Nucleară senzațională / Elon Musk a fost la mine, la țară, în Giurgița

Știrea aceasta este la fel de adevărată ca și cea transmisă de toate televiziunile și ziarele de la noi care spuneau că miliardarul Elon Musk a fost la Bran pentru sărbătoarea de Halloween. Adică sînt două minciuni! Pe de o parte pentru că nu mai am nici o casă în Giurgița, chiar dacă acolo m-am născut, iar, pe de altă parte, pentru că Elon Musk n-a fost nici măcar la Bran, darămite la mine, la țară, în comuna Giurgița.

Trecînd peste glumă, trebuie să constatăm starea jalnică a presei noastre, transformată într-o presă bulevardieră, împlinind-se astfel profeția lui Dan Diaconescu, care spunea deseori: „Veți vedea că peste cîțiva ani toate televiziunile se vor oteviza”! Și, iată, chiar așa s-a întîmplat!

Și ce mare brînză ar fi fost dacă Elon Musk, probabil cel mai bogat om al lumii, ar fi venit la Bran? Era aceasta o știre care să acopere toate subiectele sau era doar o informație mondenă despre prezența pentru o zi sau două a unui miliardar oarecare pe meleagurile noastre?

A, dacă ar fi venit într-o vizită care să anunțe vreo investiție spectaculoasă în România, am fi înțeles, dar așa ce mare scofală este că Elon Musk ar fi fost pe-aci, pe la noi? Nu cred că își imaginează cineva că prin țările civilizate, în afara cîtorva paparazzi, prezența lui Elon Musk ar genera o asemenea isterie ca la noi.

Am observat în anii din urmă că și unii actori, mai mult sau mai puțin celebri, care au filmat pe aici au adoptat, în mod inexplicabil, aceeași secretomanie față de public, ascunzîndu-se de parcă le-ar fi fost teamă să nu le fure cineva telefonul!

Culmea este că isteria „Elon Musk în România” a continuat la televiziuni și după ce s-a confirmat știrea că Elon Musk n-a venit în România! S-a schimbat doar „narativul”, transformîndu-se în „petrecerea lui Elon Musk”!

Dacă ne amintim, în urmă cu cîțiva ani, Ion Țiriac, miliardarul nostru, invita la Balc, la vînătoare, tot felul de VIP-uri: miliardari, patroni de firme auto celebre, actori cunoscuți, pentru un măcel de mistreți. În acel caz, înțelegem secretomania, căci pentru acel măcel vînătoresc invitații ar fi putut să dea socoteală în fața legii, așa că n-ar fi vrut nici unul dintre ei să apară în ziare sau la televiziuni în postura unor „criminali”, mai ales acum, cînd ONG-urile pentru protecția mediului se dovedesc a fi extrem de agresive.

În cazul de la Bran, însă, nu e nimic atît de spectaculos, încît să justifice această isterie generată de jurnaliștii noștri. În fond, niște bogați, împreună cu prietenii lor, vedete la Hollywood, au venit să mănînce și să petreacă în castelul lui Dracula de la Bran. Așa cum fac mii de turiști în fiecare an, nu numai de Halloween, cînd urcă cu liftul acela transparent printre imagini înfricoșătoare sau beau un lichior roșu care sugerează sîngele băut de celebrul vampir inventat de scriitorul Bram Stoker.

Ceea ce fac televiziunile în acest caz își are originea în felul acela ceaușist în care sînt prezentate vizitele șefilor de stat americani: ore întregi de așteptare în aeroport pînă cînd pe cer se zărește avionul Air Force One, filmarea prin gard a coborîrii din aeronavă, urmărirea pe tot traseul a mașinilor care se deplasează etc. La fel se face și la înmormîntarea unor personalități artistice de la noi sau la arestarea unor politicieni! Chestiunile acestea sînt orice, dar nu acte de presă!

Nu am fi scris despre acest fake-news dacă nu ar fi vorba și despre altceva decît relatarea de tip cancan a unei vizite care n-a avut loc. Este însă vorba despre ceva care explică starea presei noastre de azi, în mijlocul unor evenimente dramatice care se petrec în vecinătatea noastră, cum este războiul din Ucraina, înregistrîndu-se zilnic fake-news-uri care mai de care mai nastrușnice. Ne apropiem, de asemenea, de alegerile din 2024, cînd rolul presei este și mai important. Între timp au loc alegeri în majoritatea țărilor europene și în SUA. În toate aceste evenimente, rolul presei este unul decisiv, or, dacă această prostituare devine metodă, mi-e teamă că se va ajunge la o manipulare grosolană a opiniei publice, cu consecințe cu adevărat dramatice asupra vieții noastre pe termen mediu și lung.

Oricum, e grav că, la peste 30 de ani de democrație, presa din România a atins acest nivel atît de jos, care explică dispariția ziarelor și cancanizarea televiziunilor. Pe acest fond, presa de investigație – regina presei în orice țară din lume – nu mai are, practic, nici o șansă de supraviețuire, fiind la un pas să fie acaparată de interese de grup care o vor anula, fenomenul fiind acum în plină desfășurare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Ion Spânu 1818 Articole
Author

17 Comentarii

  1. credeam ca e scris de g.simion……
    (fake spanu,
    bad spanu:
    -ramai matale cu Giurgița,
    nici maxtor nu a fost acolo;
    nici la Gacesti nici aiurea
    nu e nevoie)

  2. ” la mine, la țară, în Giurgița ”
    -maxtor ar da cu termonucleara pe langa Valcea,
    pe motiv de „la mine, la țară”.

  3. Musk a aterizat cu o Starship a cumparat mici si bere, si-a facut un selfie a fumat un trabuc si-a decolat. Paparazzi s-au prins prea tarziu.

  4. Elon Musk a fost la mine, la țară, în Giurgița
    -si acum baga si twitter
    (alegsandra &cumpanasu trebuie cautate de fb,
    poate de fbi)

  5. Castelul Bran nu are absolut nicio legătură cu domnitorul Vlad Ţepeş sau cu personajul Dracula, inventat de scriitorul Bram Stocker. Această judecată este susţinută de istorici, care nu au descoperit nici măcar o dovadă a trecerii domnitorului pe la Castelul Bran, alăturarea cu vampirul Dracula fiind făcută doar în scopuri turtistice.

  6. „Manipulare grosolana” a alegerilor din 2024 ! Cu certitudine. Putem sa fim siguri de asta. Toate alegerile prezidentiale dupa Iliescu-Constantinescu, fara exceptie, au fost fraudate. Va fi fraudare la greu. Un popor de plante ! Uitati-va doar la miliardele de dolari date pe armamente in timp ce nu avem o autostrada sa treaca Carpatii, nu suntem in stare sa crestem serios salariul minim ca sa tinem tineretul in tara, sa facem irigatii si impaduriri ,sanatatea este la pamant, educatia la fel, politia la fel etc. etc.

  7. Cu 200 de Miliarde de Dolari s-ar fi putut Construi un Oras de Dimensiunea Bucurestiului , atat de Bogat este Elon Musk . Dar nu toata Lumea poate fi atat de Bogata precum Elon Musk ! Trebuie sa ai o Inteligntza peste Medie , pentru a te Pricepe in Afaceri si de a avea atat de Multi Bani . La Nivelul de Miliardar , conteaza Eticheta si Seriozitatea , ca poti sa-ti dai seama , ca Niciodata nu te Poti Ridica la Nivelul de Bogatie al lui Elon Musk , si toata Viatza o sa te plangi de Saracie , si ca nu mai poti iesi din Saracie ! Dar lui Elon Musk , ia mers Mintea la Afaceri , la o Inteligentza peste Medie !

  8. Elon Musk , a cheltuit foarte Multi Bani sa Cumpere Twitter , a Cheltuit , 40 de Miliarde de Dolari , ca sa Cumpere Twitter . Dar ca sa ai Cont la Twitter , trebuie sa ai Numarul de Telefon Mobil , inscris la Twitter !

  9. Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) în 1377 le confirmă sașilor din Scaunul Brașovului dreptul de a ridica o nouă cetate de piatră la Bran. Aceast a fost însă precedată de o întăritură de graniță mai veche, din lemn, care a fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. În secolul al XIII-lea, teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia. În 1388 se termină construcția castelului. În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său. În 1407, Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419. În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei.
    1441. Turcii întreprind o incursiune în Transilvania, dar Iancu de Hunedoara îi înfrânge la Bran.
    1459. Vlad Ţepeş, însărcinat de principii Transilvaniei cu rezistența antiotomană la graniță, este aliat cu Branul și Brașovul în timpul primei sale domnii (1448) și în perioada de până la cea de-a doua domnie. Cu toate acestea la începutul anului 1459, în timpul celei de-a doua domnii (1456 – 1462), armata sa trece prin Bran și atacă Braşovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul Ţării Românești și sași.
    La 1 decembrie 1920, din inițiativa primarului Karl Ernst Schnell, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri.

  10. Despre castelul Bran …
    Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) în 1377 le confirmă sașilor din Scaunul Brașovului dreptul de a ridica o nouă cetate de piatră la Bran. Aceast a fost însă precedată de o întăritură de graniță mai veche, din lemn, care a fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. În secolul al XIII-lea, teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia. În 1388 se termină construcția castelului. În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său. În 1407, Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419. În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei.
    1441. Turcii întreprind o incursiune în Transilvania, dar Iancu de Hunedoara îi înfrânge la Bran.
    1459. Vlad Ţepeş, însărcinat de principii Transilvaniei cu rezistența antiotomană la graniță, este aliat cu Branul și Brașovul în timpul primei sale domnii (1448) și în perioada de până la cea de-a doua domnie. Cu toate acestea la începutul anului 1459, în timpul celei de-a doua domnii (1456 – 1462), armata sa trece prin Bran și atacă Braşovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul Ţării Românești și sași.
    La 1 decembrie 1920, din inițiativa primarului Karl Ernst Schnell, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri.

  11. Cum adica nu a venit Musk la Bran? Pai toate televiziunile au mancat rahat? …..Da, au mancat rahat, ce alta treaba au? Din ce sa traiasca decat mancand rahat? Din ce bani sa plateasca sutele de Vedete, incepand cu Vedeta de la meteo?

  12. Azi pe o televiziune au arătat mitingul de la Praga care era impotriva cresterii preturilor si a trimiterii de armament in ukrania.Ce crdeti ca au spus: Miting de sustinere a ukraniei la Praga?.Nici pe vremea lui Lae nu se mințea atât….

  13. Cu ce sa plateasca cate 3 ,,vedete ”care apar sa prezinte stirile. La Antena 1 e o ingramadeala la masa stirilor incat se incurca unu pe altul UNDE ati mai vazut ,in vestul vostru pe care-l adorati asa ceva ?

  14. Televiziunile romanesti sunt extrem de tabloidizate avide de senzationalism de nevoie se fac OTV. Dan Diaconescu este deja un fenomen.

    Istoric Cetatea Poenari a fost resedinta lui Vlad vodă Țepes care apare ca asemanare inspiratie inclusiv in romanul Castelul din Carpati de Jules Verne.

  15. Doar campionii la datul cu Tesla au privilegiul de a-l pupa în tur pe Elon Musk. Dumneavoastră, domnule Spânu, nu vă calificați.

  16. „va fi fraudare la greu „pe fata si fara consecinte ,ba chiar starnind admiratie ,ca la sectorul 1 .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.