NATO, decizie istorică pentru Moldova

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, cu ocazia summitului de la Bruxelles, că susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a cerut Rusiei să retragă trupele din regiunea separatistă Transnistria.

La capătul unui Summit marcat de momente tensionate pe tema alocării fondurilor pentru apărare de către statele membre, NATO a dat publicităţii declaraţia finală a Summitului de la Bruxelles, în care o pondere semnificativă este alocată deteriorării mediului de securitate de către acţiunile militare ale Rusiei.

De asemenea, punctul 7 se referă la retragerea trupelor rusești din Moldova, Ucraina și Georgia și angajarea  în sprijinul reformelor democratice și eforturile de edificare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova, transmite Cotidianul.md. 

Declaraţia finală a Summit-ului de la Bruxelles​:

7. Reiterăm sprijinul  pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova în cadrul  granițelor acestora recunoscute pe plan internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, facem apel la Rusia să își retragă forțele staționate în cele trei țări fără consimțământul acestora. Condamnăm cu fermitate anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii de către Rusia, anexare pe care nu o recunoaștem și nu o vom recunoaște. Discriminarea tătarilor din Crimeea și a membrilor altor comunități locale trebuie să înceteze. Trebuie să li se permită structurilor internaționale de monitorizare să își desfășoare activitatea lor esențială pentru protejarea drepturilor omului. Cerem implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk de către toate părțile și sprijinim eforturile formatului Normandia și ale Grupului de Contact Trilateral. Răspunsul NATO vine  în sprijinul acestui efort general, care include sancțiuni decise de Uniunea Europeană (UE), G7 și alții, pentru a promova o soluționare pașnică a conflictului și a răspunde acțiunilor Rusiei. Adresăm un apel Rusiei să înceteze orice sprijin politic, financiar și militar pentru grupurile militante, să înceteze intervenția militară în regiunile Donetsk și Luhansk, să își retragă trupele, echipamentul și mercenarii de pe teritoriul Ucrainei și să revină în cadrul Centrului Comun de Control și Coordonare. Suntem profund îngrijorați de faptul că se recurge la tortură și la transferul cetățenilor ucraineni în închisorile din Rusia. Subliniem importanța siguranței și accesului deplin și neîngrădit al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE până la și inclusiv pe frontiera Rusia-Ucraina.

Cerem Rusiei să revină asupra recunoașterii regiunilor din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud, drept state independente; să implementeze acordul de încetare a focului din 12 august 2008, mediat de UE, în special retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Georgiei; să pună capăt militarizării acestor regiuni; să înceteze construcția de obstacole asemănătoare frontierelor. De asemenea, cerem Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare privind Transnistria. Ne angajăm să sprijinim reformele democratice și eforturile de edificare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

Întrebat, la summitul de la Bruxelles, cum priveşte România tensiunile din Crimeea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: „Ne îngrijorează această hipermilitarizare a Crimeei şi această îngrijorare
am împărtăşit-o aliaţilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

9 Comentarii

  1. Nu este nicio tensiune în Crimeea! Despre ce vorbiți? Oamenii de acolo aprobă acum la 4 ani de la reunificare cu peste 87%.

    • Sigur ca nu este nici o tensiune…. Cum n-ar fi nici in tinutul secuiesc dupa amar de ani de epurare etnica !

  2. Cat de cretin sa fii sa nu vezi ca populatia Crimeei e rusa? Pentru cei din NATO realitatea nu are mare importanta.

  3. Sa vezi ce se sperie rusii si pleaca din Transnistria! NATO a devenit sat fara caini. Americanii au probleme cu bugetul de aparare si vor sa-i puna la plata si pe europeni. Nemtoaica vrea gratis, englezii vor separat. Asa un haloimas nici rabinul din Buhusi nu-l mai descurca!

  4. Dar cu Yugoslavia ce-ati avut ? Aia nu era recunoscuta international ? Era o tara prospera , stabila .Tot ce avea nevoie era sa stea intrigantii NATO departe de ea . NATO este armata Vaticanului Imperiul Roman de Apus , pentru cine nu stie , crucea de fier ……

  5. Este evident planul NATO de a se extinde in continuare spre est. Daca pleaca rusii din Transnistria, Moldova poate deveni membra NATO, la fel se va intampla cu Georgia sau cu Ucraina. Ori Rusia nu va accepta niciodata intrarea in NATO a unei tari din spatiul ex-sovietic. Asta e linia rosie pentru rusi. Daca Trump nu va pricepe asta in urma discutiilor cu Putin, atunci vai de noi.

    • Cu alte guvinte, frontierele Imperiului Rus sint imuabile. Spatiul exsovietic nu coincide deloc cu spatiul rusesc, nici macar cu spatiul slavilor de est. Nu e insa exclus deloc ca la Helsinki sa se repeta Malta sau Yalta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.