Noi ziare obţin acces la cele 250.000 de note diplomatice americane

Cotidianul norvegian Aftenposten împarte cu alte trei ziare din Suedia, Danemarca şi Germania cele 250.000 de note diplomatice americane pe care şi le-a procurat fără acordul WikiLeaks, potrivit directorului executiv al publicţiei suedeze Svenska Dagbladet (SvD), Martin Jönsson, relateaza Mediafax.ro.

„Aftenposten are acces la toate notele. Lucrăm cu Aftenposten (pentru) analizarea acestor documente”, a declarat Jönsson duminică, adăugând că „Die Welt (Germania) şi Politiken (Danemarca) au fost selecţionate, de asemenea, pentru această colaborare”.

Aftenposten a anunţat la 23 decembrie că a obţinut toate cele 250.000 de note diplomatice americane asupra cărora WikiLeaks a oferit exclusivitate unui număr de cinci mari publicaţii internaţionale: The Guardian (Marea Britanie), The New York Times (Statele Unite), Le Monde (Franţa), Der Spiegel (Germania) şi El Pais (Spania).

Confirmând politica Aftenposten de a nu încerca să publice totalitatea notelor ci de a le selecta pe cele mai semnificative, Jönsson a precizat că volumul documentelor este atât de mare, încât este „mai uşor din punct de vedere logistic să se lucreze în echipă”.

SvD şi Aftenposten aparţin grupului norvegian Schibsted Media.

Aftenposten refuză să explice cum a procurat documentele WikiLeaks, iar Jönsson a refuzat, la rândul lui, să se exprime pe acest subiect.

De o lună, Aftenposten publică secretele diplomaţiei americane în ritmul său, fără să se preocupe de ritmul pe care a vrut să îl impună WikiLeaks.

SvD a publicat până în prezent „şapte sau opt” materiale bazate pe aceste note diplomatice, a precizat Jönsson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.