News alert! Comisia Europeană publică raportul MCV

Comisia Europeană va prezenta, marţi, raportul MCV despre modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei, document care va ţine cont şi de cele două avize la Comisiei de la Veneţia. 

În ceea ce priveşte raportul MCV, CE a anunţat că analiza care va fi prezentată pe 13 noiembrie, va lua în considerare şi avizele Comisiei de la Veneţia pe Legile justiţiei şi Codurile penale. Totodată, oficialii europeni au solicitat autorităţilor române să ţină cont de avizele forului european.

„Am luat cunoştinţă în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneţia pe Codurile Penale şi Legile Justiţiei. Solicităm autorităţilor din România să le ia în considerare. După cum a declarat şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: <În timp ce vom continua să dialogăm cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul Mecanismului de Verificare şi Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiţiei, Codurile penale şi la Legile privind conflictul de interese şi combaterea corupţiei nu ţin cont de aceste preocupări>”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un răspuns transmis la solicitarea mediafax.ro.

Anunţul Comisiei Europene a venit după ce Comisia de la Veneţia a recomandat României, în avizul publicat spre sfârşitul lunii octombrie pe site-ul instituţiei, să reanalizeze sistemul de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătăţiri, proiectele de lege în domeniul justiţiei riscă să genereze presiuni şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

În raportul forului european există şi o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi „abandonarea definitivă” a schemei de retragere anticipată din activitate, „dacă nu pot fi oferite garanţii că nu vor exista efecte adverse asupra funcţionării sistemului”.

Raportul Comisiei de la Veneţia se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiţie au fost contestate de acelaşi for şi în luna iulie, în raportul preliminar.

În aviz, Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare şi faţă de proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România. Instituţia arată că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

În ceea ce priveşte legile Justiţiei, proiectele de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 care modifică legile Justiţiei şi OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie se află în procedură parlamentară.

Referitor la raportul MCV, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la un post TV, că documentul va conţine „trăsnăi”. În opinia sa, România nu ar trebui să stea în defensivă şi să accepte observaţii „ca şi cum am fi copiii de la şcoală”.

„Se apropie raportul pe MCV! O să vedeţi ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aş dori pentru ţara mea mai mult. Vreau pentru concetăţenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne creşte salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanţă cu realităţile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă şi primim observaţii de la unii şi de la alţii, ca şi când am fi copiii de la şcoală”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară la România Tv.

Textul rezoluţiei Parlamentului European semnalează îngrijorarea instituţiei UE privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare din România din prisma potenţialului de a submina independenţa sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.

Rezoluţia vine şi ca rezultat al celor două dezbateri din Parlamentul European, la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile Uniunii Europene în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi lupta anticorupţie.

Totodată, dacă aceasta rezoluţie va fi aprobată, Parlamentul European condamnă „intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. ”Fac apel la colegii europarlamentari români din Grupul Popularilor Europeni şi din alte grupuri politice ca, măcar în al doisprezecelea ceas, să facă un gest de demnitate şi să nu voteze această Rezoluţie. Ar fi o dovadă că îşi iubesc şi respectă ţara şi pe cetățenii care i-au trimis să-i reprezinte la nivelul Parlamentului European. De asemenea, fac apel şi la Preşedintele României, Klaus Iohannis, dacă într-adevăr este preşedintele tuturor românilor, să transmită un mesaj public că nu susține o astfel de Rezolutie îndreptată împotriva propriei ţări şi să ceară acelaşi lucru tuturor europarlamentarilor români. Măcar prin acest lucru să își arate solidaritatea şi respectul faţă de România în An Centenar! „

  2. Deja bănuim ce va conține. Este rezultatul denigrarilor propriei tari si popor, făcute de Monica Macovei de atâția ani fără încetare, de Traian Ungureanu care plângea că ă fost dat afară de la BBC, Cristian Preda cel de la St. Gheorghiu, Cătălin Ivan cel ales pe listele PSD si de alti neromani din adunătură aia cu Liiceanu si Avram de la Adevărul, cel cu Next Slide, vanduti intereselor straine care după ce ne-au luat bogățiile solului si subsolului cu complicitatea unor guvernanți multumiti cu comisioane mizere, acum ne taie pădurile din Parcuri Naționale și vor si gazul din M. NEAGRA cu portul Constanța cu tot, după ce ne-au luat întâi bancile BRD, BCR, etc.
    Da, mai e încă ceva de luat caci altfel nu s-ar înverșuna atât. Poate va veni si vremea cand toate aceste larve implantate de Basescu, vor fi judecați si condamnati pentru înaltă trădare față de această țară si acest popor, acuzatie capitala, nu ca întâlnirea amaratei aleia de analfabete, cum ca s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu, acuzată de menestrelul papagal Orban si plimbaretul de nevastă Johannis. PS: Românii au o vorba, rufele murdare se spală în familie !

    • mai intai ca vesticii sa ne „ia” bancile BRD si BCR (pe care totusi au platit 3 miliarde USD), ne-au luat securistii nostri dragi bancile Bancorex, Agricola, patriotii au ras padurile si le-au trimis chresteaua la arabi, alti patrioti ajunsi parlamentari psd au taiat fabricile si au vandut fierul vechi, iar patriotul Tariceanu a dat permitrele de exploatare din M. Neagra la Sterling Resources aia.

  3. sunt foarte ingrijorat,sa nu ne excluda din Brexit,cumva!clar,nu avem potential ca sa preluam presedintia UE, de aceea ar trebui schimbat guvernu’ pana la Craciun,apoi negocierea stapanilor inelelor,adica SRI-SIE-Soros, depunerea juramantului,intrarea in functiune a noului guvern,otarea bugetului s emana pentru februarie 2019,legea pensiilor se amana pentru 2099, etc, etc. toate acestea ne arata ca nu mai este timp de fineturi pentru organizarea presedintiei Romaniei,asa ca fie cedam organizarea Germaniei, de ex, fie mergem pe mana organizarii fostului Guvern Dancila-Dragnea, care este Istorie din 15 octombrie, dupa cum am anticipat chiar eu,in direct. Vedeti ca tot ce am prorocit eu s-a indeplinit? Sa vdeti ce audiente va avea Partidul Gusatilor, 0.4 % la ora de maxima audienta pentru publicul tinta ,19-49 de ani. Victoria in alegeri ne este asigurata!

  4. Ni se rupe noua de CE si de MCV! Afara din UE n-or sa ne dea, ca nu mai pot suge la ugerul resurselor noastre. Sanctiuni nu pot impune, pentru ca ar trebui sa se sanctioneze si intre ei. Toata actiunea CE si PE e o mascarada, menita sa-i inarate pe #rezisti si caricatura politica denumita pompos ” opozitie „, in realitate o adunatura de lichele oportuniste si fara valoare. Cat despre Salamul Sasesc, nici nu merita sa vorbim. Coalitia PSD-ALDE e vinovata ca n-a indraznit sa-l suspende atunci cand a avut ocazia. Ghinion!

  5. Știind ce conține rezoluția, dacă ar avea un dram de mândrie națională europarlamentarii români, aici nu este inclusă Monica Macovei ea uitând de mult de unde vine, ar trebui să boicoteze Raportul MCV lipsind din sală la prezentarea lui.

    • Inseamna ca nu l-ai auzit si pe Stolojan,zis Pareza. Macovei nu-i singura lichea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.