O măsură fiscală absolut degeaba

Înscasările din TVA în primele șase luni ale acestui an reprezintă 2,9% din PIB, față de 3,1% din prima jumătate a lui 2017. Asta înseamnă că unul dintre stâlpii „revoluției fiscale” și anume introducerea split TVA de la 1 ianuarie 2018 se dovedește a fi un fiasco.
Sistemul plății defalcate a TVA a fost introdus în legislație prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 și se aplică firmelor care înregistrează datorii la plata TVA și celor aflate în insolvență. În plus, mecanismul poate fi aplicat și opțional de firmele plătitoare de TVA. Practic, s-a stabilit ca Taxa pe Valoarea Adăugată să fie plătită în conturi separate („split TVA”), procedură care le impune companiilor costuri administrative suplimentare. Inițial, Guvernul PSD-ALDE a dorit să aplice split TVA pentru toate firmele însă s-a lovit de opoziția dură a mediului de afaceri, care a invocat că plata TVA adăugată într-un cont separat ar putea aduce dificultăți majore în gestionarea fluxurilor financiare, în condițiile în care măsura nu ține cont de timpul ridicat de încasare efectivă a facturilor. În sistem au ajuns aproape 20.000 de companii însă doar 2% din acestea au făcut-o de bună voie.
Pentru că măsura nu s-a dovedit un succes, Fiscul încearcă să relaxeze regimul split TVA-ului. Astfel, a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care stipulează că firmele care aplică plata defalcată a TVA pot efectua anumite plăți, stabilite prin ordonanța care a introdus mecanismul plății defalcate a TVA. Totuși, cu acordul organului fiscal, contul acesta special va putea fi debitat pentru noi operațiuni. Conform documentului, debitarea contului de TVA se va mai face și prin înfiinţarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti, de către organele de executare silită competente; înfiinţarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi, de organele de executare silită competente; înfiinţarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, de către organele de executare silită competente; valorificarea bunurilor sechestrate/intrate în proprietatea privată a statului, de către organele de executare silită şi cele de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului; alte situații în care TVA aferentă achizițiilor de bunuri și/sau servicii a fost achitată de titular dintr-un alt cont decât un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plată, acesta neavând obligația efectuării plății din contul de TVA.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Nu cumva scăderea încasărilor din TVA se datorează în realitate… scăderii TVA?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.