O gripă aviară se abate asupra Germaniei

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Raţe moarte şi de asemenea lişiţe, lebede, gâşte sau pescăruşi: de la sfârşit de săptămână sunt mai mult de 250 de cadavre de păsări pe lacul german Ploener See şi pe lacurile care se învecinează cu acesta în landul Schleswig Holstein.

Se ştie deja că cel puţin 100 dintre ele, cele mai multe sunt raţe, au contactat virusul periculos A, subtipul H5N8, unul dintre viruşii care provoacă gripa aviară.

Acest lucru a fost certificat de Institutul Friedrich- Loeffler pentru fauna de pe insula Riems, în nordul Germaniei. Alte cadavre s-au semnalat în landul Baden-Wuerttemberg, în sud-vestul Germaniei, mai exact pe lacul Bodensee, asupra cărora se fac de asemenea cercetări şi analize. Numai la subtipuri patogene cu risc mare experţii pot vorbi despre gripă aviară. Această tulpină a fost semnalată în Coreea de Sud la păsările călătoare.

Faptele se petreceau în 2014, în 2015 virusul se răspândise deja în toată lumea. După părerea oamenilor de ştiinţă, virusul se răspândeşte prin păsările călătoare, care deşi infectate nu fac boala, ele parcurgând mari distanţe având virusul. ”Această apariţie la păsările călătoare este îngrijorătoare”, a declarat ministrul Agriculturii din landul Schleswig-Holstein, Robert Habeck.

În comuna Ploen, oficiul veterinar a decretat un perimetru de interzicere de minimum3 kmşi un domeniu de urmărire a evoluţiei epidemiei de alţi7 km, în jurul locurilor unde au fost găsite păsările. Aproximativ la500 kmde Ploen, la Settin, lângă graniţa cu Polonia, acest subtip de gripă aviară începuse să se răspândească, se afirmă în cotidianul Die Zeit. Diferitele familii de păsări reacţionează în mod diferit la unul şi acelaşi stimul. Aşa s-a transmis virusul, prin locurile de cuibărit ale acestora, pe continentele Americii de Nord, în Arctica şi Europa. Teoretic se pot schimba aceste tulpini prin mutaţii, încât să fie periculoase pentru oameni.

Oficiul Veterinar din districtul Ploen nu a exclus că ar fi o legătură cu ultimele cazuri descoperite în Germania. Răspândirea acestui virus prin păsări călătoare nu se poate controla.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.