Noaptea Muzeelor – o noapte albă cu expoziții inedite și concerte

A 15-a ediție a evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor” are loc sambata, 18 mai. Peste 150 de spații ale unor muzee și entități culturale publice și private din București și din țară vor fi deschise, gratuit și până la ore târzii, pentru expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte. 
Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) și este așteptat cu mare interes în fiecare an. Este considerat unul dintre cele mai puternice brand-uri culturale din țară la nivelul consistenței ofertei muzeale și culturale și a interesului publicului. 

Expoziții la Palatul Mogoșoaia

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită sâmbătă, 18 mai, între orele 18.00 – 01.00, la cea de-a 15-a ediție a NOPȚII MUZEELOR și vă propune o serie de evenimente de înaltă ținută artistică:

Galeriile Foișor și Ghețărie găzduiesc, simultan, expoziția THE BIG SLEEP, semnată Bianca Mann, cele două spații redând simbolic, la nivel vizual, olfactiv și auditiv, două stadii fundamentale ale somnului: Somnul profund și Visul.

La parterul Palatului Brâncovenesc veți putea vizita expoziția AQUA ALTA, expoziție de grup care reunește o serie de instalații vizuale ale artistelor: Anca Bodea, Olya Dubatova, Alexandra Mureșan, Ioana Sisea, Iulia Toacaci.

De la ora 19.00, vă invităm pe peluza curții interioare a Palatului Brâncovenesc pentru a participa la Concertul extraordinar OPERA GALA. Va fi o seară în lumea magică a muzicii de operă. Ne vor purta în această călătorie soprana Veronica Anușca, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorul Paul Lungu și basbaritonul Cătălin Toropoc, care vor fi acompaniați de Camerata Elite, sub bagheta maestrului Daniel Jinga.
Din program:
Preludiu (Carmen), Bolero (Vecerniile siciliene), Aria Azucenei (Trubadurul), La donna e mobile (Rigoletto), Aria lui Filip ( Don Carlo), Poloneza din Evgheni Oneghin, Aria lui Lenski (Evgheni Oneghin), Valsul Julietei (Romeo și Julieta), Seguidilla (Carmen), Lamento di Federico (Arlesiana), Aria lui Mefisto (Faust), Duetul florilor (Lakme), Meditația (Thais),  Aria Toreadorului (Carmen), Duet (Traviata), Cvartet (Rigoletto).

Tot de la ora 19.00, la galeria Cuhnie, va avea loc evenimentul Premiile Salonului Sticlei 2019, 2018, 2017 și invitații, eveniment conex în cadrul SALONULUI ARTELOR DECORATIVE 2019, ediția a XVII-a, Muzeul Național Cotroceni.
Curatori:
Vladimir Cioroiu, Ioana Stelea. Printre participanții la eveniment se numără artiștii: Ana Bradu, Lucian ButucariuCristian CernățeanuVladimir Cioroiu, Cristina IliescuAna Maria MaioruCătălin Hrimiuc, Alexandra Mureșan, Dan Popovici, Ștefan SzaboMihai Țopescu, Gabriela Elena Velea, Ioana Stelea.

Cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 18 mai, către Palatul Mogoșoaia (județul Ilfov) va pleca un autobuz din statia Piața Victoriei, la fiecare jumătate de oră, începând cu ora 18.00. Ultima cursă către Mogoşoaia va pleca la ora 00.00.

Spațiile Cantacuzine, deschise la Muzeul Naţional Cotroceni

Pentru ediția din 2019 a Nopții Muzeelor, Muzeul Național Cotroceni va deschide pentru public Spațiile Cantacuzine care găzduiesc expozițiile „Biserica Mănăstirii Cotroceni, istorie, spiritualitate și artă” (prezentând o parte a patrimoniului recuperat aparținând Bisericii Cotroceni, ctitorie a domnitorului Șerban Cantacuzino) și „Salonul Artelor Decorative” (o expoziție memorabilă ce oferă o perspectivă asupra artelor decorative din România).

Ca în fiecare an, vizitatorii vor avea prilejul să descopere crâmpeie din povestea Palatului Cotroceni, parcurgând saloanele regale: Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez și Sufrageria Regală Cotroceni.

În Salonul Cerchez, oaspeții noștri vor avea ocazia să vadă sabia de paradă dăruită domnitorului Al. I. Cuza de către Principele Serbiei, Mihail Obrenović, obiectul central din cadrul expoziției „România 160. Unirea Principatelor Române”.

Programul de vizitare este între orele 17.00 -23.00 (ora la care muzeul se va închide).

Expoziție itinerantă Tudor Banuș „Delir Controlat

Expoziția itinerantă artistului Tudor Banuș propune o incursiune în opera fantastică a artistului și o „recuperare” a acestuia în spațiul românesc. Prima parte a proiectului a debutat la Muzeul de Artă din Constanța vineri, 17 mai 2019, de la ora 15.00 și va fi deschisă până pe 12 iunie.

La vernisaj a vorbit Doina Păuleanu, istoric și critic de artă, directorul Muzeul de Artă din Constanța. Expoziția va continua la Muzeul de Artă din Ploiești, în perioada 3 – 21 iulie și la Muzeul de Artă Carol I Brăila, în perioada 23 iulie – 15 august 2019.

Cu o stilistică amintind de Bosch, Escher sau Dali, universul descris de Tudor Banuș este unul al delirului controlat, deschizând lumi paradisiace în care apar recurent motivele Creatorului, al cărții și al timpului. „Descui teme contemporane cu chei de demult, unele ruginite, care au făcut cândva epocă. În spatele ușii deschise, la temelia subconștientului, palpită memoria folclorului românesc, cu acea bogăție de arhetipuri care-mi conferă o distanță profitabilă față de răvășita lume în care creez astăzi”, scrie Tudor Bănuș despre propriile creații.

Expoziția retrospectivă va cuprinde aproximativ 100 de lucrări din opera artistului. Selecția lucrărilor s-a făcut pe trei paliere tematice: lucrări care au apărut pe prima  pagină din publicațiile: Le Monde, New York Times, Die Zeit, L’Express; lucrări din seria Tandem, rezultat al colaborării pe care Tudor Banuș o are cu Șerban Foarță, și seria de zmei  care a reprezentat ilustrația Enciclopediei Zmeilor de Mircea Cărtărescu.

Lucrările artistului se contemplă și se lecturează, privitorul fiind fascinat de lumea extraordinară în care pătrunde.

În peisajul atât de frământat, de haotic, de derutant al artelor vizuale contemporane, în care până și experții au dificultăți tot mai mari în a deosebi arta adevărată de impostură, în care cei mai mulți artiști trăiesc decade întregi dintr-o singură mutare în jocul infinit al imaginii, Tudor Banuș pare să păstreze o neobișnuită seninătate. Arta sa pare un bloc de gheață rămas netopit într-un vas care fierbe în clocot. Pentru că se bazează pe ingeniu, adică pe o forță a imaginației poetice fără margini, ca și pe o tehnică astăzi aproape dispărută, arta sa este fără timp și, prin urmare, nepieritoare. Există, pare a ne spune fiecare copleșitor desen al lui Tudor Banuș, o artă cu A mare, o artă care nu se perimează”, a scris Mircea Cărtărescu cu ocazia expoziției artistului Tudor Banuș la Muzeul National de Artă al României, București, iulie – septembrie 2017.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Muzeului Național al Țăranului Român, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul de Artă din Ploiești și Muzeul de Artă Carol I Brăila, cu susținerea Alma Tim Distribution.

Tudor Banuș este artistul despre care celebrul cotidian The New York Times scrie: „are două calităţi care apar rareori în aceeaşi persoană, talent şi intelect. Este capabil să răspundă atât cerinţelor estetice, cât şi celor intelectuale”.

Expoziții, spectacole de teatru, concerte și o expunere specială a Muzeului Naţional Prado din Madrid

Noaptea Muzeelor oferă anual ocazia tuturor iubitorilor de istorie și artă, teatru și muzică, să petreacă împreună un timp prețios dedicat educației și culturii. Cu această ocazie, porțile Muzeului Municipiului București (MMB) se deschid larg pentru a-i primi, în toate cele nouă muzee și case memoriale deschise în prezent, pe toți aceia care doresc să pătrundă în misterele orașului, să vadă comorile Capitalei, să afle trecutul care se dezvăluie miilor de vizitatori prin expoziții permanente și tematice unice în peisajul cotidian.

Pentru Noaptea Muzeelor, MMB a pregătit un program extrem de variat, cu spectacole de teatru, statui vivante, concerte, observații astronomice dacă cerul este senin. Toți cei interesați sunt invitați să descopere expozițiile muzeului într-un mod inedit, făcând o plimbare nocturnă prin istoria, cultura și arta Bucureștiului. De neratat sunt experiențele oferite și de realitatea augmentată, care transformă unele dintre muzeele MMB din teritoriu al istoriei într-unul al actualității tehnice, dar și al viitorului, devenind spații deschise pentru orice fel de public, oricât de pretențios ar fi el.

Accesul este gratuit cu ocazia la toate evenimentele organizate. Muzeul Municipiului Bucureşti reprezintă un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti. Programul de vizitare a muzeelor este cuprins în intervalul orar 19.00-02.00 (ultima intrare la 01.30), cu excepția Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, unde programul se prelungește până la ora 04.00 (ultima intrare 03.30).

Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2) oferă vizitatorilor un regal cultural. Aici vor fi șase reprezentații ale Teatrului MASCA, precum și un concert extraordinar, la miezul nopții, susținut de soprana Arlinda Morava, mezzosoprana Adriana Alexandru și Bucharest Ladies Cvintet.

Între orele 21:30 – 22:00, după ce a călătorit pe bicicletă prin București, poposind la alte patru instituții muzeale, #CelMaiMicMuzeuDinRomania ajunge la Palatul Suțu. El conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal care, de peste 56 de ani, reprezintă un blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În acest ultim popas, micul #muzeu va fi expus de către corurile de copii și tineri din Programul National Cantus Mundi, într-un performance artistic menit să aducă emoție și voioșie.

Celebrul Muzeu Naţional Prado din Madrid se alătură anul acesta evenimentului cultural Noaptea Muzeelor de la Bucureşti și, împreună cu Muzeul Municipiului Bucureşti, propune publicului un proiect cultural inedit menit să marcheze împlinirea în 2019 a 200 de ani de când această principală instituţie culturală a Spaniei şi unul dintre cele mai importante muzee din lume, şi-a deschis porţile publicului.

Începând cu orele 23:00, va fi o Conferinţă dedicată tabloului „Las meninas” (Domnişoarele de la curtea regală) al pictorului spaniol Diego Velázquez, unul dintre cele mai analizate din istoria artei. Alături de copia tabloului “Las meninas” va fi expusă şi o sculptură în mărime naturală inspirată din personajele înfăţişate de Velázquez în această operă de artă.

Situat în Piața Universității, Palatul Suțu este una din cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, unul dintre puţinele imobile rămase nemodificate de peste 150 de ani. Aici pot fi vizitate expozițiile „Timpul Orașului”, „AVANGARDĂ- ARIERGARDĂ. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist”, „Călătorie în Bucureștiul liturgic” și „Benzi desenate de Puiu Manu” – din seria intitulată „Maeștri ai benzii desenate românești”.

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victorei nr. 151), care găzduiește primul muzeu cu profil de antropologie urbană din România, invită publicul să participe la spectacole deosebite atât în mansardă, cât și în frumoasa grădină.

Teatrul MASCA va avea și aici șase reprezentații. În mansardă, oaspeții vor putea audia o serie de recitaluri cu Vanghele Gogu, solist – voce și armonică; Corina Elena Badea, solist – voce și chitară; Constantin Farmazon – muzică instrumentală din muzicuță și Călin Paraschiv, solist – Muzica armânească. Iar în grădină vor răsuna acorduri de muzică armânească – Sofia Vasilescu vine acompaniată de trei soliste și muzică dobrogeană, cu Mădălina Artem. La Casa Filipescu-Cesianu va fi deschisă expoziția „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”.

Muzeul Theodor Aman, amenajat într-una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele și planurile artistului, oferă publicului o expoziție rară, a cărei perioadă de vizitare este la final. Pe lângă expoziția permanentă, pot fi deci admirate lucrări deosebite incluse în expoziția tematică „OPERA INACCESIBILĂ – Acuarela lui Theodor Aman”. Pentru o atmosferă deosebită, aici se vor desfășura două concerte: „Melodii Polifonice”, cu Grupul “Boatsea Pindului” (Vocea Pindului) și „Muzică Meglenită”, cu Mirela Petrică, voce și chitară.

Muzeul George Severeanu deschide porțile pentru expoziția permanentă „Pe urmele trecutului. Colecția «Maria și Dr. George Severeanu». Iar vizitatorii se vor putea amuza împreună cu statuile vivante ale Teatrului MASCA în nu mai puțin de șase reprezentații de succes.

Muzeul Nicolae Minovici va fi animat de statuile vivante ale Teatrului MASCA. La ora 23.00, Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian) și Mihaela Pletea (soprană) au pregătit un minunat concert. Colecția de artă populară a muzeului dr. Nicolae Minovici s-a întors «acasă», muzeul întreg este restaurat și își așteaptă vizitatorii în cadrul expoziției permanente „Restitutio II”. Este deschisă publicului și expoziția „Știință și etnicitate II. Biopolitică și eugenism în România, 1920-1944”.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, unic în peisajul muzeal bucureștean, impresionează prin spectaculozitatea decorației sale interioare, prin operele de artă valoroase pe care le deține și prin modul unic în care doi mari artiști autohtoni și-au conceput spațiile de creație. Vizitatorii vor putea audia un recital de flaut și chitară cu Mihail Petre (chitară) și Carina-Gianina Boanță (flaut).

Mother Tongue – expoziție de grup

Mother Tongue este o expoziție de grup ce marchează debutul unei noi etape curatoriale, coagulând viziunea a nu mai puțin de 17 artiști contemporani renumiți asupra limbajului universal al desenului: Ana Adam, Alexandru Antik, Sasha Bandi, Dan Beudean, Alex Bodea, Mircea But, Enzo Cucchi, Arantxa Etcheverria, Norbert Filep, Camilia Filipov, Adrian Ghiman, Ion Grigorescu, Cantemir Hauși, Dénes Miklósi, Cristian Opriș, Lucian Popăilă, Bogdan Vlăduță.

Dacă până acum expozițiile organizate la Galeria Sector 1 au prezentat lucrările artiștilor rezidenți, din acest moment, prietenii galeriei trebuie să se aștepte la o serie de surprize. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 17 Mai – 31 Iulie 2019.

Mother Tongue caută să sublinieze metode alternative de observație a actului desenării, bazate pe spectrul larg de înțelesuri pe care acesta l-a câștigat până în prezent.

Este un proiect de grup care cheamă la descifrarea unor constatări criptate. Concluzia: desenul este o unealtă la îndemâna tuturor – care ascunde oportunități vizuale (și nu numai) de care nici artiștii, uneori, nu par a fi conștienți. Identificăm în retorica desenului asemănări cu felul de a folosi limba maternă, firescul ei asumat și aparent ușor de exprimat.

Expoziția valorifică fenomenul eterogen al desenului ca practică a diferențelor genului, evidențiind zone de contact, prin variante și variații, ce se articulează cu alte medii. Că e vorba de scriitură sau notație, lirism sau narație, semn sau dese(m)n, toate preocupările stau sub carapacea acestui moment, nefăcând decât să evidențieze un mediu viabil, poate cel mai viabil, datorită unicii oferte de flexibilitate creativă.

Pentru toți acești artiști desenul este mai mult decât o unealtă necesară și la îndemână. Semnificarea clară, directă și concisă, rămâne trăsătură definitorie care circulă freatic în preocupările lor, lăsând loc, totodată, pentru greu exprimabila distanță dintre impuls și facere.

Dacă Richard Serra spune că “… nu există un fel de a desena, există doar desenarea…” gândul său stabilește clar dimensiunea activă a desenului. Mișcarea care vine dintr-un impuls (conștient sau nu, de natură ideatică ori formală) pare să fie esențială nu numai prin prisma laturii ei spontane, ci mai ales datorită faptului că are o doză de conștientizare care o face perceptibilă. Se pare că este mediul cel mai transparent din acest punct de vedere, unic ca deschidere și posibilitate de exprimare.

Galeria Sector 1 este o galerie de artă contemporană care funcționează ca un spațiu ce își dorește să contribuie la evoluția elitei artistice contemporane, punând pe primul loc ideile artistului, a cărui misiune este de a crea în mod liber, fără constrângeri. Galeria găzduiește, pe de-o parte, operele creatorilor, iar pe de altă parte vine în întâmpinarea iubitorilor de artă și de frumos care sprijină inițiativele creative.

Deschiderea galeriei, în 15 iunie 2017, a reprezentat şi vernisarea unei expoziții de grup a șapte artiști tineri clujeni – Radu Băieș, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Șerban – alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziții personale ale fiecărui artist din această selecție a galeriei şi în februarie 2019 a fost vernisată cea de-a doua expoziție de grup a acelorași artiști alături de care galeria a plecat la drum.

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR)

Acces: gratuit Orar: 18.00 – 21.00. Expoziţia „Bucureşti 100”, un performance al copiilor din corurile Cantus Mundi şi târgul „Tradiţii şi meşteşug” se numără printre manifestările oferite publicului de Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR). „Aici, publicul se poate bucura de un concert al copiilor din două coruri, poate târgui lucruri frumoase la târgul ‘Tradiţii şi meşteşug’, din curtea interioară, dar şi să vizioneze filme despre artă. Sâmbătă, în intervalul 18.00 – 18.30, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la expoziţia itinerantă – „Cel mai mic muzeu din România”, care conţine costumul renascentist de damă Madrigal, blazon al identităţii şi prezenţei scenice aparţinând celebrului ansamblu coral. Anul acesta, expoziţia permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Şoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcţiune.

 

La Artmark opriţi-vă să bucuraţi de arta grafică DALI, PICASSO, MAGRITTE. Avangardismul a răsturnat valorile, s-a rupt de trecut, refuzând tradiția și redescoperind lumea. Futurismul, Dadaismul, Constructivismul sau Cubismul sunt doar câteva dintre cunoscutele expresii ale avangardei. Toate aceste manifestări au ca punct central depășirea convenționalului către o nouă și proaspătă cunoaștere estetică.

 

Expoziția Artmark dedicată Avangardismului vă invită să descoperiți particularitățile avangardei și a reprezentanților ei de seamă: Salvador Dali, Pablo Picasso, René Magritte, Henri Matisse, Marc Chagall, cărora li se adaugă cele mai cunoscute nume ale avangardei românești: Victor Brauner, Marcel Iancu, Jacques Herold, Hans Mattis Teutsch, Arthur Segal, Max Herman Maxy, Constantin Brâncuși, Jules Perahim și mulți alții. Evenimentul reuneşte, în premieră absolută, un număr de 220 de lucrări de artă, dar și reviste, cărți, scrisori, manuscrise, documente de epocă în spirit avangardist.


Muzeul Căilor Ferate Române (CFR)

Este locul în care vă puteți transpune într-o călătorie în timp, parcurgând istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești: calea ferată. Aici veți afla lucruri inedite despre începuturile acestei aventuri a spiritului uman, pornind de la prima atestare a unui vagonet cu macaz din lume, pe șine de lemn, folosit la o mină din Transilvania în secolul al XVI-lea. Treceți, apoi, prin perioada intenselor construcții de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române din secolul al XIX-lea. De asemenea, vi se  propune o călătorie romantică imaginară, cu prima cursă a celebrului Orient Express, ca în 1883, revenind apoi în țară pentru a traversa Dunărea pe impunătorul pod Regele Carol I, de la Cernavodă, omagiindu-l, astfel, pe creatorul sau, Anghel Saligny. Accesul în muzeu se face prin curtea interioară din Calea Griviței. Aici vă așteaptă, cu farurile aprinse, locomotiva de cale îngustă 763.215, care a fost construită în anul 1907, la Fabrica de locomotive din Budapesta. În muzeu, vă întâmpină două replici ale compartimentelor de tren, dotate cu monitoare în loc de ferestre, care vă transpun într-o călătorie imaginară cu trenul pe meleagurile românești.

De aici, se deschide în partea stânga, sala care are un aspect de peron de gară, cu coloane și grinzi specifice. Ea găzduiește exponate rare din istoria CFR. Tot aici, puteți admira și un segment din singura cale ferată cu cremalieră care a existat în România. Sala mai găzduiește și alte exponate de excepție din istoria căilor ferate, cum ar fi biroul cu obiecte personale ale marelui inginer Anghel Saligny, dar și documentul original din 1857 care a însoțit actul de concesiune al primei linii dobrogene Cernavodă – Constanța. Ușa exterioară de la peronul liniei 14 din Gara de Nord vă invită în a două curte interioară a Muzeului, acolo unde puteți admira Locomotiva CFR 764.015 construită de uzinele Reșița în anul 1953. Iubitorii de istorie a căii ferate pot urmări în sala denumită și micro-cinemateca feroviară, filme documentare cu specific feroviar. Machetele de locomotive și vagoane prezentate în vitrine frumos iluminate, vorbesc de la sine despre istoria materialului rulant din România. În centru, vizitatorii pot admira cea mai mare dioramă feroviară funcțională din țară.

 

 

Noaptea Muzeelor 2019 în alte oraşe

În țară există deja înscrise peste 100 de muzee și entități culturale diverse, cu reprezentare în 34 de județe.

 

Noaptea muzeelor pe bicicletă”… în Vrancea

Evenimentul are dublu scop: evocarea personalităţii scriitorului Alexandru Vlahuţă şi promovarea monumentelor istorice Casa lui Alexandru Vlahuţă din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni şi Biserica Adormirea Maicii Domnului din comuna Bordeşti.

La Dragosloveni, în comuna Dumbrăveni, cicliştii vor putea vizita casa memorială a scriitorului Alexandru Vlahuţă şi vor audia recitalul de muzică camerală susţinut de cvartetul „Consonanţe”.

 

La Cluj –Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT)

Expoziţie de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) „O prietenie regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944”, aduce în atenţia publicului o serie de bunuri culturale provenite din colecţiile unor instituţii de prestigiu, precum Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Municipiului Bucureşti sau colecţii private. Printre exponatele expoziţiei se numără şi cartea de onoare a Muzeului Antipa, care conţine însemnări şi semnăturile mai multor membri ai Familiei Regale. „Cornul abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană” este una dintre expoziţiile importante pe agenda muzeului va fi şi laitmotivul Nopţii Muzeelor la MNIT. Expoziţia prezintă o gamă variată de piese de podoabă şi de vestimentaţie, precum şi accesorii decorative, menite să reflecte ţinutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania premodernă.

Printre cele mai spectaculoase obiecte se numără rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur şi de argint, brâie, broşe, pandantive, cercei, brăţări, paftale din aur sau argint, arme şi alte obiecte militare de paradă. „Tabloul de epocă” va fi pus în valoare de un recital de muzică renascentistă, susţinut de soliştii Operei Naţionale Române Cluj, soprana Lorena Puican şi baritonul Titus Pop, un cvartet de coarde şi cu participarea actriţei Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional Clujean. „Vreau să cred” este o expoziţie organizată în cadrul unui parteneriat ce a devenit tradiţie, cu Asociaţia Caolin, cuprins de altfel, în Programul Festivalului Internaţional de Ceramică Contemporană – Caolin. Artefactele din ceramică expuse fac parte dintr-o categorie specială, cea a amuletelor sau pandantivelor cu rol cultic din epoca preistorică, mai precis cea neolitică. Majoritatea pieselor sunt din patrimoniul MNIT.

O altă expoziţie incitantă este „Antologie internaţională de caricaturi politice din colecţia familiei Raţiu”, vernisajul urmând să aibă loc pe 20 mai. În cadrul vernisajului, actorii trupei de teatru „Texte bune în locuri nebune” vor prezenta piesa „Mari discursuri care ‘N’-au schimbat lumea”, ce cuprinde o colecţie de fragmente din discursuri ale unor personalităţi politice celebre, care au avut răsunet şi au atras după sine consecinţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.