O capcană întinsă USL sau abandonarea mega-judeţelor?

O reîmpărţire teritorială după alegerile locale ar însemna desfiinţarea consiliilor judeţene şi punerea la conducerea mega-judeţelor a unor funcţionari PDL. Analistul politic Cristian Pîrvulescu nu crede că „regionalizarea” se va face între locale şi parlamentare.

PDL amână reîmpărţirea teritorială

Aflată la Piatra Neamţ, deputata PDL Sulfina Barbu a făcut o declaraţie extrem de interesantă. Reîmpărţirea teritorială a României va fi făcută după alegerile locale din 2012. Este pentru prima oară când un oficial al principalului partid de guvernământ face o astfel de afirmaţie. Sufina Barbu a mai menţionat că „descentralizarea şi restructurarea vor fi puse în practică încă din această toamnă, la începutul sesiunii parlamentare, prin actele normative necesare care să fie aprobate de Guvern şi Parlament (…) Undeva în luna iunie 2012 trebuie să avem un final al restructurării şi descentralizării, după care, după alegerile locale, putem gândi etapele următoare”. Deputata PDL a mai precizat că „luni 8 august în BPN vom discuta cele două etape – restructurarea şi descentralizarea”, şi a mai spus că până în primăvară va fi definitivată şi problema împărţirii teritoriale.

Câteva ore mai târziu, afirmaţiile Sulfinei Barbu au fost confirmate de discuţiile dintre premierul Boc şi prefecţii săi în cadrul unei video-conferinţe. Premierul a menţionat că a primit de la ministere un material preliminar cu privire la ce consideră acestea că ar putea descentraliza către autorităţile locale, iar „în septembrie va fi pregătit pachetul de acte normative pentru implementarea descentralizării”.

Vrea PDL să anuleze victoriile USL şi UDMR?

O eventuală reîmpărţire teritorială făcută după alegerile locale ar putea avea drept consecinţe desfiinţarea consiliilor judeţene proaspăt alese. Un calcul elementar demonstrează că PDL ar avea de câştigat prin această mişcare. Conform estimărilor din sondaje, USL şi-ar putea adjudeca 24 sau 25 preşedinţii de consilii (în care ar avea şi majoritatea), UDMR şi-ar conserva cele 5 consilii judeţene pe care le conduce, iar în acest caz PDL ar avea 10 sau 11 preşedinţi de consilii judeţene, dar în 4 sau 5 dintre ele n-ar avea majoritate. Anularea victoriilor celorlalţi competitori politici prin reîmpărţire teritorială şi plantarea – fie şi sub forma interimatului – în fruntea mega-judeţelor nou create a unor (să zicem) guvernatori numiţi politic de Executiv ar putea reface dominaţia PDL în teritoriu. Ceea ce va conta foarte mult în economia alegerilor parlamentare din noiembrie 2012.

Mai există şi o altă ipoteză: pur şi simplu PDL şi-a scos din plan reîmpărţirea teritorială, o va „înmormânta” în cel mai pur stil românesc şi se va mulţumi doar cu reducerea de la 42 la 8 a unor servicii deconcentrate, a unor direcţii judeţene, care în acest caz nu vor mai putea fi controlate în plan local. Evident, şi în acest caz rămâne valabilă introducerea instituţiei guvernatorului (soluţie preluată din proiectul de lege al lui Octav Cozmâncă din 2002 – respinsă de PD la vremea respectivă – n.a.). Faptul că se urmăreşte – în ambele variante – reactivarea soluţiei Cozmâncă este confirmat şi de prima teză a unei fraze spuse duminică de premierul Boc în cadrul video-conferinţei: „Rolul unui guvern central este să-şi păstreze puterea de reglementare şi control, dar în rest, decizia trebuie să fie încredinţată acelei autorităţi care este cea mai apropiată de cetăţean”.

Cristian Pîrvulescu: PDL poate face descentralizarea şi fără UDMR

Contactat de cotidianul.ro pentru a comenta schimbarea de macaz a intenţiilor PDL (reamintim, până mai zilele trecute liderii principalului partid de guvernământ anunţau reîmpărţirea teritorială pentru această toamnă), analistul politic Cristian Pîrvulescu spune: „PDL poate face descentralizarea şi fără UDMR. O va face la nivel de ministere, prin Hotărâri de Guvern şi, se ştie, aceste acte normative nu necesită acordul partenerilor de la guvernare şi nici nu trec prin Parlament. Oricum, mai ales după demisia lui Cseke, UDMR rămâne din inerţie la guvernare. Nu cred în posibilitatea reîmpărţirii teritoriale după alegerile locale. PDL nu are nici legitimitatea şi nici forţa necesară. Trecerea la mega-judeţe este o problemă de ordin naţional, trebuie să treacă prin parlament. În plus aici la reîmpărţire se va lovi de împotrivirea UDMR. Există şi riscul căderii guvernului. Din aceste puncte de vedere nu cred că PDL va face între locale şi parlamentare reîmpărţirea. O va amâna pur şi simplu”. Deşi nu vede posibilitatea ca PDL să facă după alegerile locale reîmpărţirea în mega-judeţe, Cristian Pîrvulescu nu exclude nici posibilitatea trecerii totuşi după alegerile locale la mega-judeţe şi nu exclude nici desfiinţarea consiliilor judeţene. „Repet, PDL nu are forţa să facă trecerea la maga-judeţe, dar nu exclud deloc o astfel de posibilitate. Şi în această variantă nu exclude posibilitatea desfiinţării consiliilor judeţene. Dar o astfel de acţiune nu o văd posibilă decât ca un act de disperare din partea PDL. De multe ori, disperarea te împinge la lucruri radicale, consecinţele fiind greu de estimat în acest moment”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.