O amintire de la Paris

Când m-am uitat pe rezervare, am reținut numele hotelului și, firește, am intrat pe Net ca să văd unde era amplasat. Mai fusesem la Paris de câteva ori, dar nu mai voiam să stau tot în Saint Denis, printre corturile imigranților clandestini sosiți din Africa de Nord sau în cine știe ce ungher din Bobigny, așa cum stătusem în alte rânduri.

Și m-am bucurat când am văzut că hotelul la care am primit rezervarea în acea excursie era chiar în oraș, la doar cinci stații de metrou de Luvru.

Asta se întâmpla în vacanța din ultima vară de dinainte de criza sanitară, când, timp de câteva zile, am bătut în voie străzile metropolei din Hexagon. Dar, marele avantaj pe care îl aveam pentru că am fost cazat în acel hotel era că stăteam lângă un mall. Puteam așadar foarte ușor să îl iau la pas și să văd ce poate cumpăra parizianul de rând.

Printre altele, acolo era și un hipermarket Auchan. Era acolo, parcă, făcându-le în ciudă românilor de-acasă care spun că în Occident hipermarketurile nu pot fi găsite decât în afara orașelor. Nu e adevărat. Le poți găsi chiar în orașe.

Ei, da, recunosc, nu o să le găsești chiar în centru, nici în București nu găsești, dar un Auchan, un Carrefour, un Tesco la Berlin sau un SPAR la Viena, măcar că ăsta e de proximitate, poți găsi ușor. Iar ăsta din urmă e într-atât de proxim, încât e unul situat chiar în buricul capitalei fostului imperiu, în spatele Muzeului Național de Artă. În fine.

Cum ziceam, am intrat de vreo două ori în Auchanul despre care vă vorbesc, cel din zona Bagnolet, și ce m-au mirat au fost prețurile foarte mici la alimente. Ce m-a oripilat, a fost mizeria din magazin, dar când spun mizerie, nu mă refer la cine știe ce colț de raft cu mucegai pe el.

Nu, erau mărfuri aruncate pe jos, podelele pline de jeg gros, nespălat de săptămâni, pungi mototolite care așteptau să fie luate de cine știe ce adiere ca boscheții uscați din westernurtile americane, iar în zona brânzeturilor, nu vă mai spun. Chiar vorbeam cu soția, că dacă s-ar fi întâmplat așa ceva la noi, ANPC-ul ar fi închis acel magazin imediat.

Însă, să știți, nu am dat vina pe salariații magazinului, ci pe parizieni, în măsura în care pot fi numiți astfel cei din Algeria, Tunisia, Maroc sau din țările de mai jos ale Africii, care dădeau grosul clientelei.

Tot acolo am văzut pentru prima oară case de marcat cu autocitire. Însă, mai la stânga lor, erau și case de marcat care aveau casieri. Deci, puteai alege.

Acum, după cum am aflat cu toții, Auchan vrea să generalizeze acest sistem, de automarcare la casă, în toate magazinele din România. Probabil că în Franța au făcut deja acest lucru, deși mă îndoiesc.

Nu prea cred eu că magrebienii din Bagnolet s-au specializat în așa măsură în soluții digitale de marcare încât să nu mai existe și case cu casieri. Dar, mai știi!? În fond, dacă asta e decizia acestui lanț de magazine, ce să mai zici?

Problema e cât de util e acest sistem pentru consumatorii de aici că nu știu mulți români care să se descurce așa de ușor la astfel de case de marcat încât să aplaude decizia celor de la Auchan. Și dacă nu aplaudă, au soluția la îndemână: vizita la alt magazin. Vedeți ce bine e în capitalism? Ai de unde să alegi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

22 de Comentarii

  1. „podelele pline de jeg gros, nespălat de săptămâni”
    „nu am dat vina pe salariații magazinului, ci pe parizieni”
    Si ce voiai, nea Ilie, sa dea parizienii cu mopul?
    Om umblat prin lume, a auzit si de hexagon, (sa nu-l intrebati cate laturi are!) si de Luvru, alt magazin celebru, ca doar se considera artist.
    A reaparut si Lucian Postu, Jurma inca sta pe banca de rezerve.
    Concluzia?
    Feriti-va de africani si mergeti la casele cu autoservire?

  2. Casieri digitali sau nu, doar un spect, originea marfii este cat cuprinde si cat duce. Nu toate categoriile si cantitatea este de import dar nu sunt departe. Magazin in Romania 100% importata. Cand o sa fie ilegal sa mai fie vandut orice produs in Romania ca e nationalist, retrograd si antieuropean contrar doctrinei globaliste.

  3. nu e o problemă de alegere cum greșit crede autorul ci o problema de discriminare si accesibilitate a unor servicii, se discriminieaza intre posesorii de caruri si posesorii de bani cash, intre cei care stiu a citi si opera aceste dispozitive si cei care nu (de regula cei mai batrani)

  4. „cât de util e acest sistem pentru consumatorii de aici că nu știu mulți români care să se descurce așa de ușor”

    Din seria: „spune-mi cu cine te insotesti, sa-ti spun cine esti.” Un tip recomanda un hotel Formula 1 la care ferestrele erau orientate spre un cimitir, viitorul Auchan.

  5. Macar cosurile sa le spele cu banii economisiti. Aici, la noi, cosurile sunt atat de mizere ca unii cumparatori nici nu oun mana pe ele. Lipicioase de slinoase. In toate magazinele, nu doar la Auchan

  6. Toată discuția asta sterilă nu este decât o perdea de fum, o fumigenă care acoperă alte subiecte mult mai importante, Delta Dunării, ordinea de zi din Parlament, etc. Culmea, la noi funcționează de fiecare data…

  7. Și dacă nu aplaudă, au soluția la îndemână: vizita la alt magazin Auchan. Ce bine e în capitalism, dacă nu e Stoica e Serbănescu ai de unde să alegi.

  8. Fara curent mai functioneaza toata sandaramaua digitala. In 2022 o tineau langa in UE cum sa fii pregatit de blackout. Toata ziua blackout, acum nu se mai poate fara app si fara cashier digital. Uitati de Putin, Blackout pana de curent le prabuseste sandramau digitala si tin vanzarile pe caiet. Sau cum s-a mai intamplat toata lumea acasa angajatii si clientii, cu ZERO vanzari ZERO profit. Se va rezolva pe cai naturale

  9. He he ! Sa schimbi Saint Denis sau Bobigny pe Bagnolet (eu ii spun Bougnoulet, de la „bougnoule” … numiti-l pe un arab cu acest nume, daca vreti sa va treziti cu un „buzunar in burta” !) nu cred ca e chiar o afacere … e ca si cum ai schimba Algeria pe Senegal sau Mali … Chiar daca o fi la „cinci statii de metrou de Luvru”, cartierul in cauza tot dubios e … da’ ma rog, astea sint „afacerile” romanilor, cu cazari in hoteluri de tip „hotel rogojina” … Cit despre eliminarea casierilor (casierelor) din magazinele Auchan … o mizerie ! Aceasta familie de „oșeni”, superbogata (mai detine si Leroy Merlin, Decathlon si inca citeva „maruntisuri”) functioneaza exact ca o famiglie calabreza sau siciliana, fara nici o preocupare sociala pentru salariatii sai. Sint domiciliati fiscal in Belgia, la citiva km de granita franceza, din acest motiv platesc niste taxe si impozite profesionale de citeva mii de euro pe an (!!) dar trimit in somaj, pentru un profit maxim, sute de casiere ! O mizerie !

  10. Fiecare articol al d-lui Stoian imi face ziua o sarbatoare: e de ajuns sa citesc comentariile!

  11. Subiect fals ca dimenisune a importanței. Este f bine să ai case automate, eu aleg întotdeauna. Cînd îi văd cum stau ca oile și așteaptă după cărucioare pline ochi, iar eu trec în 5-6 minute prin scanare proprie…e foarte bine cum vor să facă. Nu văd de ce e doar oșanul discutat, și la kaufland e aceeași chestie, ăia avînd un sistem antifurt mai eficient.

  12. Poate nu știți dar în Franța românii sunt văzuți mult sub cei maghrebieni, cu privire la magazinele care vor introduce acel sistem eu unul nu voi mai intra în el și punct.

  13. Este unul care spune în comentarii că el alege casieriile automate și nu stă ca oile la coadă,un amănunt a uitat să spună nu toți românii sunt Cipariu.

  14. nelule, poate mai avem și altele de făcut în timpul ăla cît stai după oi și mai nimerești și cîte unu care ți tușește în ureche sau e vară și n a folosit antiperspirant…înțelegi măi neluțule? Bun selfchecking ul…susțin:)))

  15. Pana la urma este decizia comerciantului cui se adreseza. Mult zgomot pentru nimic. Daca esti „nedigitalizat” (greu sa treci un cod de bare peste cititor sau sa cauti poza cu conopida ori mere rosii !), nu mai intri in acel magazin. Mergi matale peste drum la aprozar sau la Obor si gata.

  16. daca greșești la scanare in loc de mere de 2,5 lei ai in punga mere de 5,5 lei ești acuzat de furt pentru erorile de operare de care răspundea casierul?

  17. **Tot acolo am văzut pentru prima oară case de marcat cu autocitire. Însă, mai la stânga lor, erau și case de marcat care aveau casieri.DECI, PUTEAI ALEGE** – EXACT! OMUL TREBUIE LASAT SA ALEAGA!

  18. Boicot total fata de „progresul” tehnologic care e folosit cu rea intentie de indivizi malefici, de iudeomasonii globalisti satanisti pentru a ne inchide pe toti un lagarul digital mondial, controlati si manipulati ca niste animale prin card si cip si paine si circ !
    NU MAI FOLOSI CARDUL BANCAR PENTRU A NU FI SCLAVII SISTEMULUI GLOBALIST ANTHRISTIC !!!
    FOLOSESTE NUMAI BANII CASH PENTRU A FI OM LIBER !!!
    TREZESTE-TE !!!
    RIDICA-TE !!!

  19. Articol interesant . Mai citesti si o alta parere , de la un om care a vazut si alte parti ale lumii . Ca majoritatea comentatorilor de pe aici , nici la Herculane nu au cu ce sa mearga . Cu exceptia jegosilor pensionari speciali , pe care ii recunosti usor dupa aere .

  20. Oamenii nu vor bataie de cap cu „citirea”, vor sa castige timp , unii au numai cash, din aceasta cauza cred ca va pierde Auchan,(chiar nu e o nenorocire) iar clientii se vor indrepta catre mallurile traditionale si magazinele mai mici,dar in care vanzatorul este si casier

  21. @ZERObarat daca se vrea plata fara cash, se poate pune anunt la intrare- ‘numai cu cardul’ si gata. Societate fara ‘gheata’-esti sigur ca ai un nivel redus al criminalitatii, mai putini bani care circula nevazuti. Problemele unde apar? In caz de malfunctioning. O fortuna solara, cum a fost una de ex la mijlocul lui februarie, cu plasma care intra in campul magnetic al pamantului- te poate lasa off grid, sec 19 gen, evenimentul Carrington. Se vorbeste de Putin si Ukr, dar mai nimic despre ce se-ntampla acum in Africa de Sud. Cine-i curios poate cauta. @marin in Germania eu de ex n-am vazut pana acum decat sistem hybrid. Self scann-ul este folosit cand e mai aglomerat si sunt oameni care se grabesc, in rest se face plata si scann-ul la case. Pare mai mult un experiment social. @Diversiune politica poti sa iei stickerul cu 2.5 eur si sa-l pui pe o sticla de whiskey d-ala bun, daca te gaseste zici ca esti retard, nu-ti dai seama ce-ai gresit, ca nu esti specialist. @gigione pt ne-oi ca tine este si nivelul urmator (asta nu e automatizare, este pasarea costurilor pe seama clientului, automatizarea costa)- la 30 de cumparaturi-cureti podeaua cu o carpa (masina de curatat e scumpa in urma unei crize fara precedent) si la 50 de cumparaturi- treci in spate la descarcat tirul cu marfa. Oile vor evita toate acestea, ca asa-s ele, mai proaste, n-ai ce sa le ceri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.