O doctrină nucleară departe de Nobelul pentru Pace

Ca şi Rusia, Statele Unite vor menţine deschisă calea atacurilor nucleare asupra unor state care nu deţin un astfel de arsenal şi vor continua programele de perfecţionare a armelor atomice lansate de George W. BushÎn ciuda angajamentului că va modifica substanţial strategia nucleară a SUA, preşedintele Barack Obama îşi doreşte să menţină politica fostei administraţii Bush, care oferă Washingtonului posibilitatea de a răspunde prin folosirea armei nucleare la un atac cu arme biologice sau chimice venit din partea unui stat care nu deţine un arsenal nuclear. Aceasta este principala critică la adresa noii doctrine nucleare a SUA, pe care preşedintele urmează să o prezinte Congresului în această lună, scrie “New York Times”. Actuala doctrină nucleară americană, elaborată de fosta administraţie Bush, oferă armei atomice un “rol critic” în apărarea SUA şi a statelor aliate şi stabileşte că ea poate fi folosită nu doar în replică la un atac nuclear.

Administraţia democrată va miza tot mai mult pe arme convenţionale performante, capabile să lovească statele inamice în mai puţin de o oră. Un asemenea arsenal ar permite atacarea fiefurilor al-Qaeda din Pakistan sau a bazelor de lansare ale rachetelor nord-coreene. Preşedintele SUA a anunţat deja că va oferi în continuare miliarde de dolari pentru perfecţionarea armelor nucleare americane, astfel încât reducerea arsenalului, care urmează să fie convenită printr-un nou tratat cu Rusia, nu va periclita securitatea SUA. Totodată, vor fi continuate proiectele administraţiei Bush de construire a unor buncăre antiatomice.

Noua doctrină nucleară a preşedintelui proaspăt laureat al Nobelului pentru Pace se apropie de criticata doctrină a Federaţiei Ruse, care lasă şi ea deschisă calea către un atac nuclear asupra unui stat care nu deţine un asemenea arsenal. Moscova a trecut pe lista opţiunilor strategice şi atacul nuclear preventiv asupra potenţialilor agresori. Doctrina rusă consideră că sistemele antirachetă americane subminează securitatea internaţională, subliniind necesitatea ca acestea să fie anihilate.

SUA şi Rusia deţin împreună un arsenal de circa 20.000 de focoase nucleare, dintre care circa 5.000 pot fi folosite în orice moment. În acest moment, cele două state negociază un tratat pentru reducerea arsenalelor la circa 1.500 de focoase, pentru a înlocui vechiul START, expirat în decembrie. Doctrinele nucleare oferă însă o perspectivă pesimistă în privinţa unui acord. Potrivit unor surse din Congresul SUA, citate de revista “Foreign Policy”, şansele semnării acestui tratat în 2010 sunt reduse, atât din cauza dificultăţii negocierilor, cât şi a calendarului Congresului, pentru care acest an este unul electoral.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.