O ”democrație pe marginea prăpastiei”?

”Votul pentru alegerile parlamentare din Polonia este în toi, iar partidul populist Lege și Justiție (PiS) încearcă să câștige un al treilea mandat, înfruntând opoziția condusă de fostul premier și președinte al Consiliului European Donald Tusk. PiS a guvernat opt ani al rând, perioadă în care a fost acuzat de erodarea normelor democratice. PiS a transformat televiziunea publică într-un braț al propagandei guvernului, a restricționat dreptul la avort, a demonizat comunitatea LGBT, migranții și refugiații. A adus Polonia în conflict cu Bruxellesul în ce privește statul de drept, motiv pentru care a fost înghețată finanțarea europeană în valoare de zeci de milioane de euro”, scrie The Guardian.

Toate site-urile marilor ziare occidentale scriu același lucru. Aceasta este ”narativa” despre Polonia, așa cum se spune, mai nou, la narațiune sau de-a dreptul propagandă. Dacă este să căutăm analize ceva mai profunde, titlurile sună astfel: ”Democrația Poloniei este pe marginea prăpastiei. Oare aceste alegeri pot să o salveze?” (Vox), sau ”Polonia votează în cele mai importante alegeri de după căderea comunismului”(France 24), sau ”Alegerile din Polonia pot fi cruciale pentru solidaritatea UE și sprijinul pentru Ucraina” (CNBC). Și aceste analize se rezumă la aceeași ”narativă” – băieții răi, retrograzi, tradiționaliști, lipsiți de viziune strategică ai lui Jaroslaw Kaczynski mizează pe polonezii din zona rurală, needucați, cu orizonturi limitate, pentru a-i învinge pe vizionarii progresiști ai lui Donald Tusk, pro-europeni, pro-modernitate și singura soluție democratică pentru viitorul țării.

Mai rău, în ultimele câteva luni, perioada în care a scăzut în sondaje, a devenit limpede că PiS nu va putea rămâne la guvernare decât într-o coaliție cu un partid de extremă-dreapta – Confederația. Și cum acesta din urma este împotriva susținerii Ucrainei, a urmat o demonizare și mai mare a partidului lui Jaroslaw Kaczynski – altfel, partidul care a ajutat cel mai mult Ucraina proporțional cu PIB-ul țării dintre toate partidele aflate la guvernare în Europa. Același guvern acuzat ca este anti-migrație și anti-regugiați a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni.

Pe lângă faptul că spun aceleași lucruri și trag aceleași concluzii, analizele de mai sus mai au un element comun – sunt pline de sentințe și lipsite de detalii.

 

Niciuna dintre ele nu spune că ”atacul împotriva independenței justiției” din Polonia este o reformă al cărei scop oficial este să implementeze regulile de funcționare a instanțelor din Germania sau din Franța. Ba chiar din Statele Unite, dacă este să ne gândim la contopirea funcției de ministru al Justiției cu cea de procuror general. Reforma justiției din Polonia a urmărit în primul rând să le ofere aleșilor posibilitatea de a exercita o influență în procesul de numire a magistraților. Consiliul Național al Magistraturii nu mai este format din magistrați care sunt numiți în interiorul propriei caste, ci dintr-o camera a aleșilor și dintr-o cameră a magistraților (numiți tot de Parlament). A fost introdusă și o ”Camera Disciplinară” pentru a investiga abuzurile în justiție, însă măsura aceasta a fost pusă în așteptare, din cauza amenințărilor UE. Cum se numesc judecătorii în Germania? Judecătorii de la cele mai importante cinci instanțe din Germania sunt aleși prin vot secret de un grup de 32 de persoane: 16 miniștri de Justiție ai landurilor și 16 membri din partea Bundestagului (nu este necesar să fie deputați).

Să luăm și ”erodarea” solidarității europene, a proiectului european. Ce spunea Curtea Constituțională a Germaniei în 2009, la momentul adoptării Tratatului de la Lisabona, care guvernează acum UE? Spunea că, până la apariția unui ”popor european”, transferul competențelor către Bruxelles poate eroda suveranitatea. Mai spunea ca legitimitatea democratică ”rămâne legată într-o mare măsură de statul națiune, de limbă, istorie și cultură”. Iar domeniile in care suveranitatea trebuie să rămână de partea națiunii, limbii, istoriei și culturii sunt monopolul forței legitime (armata, poliția), legislația penală, deciziile fiscale majore, justiția socială, bugetul, legile familiei, educația, cultura națională, statutul comunităților religioase. Tot ce a făcut Polonia în hulita guvernare de opt ani ține de asigurarea suveranității în aceste domenii. Dacă, în democratica Uniune Europeană, Germania poate, atunci de ce să nu poată și Polonia? Iar Polonia a mers și mai departe decât Germania, unde judecătorii constituționali au criticat astfel Tratatul de la Lisabona, însă au decis că este compatibil cu Legea Fundamentală a Germaniei.

Sa mai luăm presa. Da, instituțiile publice de presă sunt în mâna guvernului din Polonia. Iar compania națională de petrol și gaze are propriul trust, care susține guvernul. Însă în niciun top al libertății presei Polonia nu stă rău, este mult peste Ungaria și chiar state vestice. Trusturile germane și americane nu au fost afectate, iar opoziția are o tribună cât se poate de viabilă.

 

Să luăm și politica economică și socială a guvernului. Dacă este să facem o revista a presei într-o zi oarecare și să ne întrebăm cine conduce statele central și est-europene din UE, răspunsul este ”piețele” și directivele europene. ”Piețele financiare” nu trebuie să se îngrijoreze, ”piețele” trebuie să fie stabile, iar pentru asta nu este alternativă, ca și cum ar fi vorba despre tribunale nevăzute care decid ce legi trebuie să intre în vigoare și ce legi trebuie să dispară. Politica ”zero net dioxid de carbon”, schimbările climatice plus ”guvernanța corporatistă socială și de mediu” sunt o noua asemenea instanță invizibilă care conduce țările. Și, alături de ideologia LGBT, sunt doar câteva dintre restricțiile extraparlamentare impuse democrațiilor europene.

Rezultatul acestui tip de guvernare se poate observa cel mai bine în Germania, dar și în România. Rezultatul este că țările sunt conduse de coaliții eterogene, electoratul este debusolat de aceste alianțe politice până mai ieri contra naturii. Iar, dacă în opoziție se întâmplă să mai rămână partide de mainstream,  ele propun platforme similare, care să nu se abată cu o iotă de la restricțiile impuse din afara procesului democratic. Consecința aproape firească reducerea spre zero a implicării politice a populației si absenteism masiv.

Ce se întâmplă în Polonia? PiS, cu gemenii Lech si Jarsolaw Kaczynski la conducere, a preluat guvernarea pentru prima data în 2005, cu o platforma clar individualizată – o lege a lustrației dură care să-i vizeze pe politicieni și magistrați. Politica aceasta a eșuat total și au urmat alegeri anticipate, în care electoratul a avut de ales ceva diferit – Platforma Civică a lui Donald Tusk, cu o poltică pro-europeană, liberală. A urmat o guvernare pro-europeană de două mandate, iar apoi polonezii au ales ceva, din nou, cu totul diferit – actuala putere conservatoare, tradiționalistă, eurosceptică, cu măsuri sociale generoase, orientată pe reforma justiției. Grație lui Jaroslaw Kaczynski, dar și lui Donald Tusk, electoratul polonez a avut alternativă de fiecare data, element esențial pentru democrație.

Nimic nu s-a prăbușit în țară în urma acestei alternanțe democratice la putere. Economia socialistă a fost reformata în cel mai neoliberal mod, prin celebra ”terapie de șoc” a lui Leszek Balcerowicz și a profesorului american Jeffrey Sachs. Guvernările succesive au știut să administreze succesul acestor reforme și să reducă din consecințele ei negative. Apoi, Polonia a fost și este țara cu cea mai mare absorbție a fondurilor europene, chiar dacă puterea la nivel central are culoare politică diferită față de cea de la nivelul regiunilor. Guvernele poloneze au administrat pe mai departe politicile de succes al e guvernărilor precedente. Iar în acest fel Polonia este liderul economic al regiunii si estimările Eurostat, așa cum scrie Euractiv, sunt ca, în circa u deceniu, la actualul ritm de creștere, Polonia va ajunge din urma Marea Britanie la nivelul PIB-ului pe cap de locuitor.

Cum a gestionat guvernul ultraconservator al PiS această creștere economică? Banii nu s-au dus către „piețe”, nu au fost absorbiți cu totul de corporațiile străine ce activează în Polonia. Da, guvernul are propria strategie a ”pomenilor electorale”, însă are și programe serioase pentru revenirea în țară a polonezilor ce au emigrat (exodul est-europenilor după căderea regimurilor comuniste a fost cel mai mare asemenea fenomen înregistrat pe timp de pace în istoria Europei). Polonia primit liber pentru vize SUA (programul Visa Waiver) în 2019, iar aproape simultan guvernul Kaczynski a gândit un plan pentru atragerea creierelor înapoi în țară. S-au reîntors zeci de cercetători din SUA (atrași de beneficiile financiare, profesionale, dar și de timpul mult mai generos pentru familie lăsat de sistemul polonez) și mii de alți polonezi plecați în țările vestice din UE. Dacă în România Visa Waiver este promisiune electorală de bază (la fel cum în Republica Moldova era atragerea companiilor aeriene low-cost pentru a facilita exodul din țară), în Polonia strategia este revenirea creierelor.

 

Situația din Polonia este departe de a fi idilică. Este țara cu cea mai mare populația rurală raportată la populația totală, iar viața fermierilor polonezi atârnă ca de un for de ață de vetusta politica agrară comună a UE, ceea ce poate fi o mare vulnerabilitate economică și socială. Guvernul actual a îmbrățișat politica anglo-saxonă a contractelor de muncă cu zero ore – în care angajatul este la dispoziția angajatorului oricând, la orice oră – considerate în UE o formă de exploatare dură a forței de muncă. Polonia are cele mai multe mari orașe cu un nivel mare de poluare din UE și protecția rezervațiilor naturale este subiect deschis. Acesta este un preț pe care Polonia îl plătește pentru recuperarea ecartului fata de Vestul în care, în anii de boom economic de la jumătatea secolului trecut, nu existau constrângerile de mediu și sociale ce sunt impuse acum statelor central și est-europene.

În Germania condusă mandate la rând de guvernări de mare coaliție, sentimentul electoratului pare să fi ajuns la vorba anarhistei Emma Goldman: ”Daca alegerile ar fi schimbat ceva, ar fi fost demult interzise”. Cât despre sistemul bipartid din SUA, Noam Chmosky spunea că exercițiul electoral este similar cu alegerea între două tuburi de pastă de dinți la supermarket. În Polonia, prezența la vot la alegerile parlamentare era de circa 40% în urmă cu 20 de ani. După venirea la putere a PiS, prezența a crescut la 60%, iar la alegerile prezidențiale este de 70%, în condițiile în care votul nu este obligatoriu. Apoi, sondajele de opinie arată că niciun partid sau alianță electorală nu va putea forma guvernul după alegerile de acum. Vor fi necesare negocieri pentru formarea unei coaliții. Așa să arate oare o țară în care ”democrația este pe marginea prăpastiei”? Nu, indiferent de rezultatul alegerilor de pe 15 octombrie, democrația poloneză este sănătoasă tun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

23 de Comentarii

  1. Cum naiba sa mergi mai departe cu astfel de abordari ce justificativ te duc in „evul mediu ”al cunosterii .Ce a fost a fost bun pentru atunci , undeva cu multa vreme in urma nu mai este acum valabil .Europa anilor 1989 nu mai este Europa prezentului .Pina cind sa raminem ancorati in niste cutume care nu isi mai regasesc acum valbilitatea .Cine vrea sa ramina in UE nu are decit solutia federalizarii UE ca parte a unei nevoi imediate ce tine de luarea rapida a deciziilor.Suntem in razboi .Ce naiba va este greu sa intelegeti asta .In razboi nu poti sa stai la taclale si sa iei decizii mîine cind ele sunt necesare azi .Polonia trecutului nu isi mai regaseste sensul .PIS a devenit anacronic timpurilor pe care le traim .Polonia dorita,ca mare putere militara, in Europa , nu isi mai are rostul .Cu cine sa se bata polonii ?Polonia devine doar o tara de tranzit ce trebuie sa sigure armament la granitele Europei cu Rusia si care trebuie sa ofere tot ceea ce Ucraina are nevoie in razboi asa cum Romania face si cum Romania a inteles de mult .In asta consta puterea Romaniei ce prin deciziile Presedintelui (formarea aliantei PSD PNL ce a reusit sa tina pasul si sa ofere U7crainei tot sprijinul necesar) .Va mai amintiti momentul in care PSD -Dragnea dorea sa voteze in Parlament autonomia Tinutului Secuiesc ? Intelegeti macar ce ar fi insemnat asta pentru Romania ? Se nastea o Enclava aidoma Nogorno sau Gaza chiar in inima tarii .Intelegeti ce se putea intimpla si cine putea veni cu armament si trupe legal in acest loc .Stai si te minunezi cum unii de se declara romani nu pricep macar atit si voteaza la nesfirsit falsi patrioti de mucava .

  2. Polacii sunt pe contrafază.Peste 4 ani, progresul economic îi va fi adus în ceea ce era mai antărț, Occidentul, după care va urma relaxarea lui Tusk și, odată cu ea, eurofascismul va pune gheara pe putere și acolo.Lui bidon i-a trebuit un singur mandat ca să-și bage țara-n gard, or pentru evenimente de categoria asta nu sunt antidoturi în democrație.Ungaria stă, deasemenea, într-un singur om. Germania și Vestu-n general, trăit bine, n-a mai avut un sistem imunitar viabil și a ajuns aproape de colaps.Răspunsurile alegerilor sunt tardive și slabe, baza electorală fiind deteriorată de migrația masivă, primită la început cu o incalificabilă naivitate.Clasa politică a destabilizat Orientul în mod expres pentru a stimula imigrația și a dilua opoziția.Ce vedem azi este fascism pe pâine.Cât despre presa mainstream, credibilitatea i s-a dus pe apa sâmbetei. Netul e tot mai cenzurat iar publicul tot mai atomizat și sceptic.Metoda șurubului a funcționat bine.Problemele de azi ale Europei sunt de ordin etic, prăbușirea economică și administrativă a civilizației fiind doar o derivată subsecventă.Banul n-are mamă și tată iar dominația unei clase inepte și degenerate se termină-n dezastru.Nu veți găsi optimiști în Occident indiferent unde îi veți căuta.Eva Goldman avea dreptate, sistemul este revolut, scara de valori a devenit nulă de facto.Istoriei îi aparține următoarea mișcare.

  3. 1)Cine va număra voturile? 2) Cine va împiedica „proșștii și incuculții” de la țară să nu voteze? 3)Cine va înfrânge „mândria națională poloneză?) CÂT DESPRE MIJLOACELE DE DEZINFOMANIPULARE-firul roșu =„să nu lăsăm adevărul să ne strice nouă știrile”

  4. Nu există alternativă pentru civilizația europeană decât revenirea la Piața Comună și dispariția UE politice. Dixit.

  5. „…opoziția condusă de fostul premier și președinte al Consiliului European Donald Tusk” este formată din SIMBRIAȘI ai lui $$oroș plătiți cu $$
    https://media.istockphoto.com/id/464573013/photo/money-as-toilet-paper.jpg?s=612×612&w=0&k=20&c=4_zp-rA8vqJfYr0QfYvp-Rww0rdXauV0cWrnqLn4aNQ=
    ca să cînte ce li se dictează de la Washington, cozi-de-topor ale intereselor externe, TRĂDĂTORI DE ȚARĂ ÎN FRUNTE CU javra Tusk!
    „Pe lîngă faptul că spun aceleași lucruri și trag aceleași concluzii, analizele de mai sus mai au un element comun – sunt pline de sentințe și lipsite de detalii”…
    U.E. LA GUNOI, stăpînu’ ei $$oroș LA GUNOI, Robinette LA GUNOI, propaganda okțidentală LA GUNOI!
    Nu avem nevoie de STĂPÎNI DE SCLAVI…[Rumburak]

  6. Sa veZi bocete pe EPOLEȚI dacă PiS câștigă alegerile, face guvern cu „extrema-dreaptă” și se distanțeaZă de 🥳ul PIANIzD de la Kiev…
    Hai că se poate, măRog…😜

  7. Cred că cine e mai informat știe ce se petrece in lume. Se știe de imigrație, de Șoroș, de liberalizarea energiei, de sancțiunile contra europei, de provocările NATO a rusului și trorismul nazist ukran,.Deja in europa au fost alegeri in care alții decât cei doriți au acces la putere, iar acesta nu este finalul democrației, ci finalul unei dictaturi, să sperăm, și a unor intenții de ingenunchere a europei.. Acesta e și cauza pentru care se intervine armat mai des și voit se produce haos,.

  8. Cand PPE si Soros pierd „democratia” e pe marginea prapastiei. Bine imi pare. Muarte progresului, „inainte era mai bine” !

  9. E normal sa fie atacati. Democratie acum insemeamna aderanta la ideologia dominata adica: cancel culture, multiculturalism obsessiv si migratie in masa, dogma LGBTQ+++, etc etc. Sa ne intelegem, libertate insemana un tarc in care toti trebuie sa gandim si sa ne exprimam „corect”, miscandu-ne in interiorul unui tarc foarte precis delimitat. Adica o minciuna, o mistificare imousa si ridicata la nivelul unei culmi a progresului. Super polonezii trecuti ca si noi prin minciuna bolsevica sa reziste.

  10. Presa scrie ce e plătită să scrie sau ce vor cititorii să citească. Uneori și voi de la Cotidianul faceți asta.

  11. Interesant cum la toate alegerile, cand jigodiile globaliste si elitele de la Bruxelles sunt in pericol sa piarda controlul si influenta asupra unui stat pe care-l exploateaza, imediat incep agentiile de propaganda, ONG-urile platite de guvernele care controleaza UE, tot felul de agentii si agenturi sa se planga de „democratie”… ORICE GUVERN/PARLAMENT ales prin vot liber este unul democratic ales si o expresie a dorintei populare, acolo unde nu sunt manipulate numararile de voturi. In ziua de azi, jigodiile practic au schimbat definitiile, in ziua de azi decizia unei majoritati de 55% nu mai e suficienta, acum ca sa fie democratiei, o minoritate de 10-15% trebuie sa primeasca tot ce vrea, in detrimentul majoritatii, ca sa nu vina Ursula, Michel, Borell, si ambasadele Olandei, Danemarcei, Norvegiei, SUA, etc. sa te critice, sa te sanctioneze, sa te puna pe lista neagra.

  12. NU , d-le Marchievici .

    Polonia va deveni o natiune independenta , fara a fi nationalista sau sovina .
    Polonezii s-au priceput rapid ce inseamna ” democratia europeana ” de tip brusselez….

    Poate si romanii , vedem in 2024….

  13. ‘inceputul sfarsitului?’ asta vor cititorii sa citeasca

  14. Caline, in Rusia nici nu a fost democratie.Chiar iti pasa ? Nici nu-ti mai citesc scrierile . Deja ne-am prins ca scrii contra UE si NATO. Desi aici locuiesti si iti desfasori liber activitatea. Esti ipocrit tovarase. Dar iti plac rublele .

  15. Polonia isi cunoaste istoria si interesele. A fost dezmembrata teritorial de doua ori. A pierdut teritorii. Dar sunt mai realisti. Ca unele masuri luate par restrictive dar ele asigura existenta natiunii poloneze. Romania nu a facut nimic. A pierdut industrie, agricultura, educatie, sanatate, fonduri europene si au migrat 4 milioane de oameni.

  16. Sitemul politic cu formarea coaliții lor este cel mai vulnerabil sistem..
    Poate fi influențat de cei care crează partidele.. Acum ca să creeze un partid poti aduce banii cu sacul și fa ce vrei.. Cum s-a făcut în Moldova.. Cine plateste acela și „danseaza dama” Mai sunt variante și mai ieftine. Un mic dosar cu materiale compromițătore și clientul face cum îi este dictat..
    Frâu era mereu audio vizualizată de big Brother chiar și în 3D .. Știind acest lucru sărmana făcea ce i se cerea..

  17. sa aiba grija la alegeri si sa continue politica conservatoare de protejare a cetatenilor si a independentei, suveranitatii si libertatii Poloniei. felicitari oricarui adevarat PATRIOT CARE ISI IUBESTE SEMENII.
    **Raport al Forumului Economic Mondial recunoaște că reformele economice propuse de globaliști sunt o agendă “de sus în jos” – “economia circulară” ca sistem de sclavie neofeudală tehnocratică
    Editat

  18. Ce? Li s-au taiat finantari europene de zeci de milioane de euro pentru ca au stat nealiniati? Romaniei i s-au taiat miliarde de euro finantari europene desi tara e facuta pres in fata UE, US si NATO. Chiar si neastamparata Ungarie isi va primi banii, penrru ca are dreptul la ei. Numai noi am ramas de caruta…

  19. Daca Tusk va face guvernul, in maxim 4 ani, Polonia va fi pusa la pamant. Cześć!

  20. In junrnalism. care intr-o fateta e o represemtare a tiparelor de gindire a citiorilor si repsectiv a culturii populatiei unde isi desfasoara activitatea, se poate aborda o informatie

    fie obiectiv : „uite fapta”, si lasi cititorul sau ascultatorul sa is faca propria parere
    fie subjectiv: „uite informatie si e de rau/de bin, pentru ca 8urmat de o explicatie scurta aliniata la ordinul pe unitate, adevarul singular a celui ce raspindeste informatia sau sofisme bine ticluite.

    In vremea lui Dej si mai tirziu a lui Ceausescu, se facea propaganda cit cuprinde si se educa populatia si in special tineretu cu adevaruri hotarite si dicta voloare positiva/negativa de comenduire:

    capitalismul e rau, socialismul e bun, comunismul e cel mai bun, matrialistii sunt buni, idealistii sunt rai si cu capul in nori, noi credem ca … , aia cred gresit ca … , …

    Dupa peste 25 de ani de comunism si generatii care au crescut de mici cu asa sitem de informare ce e bine si ce e rau, e greu sa mai ai o pararere proprie nesemnata de cineva de sus, iar cine are o parere proprie devine un pericol ce este combatut de multi raspindaci si cei slabi la suflet. Aice e un manco in educatia colectiva ce inca se doreste mentinut in masa populatie din tara, si se alimenteaza la greu cu stiri de la posturi TV di categoria Panicar TV (OTV, Antena 3m Pro TV, Realitatea TV, TVR, … ). Si toti promit sa te tina la curent cu cele mai actuale stiri.

    Legat de Polonia, poate e bine poate e rau, daca intrebi pe un polonez poate ca nu e de parere cu cele spuse din articol, poate ca aproba si ar mai completa. Pentru ca multi de acaolo isi formeaza propria parere prin informare obiectiva, si nu li se dicteaza de altii cum trebuie sa gindeasca si pe cine trebuie sa injure.

    Sa impui informatia cu forta, + valorificarea in bine sau rau, e doar propaganda si nu are nimic de a face cu jurnalismul adevarat, chiar daca pretinde ca ar fi jurnalism!

  21. Bai rusnacule Marchievicu- Ivan, ai tăcut o perioada ca așa ai primit sarcina de la rusi. Într-adevăr treaba cu Gaza nu e simpla si este ,,politic” sa nu ,,zgandari” apele, care totuși se vor așeza. Mai ales Israelul este putere nucleară cu un arsenal ultramodern, nu ca cel al rusilor. Ai atacat problema alegerilor din Polonia. Dar ai omis sa spui ca prezenta la vot ( mai ales a segmentului 18 -28 ani este masiva) a fost de 72,9 %, cea mai mare de la căderea comunismului rusesc. Iar ,,produci” niste tâmpenii scoțând din arhiva personaje ca Noam Chomsky , 94 de ani , un simpatizant al anarho- sindicalismului. Asteptam cu interes ca opoziția din Polonia sa aiba un procent mai mare , iar in Polonia sa fie reinstaurata democrația occidentala nu ,,spoiala” PIS- ului , un alambic rusesc mascat. Liderul PIS recunoscând ca nu știe dacă ,,succesul” partidului il va duce la un alt mandat la putere. Bai Ivane, ciocul mic , ca UE se va transforma in Statele Unite ale Europei si nu stim dacă iti va cadea bine , matale si multor profitori ai jertfelor de sânge ale copiilor si tinerilor împușcați in Decembrie 1989 de SEcuritatea care conducea si conduce România si azi. Dar viața merge înainte. Dacă in România se va aproba Baza americană permanenta … ceva se va schimba….

  22. Este o problema la polonezi, a fost tot timpul. Politicile liberalilor au avut ca tinta si beneficiari o categorie restransa de cetateni, restul m$$e, scuzati-mi limbajul. Acum cativa ani au fost alegeri si era un articol cu titlul ‘Poland-no country for liberals’. La ei sunt mase mari de oameni (si au populatie mare, nu ca Ro) care sunt lasati afara-n ploaie de politici liberale, left exposed, de cate ori liberali au facut setarile (populatie rurala, ori slab educata, ori betivani:), multi). Cu 4 ani esti generos, eu asa zic, se poate si mai repede. Dzien dobre.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.