și copiii mei muzică frumoasă” – sunt doar câteva din afirmațiile cu care participanții la modulul Cântecele aerului și-au argumentat dorința de a se înscrie.  Aceste cuvinte demonstrează uriașele rezerve de energie creatoare cărora Teatrul Național le dă viață prin Atelierul Identitate.

Atelierul IDENTITATE face parte din proiectul Teatrului Național din Timișoara pentru anul 2021 și este parte integrantă din Programul Cultural 2018, bid book TM 2021.  Partenerul oficial al proiectului este Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.