Oficial ONU: Siria se îndreaptă către un război civil catastrofal

Un război civil de proporţii în Siria ar fi catastrofal, spune adjunctul trimisului ONU în ţara levantină, Jean-Marie Guehenno. Cheia unei decizii ferme a ONU privind Siria este în mâna Rusiei şi a Chinei.

“Cred că Consiliul de Securitate ONU înţelege că orice derapaj către un război civil în Siria ar fi catastrofală şi că este necasară acum acea discuţie strategică despre cum poate fi evitat acest lucru”, a spus Guehennom, adjunctul trimisului internaţional Kofi Annan.

Trimisul ONU, Kofi Annan, a părăsit Dmascul, miercuri, fără a fi reuşit să medieze un compromis între regimul al-Assad şi rebeli. Annan a ajuns la Damasc imediat după masacrul de al Hula, comis de forţele guvernamentale, şi a plecat din Siria în momentul în care observatorii au raportat despre noi crime comise de cele două tabere. Ambasadorul sirian la ONU, Bashar al Jaafari, declara însă că masacrul de la Hula, pentru care sunt acuzate forţele guvernamentale, a fost comis de “terorişti profesionişti”.

Violenţele au loc în ciuda acceptării unui plan de pace mediat de Kofi Annan, care a intrat în vigoare pe 12 aprilie. Joi, rebelii sirieni au dat guvernului un ultimatum până vineri dimineaţa, pentru a a respecta încetarea focului, în caz contrar ameninţând cu “decizii curajoase”.

În acest timp, Consiliul de Securitate ONU este paralizat de opoziţia Rusiei şi Chinei faţă de deschiderea căii pentru o intervenţie umanitară după scenariul celei din Libia. “Credem că revizuirea de către Consiliul de Securitate a măsurilor este prematură”, a spus adjunctul ambasadorului rus la ONU, Ghenadi Gutilov. “Este esenţial să dăm planului de pace al lui Kofi Annan timp pentru a începe să produca efecte, pentru că o intervenţie nu ar face decât să exacerbeze situaţia în Siria şi în întreaga regiune”, a spus Gutilov.

Cunoscând sesnsibilitatea Rusiei faţă de Siria, ţară în care Moscova are singura bază militară la Mediterana, preşedintele Barack Obama i-a propus preşedintelui Vladimir Putin, la summitul G8 care a avut loc în SUA, un scenariu asemănător celui din Yemen: îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad, nu însă şi a regimului său, urmând ca un nou lider să-i ia locul. SUA aşteaptă un răspuns din partea Moscovei în timpul summit-ului G20 din Mexic, pe 19 iunie.

Există însă şi posibilitate unei acţiuni a SUA şi a aliaţilor occidentali în afara cadrului ONU. “Membrii comunităţii internaţionale mai au doar opţiunea de a pregăti acţiuni în afara planului Annan şi a autorităţii Consiliului”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice.

Presa rusă scrie că discursul lui Susan Rice aduce aminte de strategia SUA în 1999, când NATO a intervenit în fosta Iugoslavie, fără un mandat ONU. “Avem deja precedentul-Kosovo. Este exact ce s-a întâmplat acolo: ai presupunerile despre un masacru, care s-a întâmplat în satul Racak, ai o rezoluţie ONU de care abuzează ambasadorul american care conduce misiunea de monitorizare de pe teren, ai mărturiile că a fost un masacru neprovocat şi brutal comis împotriva civililor nevinovaţi de către trupele guvernamentale. Serbia a fost acuzată, i s-a prezentat un ultimatum şi apoi a fost bombardată”, spune analistul sârb Nebojsa Malic, citat de Russia Today.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.