OMV Petrom a trecut la amenințări

Transgaz

Conducerea OMV Petrom cere Parlamentului României să modifice cât mai repede legea offshore, cea care a impus suprataxarea câștigurilor din vânare de gaze naturale și amenință, pentru prima oră, că renunță la investițiile în perimetrul Neptun Deep, din apele adânci ale Mării Negre românești. “Trecem de la “când”, la “dacă”, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom. Dacă până acum oficialii companiei petroliere vorbeau de un moment când vor începe extracțiile de gaze naturale, acum se întroduce o condiționalitate. “În primul rând, cred că am vorbit în multe rânduri despre condițiile preliminare, le voi mentiona rapid: stabilitate, termeni competitivi, piață liberalizată a gazelor naturale și infrastructură cheie pentru gaze. OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piață liberalizată, așa că acest lucru este binevenit.

Avem nevoie de modificări ale Legii Offshore. Înțelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim să o vedem. (…) Am spus mereu că Marea Neagră este despre „când”, deoarece este o resursă descoperită și evaluată și stă la baza securității energetice a României. Dar putem vedea că se schimbă contextul. Presiunea de mediu crește, am vorbit despre Green Deal, despre ce anume înseamnă, vedem dezbaterile din jurul finanțării proiectelor de gaze. În absența unei modificări a legii offshore, mă tem, pentru prima dată, că trecem de la „când” la „dacă”. Iar acest lucru ar fi o pierdere uriașă pentru România. De aceea, avem nevoie de urgentare în această direcție. Îndemnăm autoritățile să facă modificările de care avem nevoie, astfel încât cu adevărat să putem merge mai departe și să incepem acest proiect și să aducem, în cele din urmă, gazul în România și veniturile statului care vin odată cu acesta. Așadar, așteptăm să vedem această primă etapă, să fie depusă în Parlament”, a spus Verchere.

Anul trecut, Ministerul Energiei a elaborat o nouă formă a legii offshore care ar lăsa mai mulți bani în buzunarul companiilor care vor extrage gaze din Marea Neagră iar statul va primi mai puțin decât este prevăzut în actul normativ existent acum și care a fost promovat intens de Liviu Dragnea. Actul normativ stipulează că petroliștii vor încasa 40% din profitul afacerii, nu 10% cât este acum în lege, se arată într-un studiu realizat de BirişGoran, la comanda Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG). Modificarea legii se face în urma amenințărilor făcute de unele companii petroliere cum că că părăsesc Marea Neagră. Americanii de la ExxonMobil chiar au înștiințat autoritățile române că vor să vândă participația pe care o dețin Marea Neagră. “Sistemul de impozitare din România este astfel unul care efectiv descurajează investițiile viitoare în offshore. În contextul în care producția de gaze naturale națională a suferit scăderi considerabile pe măsura exploatării și epuizării treptate a depozitelor convenționale existente, iar specialiștii estimează că menținerea sau chiar creșterea producției naționale putea fi realizată în mod substanțial numai prin intermediul zăcămintelor offshore, este de așteptat ca sistemul actual de impozitare să conducă la: (i) descurajarea investițiilor offshore, (ii) limitarea activității la depozitele mature onshore aflate în producție, cu un grad de epuizare ridicat și declin accentuat și, implicit, (iii) scăderea producției naționale și la creșterea dependenței de importuri”, arată autorii studiului.

Proiectul de lege propus de Ministerul Energiei vine cu un set de amendamente menite să adapteze cadrul legal existent la specificul proiectelor petroliere offshore, adică cele din Marea Neagră, acolo unde activează ExxonMobil, OMV Petrom, The Carlyle, Lukoil . Conform documentului, se impune clarificarea și completarea prevederilor privind stabilitatea regimului fiscal și de redevențe petroliere incluse în legea offshore. Asigurarea și reconfirmarea stabilității este o condiție esențiala nu numai din punct de vedere legal, dar și din punct de vedere economic, pentru a face posibilă continuarea investițiilor în proiecte offshore având în vedere: costurile semnificative ale investițiilor offshore, durata îndelungată a realizării proiectelor și riscurile specifice ridicate ale investițiilor offshore.

Având în vedere nevoia de a avea un sistem fiscal competitiv care să atragă investiții, spun cei de la Ministerul Energiei, costurile ridicate și termenul lung de realizare și recuperare a investițiilor în sectorul offshore, este necesară eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru prețurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh și 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urmă practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grilă de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.

În perimetrul Neptun Deep din platoul continental românesc al Mării Negre, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Tovarasa Nancy Pelosi este pe punctul sa-i ceara Marelui Normal de la Cotroceni semnatura pentru Azil Politic in Principatele Unite. Inaintea Speech-ului de sub Aula Capitoliului despre Starea de Cacat a Uniunii, tovarasa Nancy Pelosi a primit in Sila 3 pagini de Umilinte si Injuraturi ca la Usa Cortului de la Tiranul Capitalist Donald J Trump.
    Tiranul a numit-o „alcoolica, dementa, si nu in ultimul rind Baba Stalinista ceeace a pus Capacul iar Tovarasa a rupt in bucatele paginile respective in Vazul Lumii. Tiranul doreste de asemenea Exterminarea OMV prin Preluarea Controlului si Activelor de catre Bebelusii Capitalisti Pro-Trump din Principate, atit de dragi Dinsului. Sentimentul este Mutual.

  2. Să dea cu praf de mers că mai sunt și alții în stare, nu trebuie să vină vreunu să inventeze ceva ca să se poată realiza, sunt rusi, turci, libieni, iranieni,sirieni, chinezi șamd capabili să pornească exploatarea în mai puțin timp decât le-ar lua ca să își dea seama ce s-a întâmplat

  3. Tanti asta inca nu recunoaste ca ROMANIA este deja zona offshore?! De fapt ce vrea, sa ia totul, sa care in afara si romania sa ajunga precum tarile africane din sud si est? Cumva madam a fost prin anul 2000 la semnarea ‘vanzarii’ pe zone a romaniei si acum pune pistolul sau pusca la tampla semnatarului vanzator?! Cam asa se intelege!

  4. Pai da, liberalizare… Adica sa iei petromul cu 650mil$ si sa faci 1mld€ profit anual. Asta da afacere…

  5. Ia plecati baieti! Credeti ca sunteti singurii amatori? Americanii, chinezii si rusii abia asteapta. Legea trebuie mentinuta si chiar inasprita pentru sacali.

  6. Gazul poate ramane in subsolul Marii Negre! Care ar fi problema? Ca s-ar „pierde” cateva milioane care oricum nu vor ajunge la gura copiilor din colonie, ci in gura producatorilor de tinichele zburatoare!

  7. Asta este politica a la Austria mai pe romaneste österreich, cand are cu cine ridica tonul. Si are cu cine dupa ce a stors resursele de petrol pe redevente de trei procente jumate fata
    Germania – 10% fix, Ungaria – între 12 și 30%, în funcție de dimensiunea zăcământului, Marea Britanie, Danemarca și Norvegia – 15%, 18%, respectiv 21%…romania a ramas paradisul redeventelor asa ca ciocu mic coana Verchere.Iar autorul sa isi aduca aminte ca modificarea legii offshore actuale s-a facut la insistenta lui vosganian si alui tariceanu in favoarea multinationalelor .Ei l-au somat si convins pe dragnea sa renunte la textul de lege initial..ca deranja prea mult profiturile si asa consistente.Fi-v-ar liberalismul sa va fie de rusine, asta e politica, hienelor ?

  8. Orice presedinte, guvern si parlament detinatori de coaie le spuneau scurt derbedeilor astora : „Ce vreti, ba ? Da’ doi pumni in cap si trei suturi in cur nu vreti ? Ia hai, valea ! Faceti-va bagajele si in maximum 48 de ore sa ne dati telefon din Zanzibar sau Filipine !”

  9. Asa patriotilor,dati-le cu flit la capitalisti! Dar sa nu uitati: Nastase a vandut Petrom si subsolul la austrieci; tehnologia de extractie de mare adancime o au doar yankeii,nimeni altcineva. De ce credeti voi ca i-a luat Petrom.ul pe Exxon. Ganditi,ca nu doare,patriotilor de doi bani. Apoi daca nu scoatem acum gazul,cu Green Deal-ul de la UE,acolo ramane pe veci. Dar voi fiti „patrioti”, c-asa-i,prostia nu doare! Daca ar durea nu ne-am mai intelege intre noi in tara asta.

  10. Si apoi,patriotilor,poate face Psd.ul guvernul si cum astia-s patrioti,cum zice Nistorescu,poate statul roman cumpara de la Omv si de la Exxon tot,si extragem noi gazul cu platformele lui Ceasca facute cu tehnologie americana din anii „70. Nu? Ce tari eram noi cu Ceasca! Ia bagati placa asta. S-auzim!

  11. Dragnea face pușcărie din cauza astora si a altora ca ei. Sa plece drqu o data si omv si exxon si altii ca ei, ca se vor gasi altii dispusi sa exploreze in condițiile impuse de noi. Iar dacă nu, cu atât mai bine, salvam mediul înconjurător…

  12. Ti-am mai spus-o (si, vorba unui maior la fel de tembel ca matale, din armata, „daca nu ti-am spus-o inca, ti-o repet !”), esti sigur ca esti „Tica” si nu „Ticalosu'” ? … Ca „patriot” sigur nu esti, probabil ca ai vinde-o si pe coana ma-ta la solduri …

  13. Radu Tudor era extrem de ingrijorat ca guvernul nu a modificat legea offshore. Le plangea de mila celor de la Omv . Ce nu intelegem noi si nu iesim in strada, bine degeaba ies eu in Jucu ca nu ma baga nimeni in seama , ca aceste zacaminte sunt acolo si nu pleca. Care e graba sa se exploateze? Si am o intrebare , de ce nu face statul o companie , pe model norvegian in care el are 75% din compania care exploateaza gazul din marea nordului si cei cu munca 25%. Oare pentru ca ne-au vandut pe nimic? Nu are România 4 miliarde de dolari sa exploateze ea zacamantul? Amana cu un an cumpararea de avionete f16 second si rachetute si gata. Da no, pentru asta e nevoie de barbati la carma nu de lepre.

  14. @tica , si asa , si mai asteptam 2 ani pana copiaza chinezii tehnologia si ne-o vand la jumate de pret. Peste doi ani pretul gazelor va fi oricum mai mare si pretul tehnologiei mai mic . E legea naturala a evolutiei tehnologice. Si cu pret mai mic obtinem profit mai mare. Ce zici? Daca crezi ca doar psd-ul poate face asta inseamna ca ai mare incredre in ei.

  15. Si petrolul pe care au pus mana din 2004 era subiect de securitate energetică a româniei și acum avem benzina ca afară de scumpa cu pret făcut de austrieci..tot verchere zice ca gazele din mare ne securizeaza național atunci cum amenință parlamentul ? Asta e și ipocrită și agresivă . Mai exista parlament sau președinte pentru tara asta? Sa iasa Iohannis sa ii raspunda ca după anticipate omv va primi tot ce dorește la schimb cu o sepcuta ca face colecție.

  16. trebuie explicat lumii ce smenuri se ascund in spatele grabei OMV de a avea legea off-shore modificata, si cum se ingenuncheaza tarile de catre marile companii ‘virtuoase’, care negociaza la sange conditii super-avantajase pentru ei de a extrage materiile prime din tari mai putin dezvoltate, si ingheata si capacitatea statului de a schimba legislatia in viitor. Cum statele primesc praful de pe toba, in timp ce companiile de extragere a materiilor prime isi exporta Marfa si profiturile prin diverse metode, si Evita si plata taxelor in statul gazda.

  17. Cum, in felul asta, astfel de ‘investitii’ de care madam Verchere zice ca sunt cruciale pentru Romania, nu ajuta cu nimic statul gazda, ci il mai lasa si in paguba din cauza diverselor facilitate pe care statul e fortat sa le ofere ‘bunilor investitori’ care ameninta ca pleaca in alta parte daca nu primesc diverse facilitate. Cum cand incep operatiile nu le pasa deloc de mediu, si statul gazda se trezeste cu dezastre ecologice de care compania straina se face ca nu stie nimic (asta dupa ce negociaza batand cu pumnul in masa standard de mediu mult mai laxe de guidelines-urile internationale). De asta vor sa incheie repede contractul pentru exploatarea coloniei Romania inainte ca UE sa adopte Green Deal, ca sa faca ce vor ei cu mediul din Marea Neagra.
    Si apoi sa aratam ca exista si alte modele, cum ar fi cel al Norvegiei, de care s-a vorbit in comentarii deja mai sus, in care statul ar putea fi stapanul exploatarii gazelor din Marea Neagra, numai daca s-ar vrea si ‘elitele’ noastre politice nu ar fi asa de usor de corupt de corupatorii straini.
    Dupa ce le explicam pe indelete toate astea publicului larg, sa se faca o petitie publica, sa vedem cati cetateni mai sustin exploatarea repede – repede a gazelor din Marea Neagra.

  18. Dar ce ziar ar putea duce o astfel de campanie? Ar fi Cotidinaul in stare sa gazduiasca o asemenea dezbatere? Nu s-ar trezi directorii imediat cu dosare la DNA fluturate pe sub nas ca sa o lase mai moale cu activismul civic? Ca asa e lupta anti-coruptie in Romania- o parghie de a captura o tara, orice dizidenta fata de interesele neo-colonial e sufocata in fasa cu fabricarea de dosare de coruptie, aruncarea in inchisoare pentru tot felul de fapte inchipuite (vezi Dragnea), daca nu chiar cu amenintarea vietii – vezi fosta ministra a mediului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.