O semnificativă prezenţă românească

Berlin, capitală cosmopolită şi pasionantă, este un oraş cultural internaţional foarte activ. În inima acestui ansamblu se află “Berlinala”, în care sunt prezentate în fiecare an peste 400 de filme.

“Berlinala” nu este numai evenimentul cultural cel mai important al oraşului, ci şi o întâlnire esenţială a sectorului cinema-ului internaţional. Peste 19.000 de profesionişti ai domeniului, veniţi din 120 de ţări, printre care 4.000 de jurnalişti din 80 de ţări, sunt acreditaţi în fiecare an la “Festivalul Internaţional al Filmului” de la Berlin.

În acelaşi timp, este un festival al întâlnirilor şi al discuţiilor. Timp de două săptămâni, arta, glamour-ul, sărbătorile şi afacerile se întretaie.

Mmajoritatea celor 400 de filme prezentate anual sunt premiere mondiale şi europene. Filme de toate genurile, lungimile şi formatele pot fi supuse aprecierii publicului.

“Berlinala” este împărţită în diferite secţiuni, fiecare având un profil special: mari filme internaţionale în “Competiţie”, producţii independente şi de artă în secţiunea “Panorama”, filme pentru tineret în secţiunea “Generation”, producţii dintre cele mai pasionante ale cinema-ului german în “Perspektive Deutsches Kino”, o privire aprofundată asupra ţărilor “exotice” şi a formelor experimentale în “Forum”, dar şi o investigare a diferitelor posibilităţi cinematografice în “Berlinale Shorts”.

Programul este completat de o retrospectivă tematică şi de un omagiu care se concentrează pe opera unei mari personalităţi. Aceste două secţiuni, ai căror comisari fac parte din “Berlin Film Museum”, au ca scop resituarea cinema-ului contemporan într-o perspectivă istorică.

“European Film Market” (EFM), o piaţă de film integrată Berlinalei, a devenit unul dintre evenimentele cele mai importante ale cinema-ului internaţional. Filmul şi piaţa de film creează împreună o reţea unică de relaţii formale şi informale. Din 2006, amplasamentul principal al EFM este “Martin-Gropius Bau”, un loc prestigios, plin de farmec şi de caracter în imediata apropiere a centrului festivalului din Potsdamer Platz.

Prezenţa românească la Berlinală

Cosmina Stratan merge la Berlinală

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie, celei mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume.

Berlinala aduce anual peste 450.000 de spectatori, fiind astfel, după festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european.

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul „Festivalului Internaţional de Film” de la Berlin, iar “Institutul Cultural Român” din Berlin susţine prezenţa echipelor de film şi ajută la organizarea standului românesc. ICR Berlin participă de asemenea şi la editarea catalogului anual de filme româneşti, prezentat la “European Film Market” din cadrul Berlinalei.

Anul trecut, pelicula „Poziţia copilului“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiată cu “Ursul de Aur”, fiind astfel primul lungmetraj românesc din istoria cinematografiei care a luat premiul cel mare al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

După Ana Ularu, Dragoş Bucur, Maria Popistaşu şi Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta din selecţia de zece actori europeni aleşi în programul “Shooting Stars”, ce are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Ajuns la a 17-a ediţie, programul “Shooting Stars” este organizat de “European Film Promotion” (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP, printre care se numără şi “Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc”.

“Shooting Stars” are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Nae Caranfil îşi prezintă filmul 6,9 pe scara Richter

Cosmina Stratan a început cu jurnalismul înainte de actorie şi a scris la aceeaşi revistă studenţească la care colaborase şi Cristian Mungiu cu 15 ani înainte: „Opinia Studenţească”. În 2008 a intrat la secţia de actorie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, iar în prezent este masterandă la aceeaşi universitate. A jucat în mai multe spectacole de teatru şi scurtmetraje de şcoală, iar rolul din „După dealuri“ este debutul ei în lungmetraj.

La secţiunea “Berlinale Talents”, dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectaţi regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu şi actriţa Elena Andreea Vasile. La acest program există anual în jur de 4.000 de aplicaţii şi 300 de participanţi selecţionaţi. Dintre experţii “Berlinale Talents”, invitaţi din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente, se numără şi nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai.

“Berlinale Co-production Market”, program al festivalului dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice, va include şi „6,9 pe scara Richter“ al lui Nae Caranfil, produs de “Mobra Films România”, pe lângă alte 19 producţii din întreaga lume.

Juriul FIPRESCI al festivalului îl va avea ca membru anul acesta şi pe criticul de film Mihai Fulger, un important autor de articole şi publicaţii cinematografice, coordonator de program al cinematografelor “Eforie” şi “Union” şi redactor la “Arhiva Naţională de Film”.

Tot în cadrul Berlinalei, “Centrul Naţional al Cinematografiei” organizează Standul românesc la “Berlinale Film Market”, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Pe data de 28 ianuarie are loc conferinţa de presă a Berlinalei, în cadrul căreia va fi anunţat programul complet al festivalului.

Filme în Competiţie pentru “Ursul de Aur”

George Clooney în Monuments Men

Berlinala este una dintre manifestările cinematografice de prestigiu, deoarece la fiecare început de februarie sunt prezentate noi filme în competiţie. Un juriu de profesionişti va decerna la sfârşit “Ursul de Aur” pentru cel mai bun film, “Ursul de Argint” pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă.

În 1951, primul film prezentat la Berlinală a fost “Rebecca” după Alfred Hitchcock.

20 de filme de lungmetraj vor fi în concurs pentru “Ursul de Aur”. Realizatori cunoscuţi, ca Wes Anderson, Alain Resnais sau Claudia Llosa, vor concura alături de tineri începători precum argentinianul Benjamin Naishtat sau irano-austriacul Sudabeh Mortezai.

Anul acesta, în competiţie au fost selecţionate, în premieră mondială, printre altele, “Aimer, Boire et Chanter”, de Alain Resnais, “Stratos” de Yannis Economides, “Chiisai Ouchi” de Yoji Yamada, “Historia Del Miedo” de Benjamin Naishtat, “Jack” de Edward Berger, “Kraftidioten” de Hans Petter Moland, “La Voie de L’Ennemi” de Rachid Bouchareb, cu oscarizatul Forest Whitaker şi Harvey Keitel, “Aloft”, Spania-Canada-Franţa, în regia Claudiei Llosa (“The Milk of Sorrow”), cu: Jennifer Connelly, Cillian Murphy, Mélanie Laurent, “Boyhood”, SUA, regia: Richard Linklater (“Before Midnight”, “Me & Orson Welles”), cu: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, “Macondo”, Austria, regia: Sudabeh Mortezai, cu Ramasan Minkailov, Aslan Elbiev, Kheda Gazieva…

Organizatorii festivalului au anunţat trei filme chinezeşti, printre care “Tui Na” („Blind Massage”) de Lou Ye, adaptare după un roman, şi “Wu Ren Qu” („No Man’s Land”) de Ning Hao, un thriller despre societatea chineză contemporană.

Ken Loach va fi recompensat cu Ursul de Aur de Onoare

Filmul din Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de la Berlin, în 6 februarie, va fi “The Grand Budapest Hotel”, o comedie din culisele hotelului unguresc de la începutul secolului al XX-lea, ce reuneşte nume celebre ca Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Saoirse Ronan, Edward Norton, Bill Murray, Jude Law, Tony Revolori, Mathieu Amalric sau Léa Seydoux. Este vorba despre cea de a treia participare a regizorului american Wes Anderson la Berlinală, după “Familia Tenenbaum” (2002) şi “Viaţa acvatică” (2005).

Filmul „The Grand Budapest Hotel” prezintă aventurile prin care trec Gustave H., celebrul portar al unui hotel de lux din perioada interbelică, şi un valet, cu ocazia furtului unei opere de artă renascentiste, dar şi „bătălia” dusă pentru obţinerea bunurilor unei familii bogate.

George Clooney va prezenta, în afara competiţiei, noul său film, “Monuments Men”, un thriller despre căutarea de către americani a operelor confiscate de nazişti.

Regizorul Corneliu Porumboiu prezintă Al doilea joc

Actorul, realizatorul, scenaristul şi producătorul de film american este aşteptat pe covorul roşu pentru a-şi prezenta filmul: “Mai mult de cinci milioane de bunuri culturale însuşite de nazişti s-au reîntors în ţările de origine după cel de al Doilea Război Mondial”, declara directul Festivalului, Dieter Kosslick, adăugând: “Totul este deosebit de actual prin ceea ce a fost descoperit recent la München”.

În această peliculă, Clooney, alături de şapte directori de muzee şi de istorici de artă, este în căutarea operelor de artă dispărute şi regăsite pentru a fi restituite proprietarilor. Scenele au fost filmate în Germania.

Alături de el apar Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett et John Goodman.

Tot în afara comeptiţiei se vor afla “La Belle et La Bête”, de Christophe Gans, în care Vincent Cassel şi Lea Seydoux vor da viaţă personajelor basmului “Frumoasa şi bestia”, şi “Nymphomaniac” (versiune integrală în premieră mondială), Danemarca-Germania-Franţa-Belgia-Marea Britanie, în regia lui Lars von Trier, cu Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater.

“Ursul de Onoare” va fi acordat realizatorului britanic Ken Loach, care va fi recompensat cu un trofeu special. Regizorul, în vârstă de de 77 de ani, îi urmează la acest premiu lui Claude Lanzmann. Vor fi proiectate, de asemenea, 10 pelicule semnate de el, precum “Kes” (1969), “Land and Freedom” (1980) sau “Sweet Sixteen” (2002). Totodată, odată cu venirea sa, va fi proiectat şi “Jimmy’s Hall”, un film istoric despre Jimmy Gralton, liderul comunist expulzat din Irlanda în 1933.

La Berlinale Forum este prezent şi Corneliu Porumboiu

Lea Seydoux şi Vincent Cassel în Frumoasa şi bestia

Secţiunea “Forum” a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin prezintă anual o selecţie de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute. Producţiile care pot fi vizionate aici sunt la graniţa dintre artă şi cinema. Anul acesta, “Berlinale Forum” aduce pe marele ecran 28 de premiere mondiale şi 8 premiere internaţionale.

Printre filmele selectate se regăseşte şi pelicula „Al doilea joc“, regizată de Corneliu Porumboiu. Documentarul are o formă neconvenţională : împreună cu tatăl său, regizorul urmăreşte un vechi meci de fotbal înregistrat pe o casetă VHS. Tatăl său însuşi a fost atunci arbitrul meciului. Între cei doi se naşte o discuţie, care trece peste tema fotbalului, ajungând la politică, represiuni şi amintiri.

De asemenea, coproducţia româno-germană „Pădurea e ca muntele, vezi?“, regizată de Christiane Schmidt şi Didier Guillian, va fi prezentată la “Berlinale Forum”.

Selecţia secţiunii Berlinale Forum mai cuprinde: “The Airstrip”, în regia lui Heinz Emigholz, Germania, “Al doilea joc” (The Second Game), semnat de Corneliu Porumboiu, România, “Le beau danger”, regizat de René Frölke, Germania / Italia, “Butter on the Latch”, de Josephine Decker, USA, “Casse” (Scrap Yard), R: Nadège Trebal, Franţa, “Castanha”, R: Davi Pretto, Brazilia, “Cheol-ae-kum” (A Dream of Iron) R: Kelvin Kyung Kun Park, Republica Coreea / USA, “Chilla (40 Days of Silence), R: Saodat Ismailova, Uzbekistan / Tadjikistan / Olanda / Germania / Franţa, “The Darkside” R: Warwick Thornton, Australia.

Aşteptate sunt şi peliculele “L’enlèvement de Michel Houellebecq” (The Kidnapping of Michel Houellebecq), în regia lui Guillaume Nicloux, Franţa, “The Guests”, R: Ken Jacobs, USA, “Top Girl oder la déformation professionnelle”, R: Tatjana Turanskyj, Germania, “Zamatoví teroristi” (Velvet Terrorists) R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, Peter Kerekes, Slovacia / Cehia / Croaţia şi multe, multe altele…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.