O consultație din patru, prin telemedicină

Pandemia a schimbat considerabil obiceiurile oamenilor. Și nu doar la capitoul cumpărăturilor ci și într-un altul, aprope incredibil. Aproape un sfert din consultațiile de specialitate realizate în unitățile sanitare private este asigurată prin servicii de telemedicină. Cele mai solicitate sunt consultațiile de medicina muncii, dermatologie, pediatrie și endocrinologie. Sunt rezultatele unui studiu realizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED. Cele mai multe consultații sunt oferite prin apel telefonic, iar aproape jumătate dintre pacienții care accesează serviciile prin telemedicină au între 35 și 44 de ani.

„Sunt pacienți pentru care implementarea serviciilor de telemedicină și după data de 31 decembrie, așa cum este stipulat în prezent, este vitală. Mă refer în mod special la pacienții cronici. De exemplu, posibilitatea de a discuta cu medicul curant prin apel telefonic sau prin aplicaţii video face ca mai bine de jumătate din consultațiile de oncologie medicală și radioterapie să se desfășoare online. Asta înseamnă rapiditate în diagnosticare – o etapă cu probleme ce merită mai mult analizate, dezbătute și soluționate, în contextul COVID-19 – și în monitorizarea bolnavului de cancer, fără a-l expune riscului de a fi infectat cu noul coronavirus”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.


9 din 10 servicii de telemedicină sunt oferite prin apel telefonic. Cele mai puțin solicitate consultații vin din domeniile chirurgicale, cum ar fi chirurgie pediatrică, vasculară, nefrologie și reumatologie. 45% dintre pacienți au între 35 și 44 de ani, iar persoanele sub 18 ani au beneficiat de 18% dintre servicii, în baza solicitării tutorelui legal.

Vârstnicii sunt cei care accesează mai puțin consultațiile de acest tip. Mai exact, patru din 100 de pacienți au peste 65 de ani. Femeile sunt cele care apelează mai des la consultații prin telefon ori apel video. 55% dintre discuțiile cu un specialist sunt solicitate de persoane de sex feminin. Cele mai multe cereri vin din mediul urban.
Studiul indică o situație diferită în centrele oncologice. 38% dintre pacienți au între 55 și 64 de ani, urmați de bolnavii cu o vârstă cuprinsă între 65 și 74 de ani (24%).

Aproape trei sferturi dintre furnizorii de servicii medicale private care au statut de membru PALMED oferă servicii prin telemedicină, iar 14% se pregătesc pentru a oferi această opțiune. 38% declară că au ales să implementeze telemedicina mai degrabă la cererea pacienților, dar că în prezent activitatea de acest tip a devenit foarte importantă în creșterea accesului la servicii medicale.

„Telemedicina şi-a dovedit acum viabilitatea şi orice inițiativă care are drept scop realizarea unui cadru legal clar și riguros, care să permită accesarea serviciilor independent de situații de tipul stării de alertă este de salutat. În cazul în care devine imposibil de implementat, estimările noastre arată că accesul la servicii medicale riscă să scadă cu peste 30%”, completează Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

În ceea ce privește implementarea unui program de telemedicină, cei mai mulți dintre furnizori declară că jumătate din bugetul alocat sau estimat este cheltuit pentru achiziția de aplicații și softuri necesare. Peste 70% dintre participanții la studiu consideră oportun un program de formare a echipei medicale pentru a oferi servicii de telemedicină și estimeză că 20% din costurile de implementare au acest scop.
Analiza a fost realizată pe baza datelor oferite de membrii PALMED, a căror cotă de piață cumulată depășește 80%, valabile pentru perioada 15 martie – 30 septembrie, și a unui sondaj care a vizat o clarificare a procesului și efortului de implementare a serviciilor oferite prin telemedicină în unități medicale private.

 

sursa foto

 

<a href=’https://www.freepik.com/vectors/infographic’>Infographic vector created by studiogstock – www.freepik.com</a>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Sa spunem ca e eficienta si ajuta la vindecare, dar care este pretul consultatiei? Cumva pretul este platit pe reteta sau prin alta metoda? Intreb si eu, un om care stie practica in tarile civilizate real! Dupa raspunsul primit, o sa spun ce inseamna practica medicala in reale tari civilizate!

  2. Studentii la medicina fac facultatea online, rezidentiatul online, normal apoi trateaza bolnavii online sau la telefon. Superrrrrr.
    Maine poimaine vom fi si mai avansati. Pentru febra, apasati tasta 1, daca aveti si frison apasati 2 tusiti, apasati 3, diagnosticul il pune softul, apoi primiti reteta video. Doar cu creier # poti sa gandesti asa. Felicitari.

  3. Ca lumea. Daca ai nevoie de vreo operatie, cu o mana tii telefonul si cu alta bisturiul. Superb!

  4. Medicina de la noi a ajuns politica, nu adevarata! Un banc politic de demult: vine „rata” intr-un sat si din ea coboara un om bine imbracat care intreaba pe o baba unde e primaria. Baba curioasa il intreaba pe rand dk cumva e noul profesor, noul notar sau noul medic venit pt post, la care omnul zice ca e politician desemnat de guvern sa vina in sat, la care baba zice printre dinti: de, maica dk nu ti-a placut cartea! Bancul nu e pt prosti!

  5. digitalizarea si metoda „tele” este genocidul romanilor fara acces la acestea. discriminare criminala.

  6. Din cele mai vechi timpuri medicina s-a făcut ‘face to face’ medic-pacient, în cazul găselniței numite telemedicină se pune presiune și eventualele erori medicale (malpraxis) pe umerii pacientului (acesta nu are obligația de a avea cunoștiințe de medicină), de răspunsurile acestuia depinde diagnosticarea și tratamentul recomandat ! Nota bene : telemedicina se adresează strict dialogului între specialiști(medici) care nu vor întâmpina probleme de înțelegere a termenilor de specialitate utilizați pentru că, ce să vezi, au studiat 6 ani medicina după care au urmat și un rezidențiat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.