Ne speriem de marele cutremur, dar nu ne asigurăm casele

Mai puțin de 20% dintre locuințele din România sunt acoperite printr-o poliță de asigurare, în ciuda creșterii interesului declarat al românilor față de asigurările de locuințe și pentru bunuri (+ 3 p.p. în 2020 față de 2019, conform unui sondaj realizat anul trecut de către IRES, la solicitarea UNSAR). Numărul locuințelor asigurate este în continuare redus chiar dacă pericolele cutremurelor persistă permanent. Azi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, un eveniment cu un bilanț tragic atât din punct de vedere uman, cât și socio-economic: circa 1.600 de decese, 35.000 de locuințe distruse și pierderi economice semnificative.

Anual, în țara noastră se înregistrează peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) . Și, deși numărul total de seisme a fost mai mic în 2020 decât în anii precedenți, numărul celor cu magnitudine de peste 3 grade a fost în creștere – 118 în 2020, față de 103 în 2019, respectiv 86 în 2018. Cel mai puternic cutremur înregistrat anul trecut a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter și s-a produs pe 31 ianuarie.

Aceeași cercetare sociologică relevă și faptul că 54% dintre români spun că sunt îngrijorați de pericolul unui cutremur – care rămâne al doilea cel mai important risc de care se tem, după incendiu. În același timp, 67% dintre români declară că știu ce ar trebui să facă pentru a se proteja în cazul unei catastrofe. 55% dintre aceștia știu și de existența unor kituri de prim-ajutor (care conțin alimente, apă, medicamente, fluier, lanternă etc.), dar doar 32% dintre respondenți le și dețin. „Din păcate, România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Iar exemple recente, precum cutremurul de ieri din Grecia sau al Croației, o țară greu încercată anul trecut, ar trebui să ne arate încă o dată că asigurarea locuinței și a bunurilor trebuie să fie o prioritate pentru noi toți”, a declarat Adrian Marin, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Pericolul unor catastrofe naturale a făcut ca, în România, protejarea locuințelor prin asigurare să fie obligatorie prin lege. Este bine de știut că polița obligatorie (PAD) acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției. O asigurare facultativă acoperă, în plus, și riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței.

Totodată, pentru a beneficia de o protecție complexă, polițelor facultative li se pot atașa clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru pagubele pe care puteți să le provocați vecinilor).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Si daca ne asiguram nu se mai darama? Asigurarile sunt bune atata timp cat nu se intampla nimic. Sa fereasca Dumnezeu sa ai nevoie de asigurator!

  2. pentru ce ai asigura casele cand statul nu garanteaza nimic? cand statul deja ne indatoreaza pe toti pas-cu-pas? de unde sa asiguram si ce? si cu ce ? in caz de calamitate credeti voi ca va despagubeste cineva in lumea in care traim? calamitate = caz de forta majora = exonerare de raspundere. ce vad sunt societatile corporatii de asigurare disperate ca vor disparea. si vor disparea pentru ca angajatii ca si restul romanilor asista pasiv la distrugerea noastra si a economiei de catre fascistii securici. nimeni nu poate prevedea un cutremur. cut the bullshit!

  3. Asigurările n-au reuşit să convingă publicul că într-adevăr n-au chichiţe în contracte. Iar statul poate cere asigurare obligatorie de inundaţii pentru casele din deal.

  4. Dacă în cazul lipsei RCA-ului auto mai amendează milițienii de la circulație, în cazul RCA-ului locuințelor n-am auzit de nicio amendă în toată țara de când legea este în vigoare. Asta din cauza legiuitorului care a stabilit că primăriile amendează iar niciun primar în funcție nu-și permite să piardă voturi. Trebuie stabilită altă entitate care să verifice încheierea polițele, entitate care să nu depindă de politic.

  5. Absolut corect ! De fapt, in Romania, asigurarile sun o megaexcrocherie a baietilor desepti .
    Poate cea mai mare….

  6. Intreb ca sa inteleg daca vorbim de „Marele” cutremur, ala rade tot ori… nu? Cine ramane cu banii? ??

  7. Sigur ca da ! Primarii sa vina la serviciu doar ca sa-si ia salariile si comisioanele !
    Nicusor, Clotilde, ati auzit ?

  8. iaca ca a si raspuns un securiciul de serviciu intrebarii Cotidianul! shhh…securimea din spatele tutror societatilor de asigurari, utilitati publice, achizitii etc lucreaza la jupuirea romanului. stati cuminti la locurili voastre ca securicii miliardari de carton goti si talhari vegheaza la golirea buzunarelor poolimii.

  9. Intrebare pentru romanasii mei: – Dupa Lucovid, Catu si Covid 19, ce poate urma ?

  10. Asigurari, la ce bun? Asigurari pentru ingrasarea conturilor capilor care sug de la asigurari, ca pentru cetatean nu exista seriozitate in acest domeniu! Apropo, o intrebare decenta:
    – Asigurarea impedica aluviunile, surparile de teren, cutremurele ca fiind un zid ce blocheaza aceste actiuni naturale?!
    Terminati dracului cu minciunile, excrocii dracului! La fel si cu asigurarea ca turist, te asiguri platind pretul asigurarii, daca nu folosesti asigurarea, nu primesti banii inapoi, daca ai urgente reale, canci returnare cheltuieli urgenta cu facturi si chitante! Bai hotilor, gasiti alte metode de convingere, astea vizibile nu tin, hotii dracului!

  11. Romanii s-au saturat de HOTIILE DIN ASIGURARI .ASF este o CAPUSA inventata pentru elefantii politici care sug sume astronomice din
    asigurari.ASF MIMEAZA supravegherea financiara marile tunuri ,falimentele firmelor de asigurari i-au scarbit pe romani si de asta nu se ingramadesc sa se asigure.
    Fiecare firma de asigurari inventeaza TAMPENII in OFERTA DE ASIGURARE VEZI :CADEREA DE CORPURI CERESTI ,VESI LUNECARI DE TEREN LA CAMPIE ,VEZI INUNDATII PE VARFUL DEALULUI !VEZI CADERI DE AVIOANE ,VEZI BOOMUL SONIC.Romanul isi asigura casa pentru cazuri de cutremur ,pentru traznet ,pentru foc .Ca sa umfle nota de plata se baga la greu GOGOSI ,POVESTI .TE IAU DE PROST iti baga sub nas sa semnezi idiotenii.Am apartament la bloc 3 camere mi-a bagat 160 m2 ,sauna ,jacuzi ,panouri solare tot ce le-o fatat mintea ,le-am zis sa nu-si bata joc si 6 luni nu mi-au reinoit asigurarea si astia is de la Alianz.Am schimbat borocarul ca sa fac totusi o asigurare . Statul isi ia partea ,ASF trage cat poate ,asiguratorul fura majoritatea si cand ai necaz ajungi de te judeci cu ei .Vreti sa se asigure romanii ,faceti mai intai ordine ,curatati tara de capuse si de hoti inainte sa mai cereti ceva.

  12. Cred ca in caz de cutremur major, despagubirile ar fi atat de mari incat societatile de asigurari ar da faliment. Nu m-as baza pe despagubire intr-o astfel de situatie.

  13. In caz de cutremur firmele asiguratoare își vor declara falimentul, iar românii vor ramine cu buza umflata și cu banii dați! Eu unu ingrijorat nu sint ci numa unii ziarici gen ăsta R.C. O fi el ingrijorat sau e vreo sponsorizare de la firmele asiguratoare catre media?

  14. Sparanghel…daca intre timp dupa atata stat Germania nu se va pune sa culeaga urzici din parcuri ca americanii prin 2008-2010, cand erau invatati ca multe plante sunt comestibile…

  15. Asigurarea Blocurilor , prin Consolidare ! Si nu mai este nevoie de Asigurare ! Poate Asigurare de Viata !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.