O altfel de comasare: Primarii cer negocieri la Guvern

Comasarea localităţilor nu poate fi realizată fără o analiză prealabilă, au transmis, marţi, reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România, care au subliniat că este nevoie de discuţii cu reprezentanţii Guvernului pe această temă.

„Solicităm Guvernului să analizeze, să ne cheme la masa tratativelor, în care, cu date concrete pe masă, pe care dumnealor să le verifice, să înţeleagă că nu este posibilă realizarea unei comasări pur şi simplu, aşa, globale, luăm comuna, dacă are 3.000 de locuitori, o unificăm cu alte localităţi, ca să aibă minim 5.000, fără să intereseze ce distanţe străbat oamenii, cetăţenii, în slujba cărora suntem. (…) Solicităm această analiză”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Mariana Gâju, preşedintele filialei Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România.

Ea a subliniat că asociaţia susţine reforma administrativă, nu teritorială.

„Această reformă ar trebui începută de la administraţia publică centrală, ministere, agenţii naţionale, instituţii naţionale create peste noapte pe lângă ministere, unde cu adevărat găsim o organigramă supraîncărcată şi nu, acolo, la o comună. De 20 de ani cerem clasificarea unităţilor administrativ-teritoriale”, a afirmat Mariana Gâju.

Potrivit acesteia, administraţia publică din mediul rural este dezavantajată în condiţiile actuale, deşi aceleaşi sarcini sunt întocmite şi de funcţionarul de la comună şi de cel de la municipiu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, comasarea comunelor trebuie făcută în urma unor analize ştiinţifice, pentru că este vorba despre relaţia statului cu cetăţenii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. Eu zic să mai facem încă vreo 3000 de comune,sate,orașe,capitale și vreo două colonii…!,
    Poate așa vă săturați de furat!…

  2. Daca actele si alte hartii se dau on line numai este nevoie de atatea drumuri. Comunele sub 5000 loc.nici nu au venituri din taxe si impozite pt a exista dar cer bani guvernului. Apoi sunt tinute cohorte de bugetari care nu isi justifica salariile. Astia dau voturi.

  3. Au devastat toate aceste proiecte, totul e in bătaie de joc, totul o aiureala permanent! Dar fondurile pentru bugetarii de lux numiți politic, curg in cascada.

  4. Da ,asa este,ca doar nu o sa renute de buna voie la ciolan si clientela.Ii gasira grija ca parcurg oamenii distante mari dar cand ii plimba zile si saptamani pentru orice nimic nu observa.Tara asta are cel mai anacronic si bugetofag sistem de organizare teritoriala din Europa,poate din lume,de aceea sperantele de evolutie si dezvoltare sunt desarte.

  5. Corect! Iar analiza sa dureze cateva cincinale, pana cand n-o sa mai stie ce au vrut la inceput.

  6. Totul trebuie sa plece de la digitalizarea arhivelor.
    Polonezii au reusit de acum 25 de ani reorganizarea teritoriala. La o populatie si teritoriu aproape duble fata de noi au de doua ori mai putine UAT-uri.
    Parisul la 21 mil loc are un primar si 146 consilieri, Bucurestiul la 3 mil loc are 7 primari si 246 consilieri. Risipa de resurse.

  7. Eu cred ca „alesii locali” nu vor accepta in vecii vecilor aceasta comasare din motive lesne de inteles. Totusi, exista o solutie pe care guvernul ar putea-o pune in practica imediat: plata salariilor „alesilor” ca si a functionarilor angajati in primarii sa se faca exclusiv din bugetul local, din banii colectiati din taxele si impozitele locale, fara niciun leu dat de la bugetul de stat. Pentru ca, astia si-au angajat la primarii o tarla de functionari, si-au pus (toti!!) salarii maxie admise de lege, iar prin august-septembrie incep sa se miorlaie ca nu mai au bani de salarii si cer pomeni de la Guvern.

  8. Mda, Incă o ”comisie” și discuții. La ce bun bre.. Treaba-i simplă și de aplicat.. Modifici prima dată constituția și ceva legi. parlamentul are majoritatea necesară.. Eventual și de ar fi la 300 parlamentari situație d edorit. Deci cu legile modificate aplici proiectul UDMR care descrie frumos ce ai de făcut in cele 16 euroregiuni autonome.. Simplu rapid și eficient,.. Capisci bre ??

  9. De ce nu fac ca in tarile baltice informatizare eficienta.
    La nivel de primarii sa nu mai depinda de corvoada statului la coada sa depinda mai putin de functionarimr. Nu sa eliminr ghiseele doar sa duplice „munca”.
    Aparatul de stat nu este neaparat stufos jos ci sunt multe instutii de stat care nu lucreaza direct cu oamenii, cvasi-necunoscute, dar prin care anumiti politicieni isi plaseaza cunoscuti. Sa reduca numarul de consilieri, care sunt trimisi tot de partide. Sa inchida primaria cu totul s-at putea sa ingreneze si mai mult birocratia pentru oameni situati departe de sediul primarie prin sate dispersate cu mijolace de legatura sau transport precare.
    Oricum in Romania se cer hartii pentru prea multe, pe care si le pot lua institutiile statului intre ele, sau pur si simplu sunt inutile. Doar sa justitice anumite activitati, sa streseze cetatenii sa piseze la cap angajatii de la ghisee sa aiba cu cine sa se certe pe legislatie sau regulamente facute strmab.
    Peste tot se cerea taxa de timbru sau plata pentru o amarata amenda de parcare data de politia locala trebuia deplasare in persoana la posta, cand se putea face plata direct direct din telefon. Doar un exemplu.

    „Această reformă ar trebui începută de la administraţia publică centrală, ministere, agenţii naţionale, instituţii naţionale create peste noapte pe lângă ministere, unde cu adevărat găsim o ORGANIGRAMĂ SUPRAÎNCĂRCATĂ şi nu, acolo, la o comună. De 20 de ani cerem clasificarea unităţilor administrativ-teritoriale”

    Nu se cere un act se cere i stiva de hartii, daca una nu e buna de la capat inca 7 drumuri la 7 ghisee sau la sapte functionari, care pot si si „șefuți” prin primarii/institutii. Sau $efuți si spaga se multiplica vazand cu ochii.
    In Romania ori nu e nimeni la ghisee ori daca nu e coada.

  10. …pt unii care gandesc in hieroglife…reforma administrativa nu necesita modificarea constitutiei, teritoriile raman aceleasi, se centralizeaza doar administratia…doi, nu este nevoie nici pentru reducerea numarului de parlamentari, este suficient ca astia sa stie si sa spuna cati romani mai traiesc in cocioc…toata aceasta vanzoleala pe tema este un santaj reciproc, partidele pe primari, primarii pe partide…se zbat degeaba, dupa alegeri se va reduce numarul acestora natural, pe baza de dna, bulau samd…

  11. La ce populatie mai avem cati primarasi are tara ??? Daca nu sunt destui putem angaja pakistanezi, thailandeze !!!

  12. …pt ursulet…ba se poate…proportionalitatea reprezentarii se stabileste prin lege, nu prin constitutie…care nu interzice nici gestionarea a catorva comune de un singur primar, ales in conditiile legii…singura referire expresa in cartea cartilor face referire la prefecti, care sunt numiti, in fiecare judet si in bucale…tocmai asta este cheia de bolta, pastrezi prefecti in fiecare judet, deci nu este reforma teritoriala, in rest poti sa alegi consiliu judetean care sa gestioneze mai multe judete…mai citeste…ce spun astia acum, nutret pt prosti, cum a fost si cu numarul de parlamentari-nu ma refer la forma bicamerala, care nu tre sa dispara…daca se vrea, maine se poate legaliza un alt procent de reprezentativitate, prin lege poti sa lasi 100 de deputati si50 de senatori…nu se vrea pt ca ar aparea partidul unic, aur, care ar ocupa toate locurile…

  13. Ca sa te completez ,tara noastra are cei mai multi securisti si informatori la mia de locuitori.Risipa de resurse.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.