OMV anunţă că nu va vinde gaze Ucrainei

Compania ucraineană Uktransgaz a anunţat că a finalizat lucrarile ce permit importul de gaze din Slovacia, în regim invers. Pentru aceasta a fost construită o nouă staţie de pompare la Ujgorod, în Transcarpatia, în apropierea frontierei cu Slovacia. Gazprom a protestat, la începutul acestei veri împotriva faptului că gazele cumpărate de state europene sunt livrate apoi Ucrainei.

Potrivit părţii ucrainene, compania slovacă Eustream a fost de acord cu aspectele tehnice ale transportului gazelor în regim invers, către Ucraina. Furnizarea gazelor în acest fel va începe pe 1 septembrie. Eustream va furniza zilnic un volum de 27 milioane de metri cubi (10 miliarde de metri cubi pe an). Acordul este valabil până în 2019.

S-a recurs la această variantă după ce Rusia a întrerupt furnizarea gazelor către Ucraina, în luna iunie. Kievul a fost nevoit să recurga la rezervele acumulate şi să ajungă la înţelegeri cu vecinii vestici. Ungaria a început să furnizeze gaze Ucrainei în mai, iar Polonia o face din aprilie. Însă interconectorul Slovacia-Ucraina este cel mai important, pe aici întrând în UE cea mai mare parte a gazelor ruse ce tranzitează Ucraina.

Există însă şi companii europene care refuză să livreze gaze Ucrainei. Este cazul OMV, care a anunţat că nu are în plan să facă acest lucru. “Chiar dacă avem posibilitatea de a exporta mai mult gaz în altă parte la un preţ mai mare, nu vom face asta”, a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss. OMV are o relaţie foarte bună cu Gazprom, cu care a semnat acordul pentru cosntruirea segmentului terminal al gazoductului South Stream. Mai mult, presa occidentală vehicula ipoteza unei eventuale preluări a 25% din acţiunile OMV de către Gazprom.

Dacă probema aprovizionării Ucrainei cu gaze naturale pare rezolvată pe ternmen scurt, posibilitatea ca Rada Supremă de la Kiev să voteze în următoarele zile o lege care să interzică tranzitul gazelor ruse pe teritoriul ţării creează probleme majore în statele europene dependente de gazele din Rusia.

Soluţia propusă de compania ucraineană Naftogaz este ca statele UE să cumpere gazele oferite de Gazprom la graniţa dintre Rusia şi Ucraina şi nu la frontiera vestică a ţării, aşa cum s-a întâmplat până acum.

CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, susţine însă că este “puţin probabil” ca Ucraina să interzica tranzitul gazelor din Rusia. Totodată, OMV asigură că din discuţiile avute cu reprezentanţii Gazprom rezultă că gigantul rus va face tot posibilul pentru a-şi onora contractele cu statele europene. OMV arată că statele europene îşi pot asigura suficient gaz pentru a trece peste următoarea iarnă negociind cu Gazprom o creştere a volumului livrat în acest moment prin gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, ocolind teritoriul ucrainean. Compania norvegiană SATATOIL a precizat că îşi poate spori livrările de gaze, dar că nu poate substitui în totalitate gazele din Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.