OMV Petrom: „Vom investi 11 miliarde euro până în 2030”

OMV Petrom va investi 11 miliarde de euro până în 2030 pentru reducerea emisiilor de carbon, acesta fiind cel mai mare plan de investiţii private în sectorul energetic din România, potrivit Strategiei 2030 a companiei „Transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”.

„Astăzi anunţăm Strategia noastră 2030, care va transforma OMV Petrom într-o companie energetică integrată, cu emisii reduse de carbon, aducând valoare tuturor părţilor noastre interesate. Pentru a realiza acest lucru, vom investi 11 miliarde euro până în 2030, cel mai mare plan de investiţii private în sectorul energetic din România, peste 35% fiind destinate oportunităţilor cu emisii de carbon reduse şi zero”, a declarat Christina Verchere, director general executiv al companiei.

Potrivit sursei citate, strategia este construită pe trei direcţii: tranziţia către o afacere cu emisii de carbon reduse şi zero, dezvoltarea regională a gazelor naturale şi optimizarea afacerii tradiţionale.

„Investiţia noastră de lungă durată în inovare şi în oamenii noştri, precum şi angajamentul nostru faţă de comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea vor contribui semnificativ la această transformare. Preconizăm că strategia noastră pentru 2030 va avea patru rezultate definitorii. În primul rând, va genera o creştere semnificativă a fluxurilor de trezorerie, în timp ce vom dezvolta noi afaceri, cum ar fi biocombustibilii, energia din surse regenerabile şi mobilitatea viitorului şi va testa noi tehnologii. În al doilea rând, va susţine politică noastră de dividende extrem de competitivă până în 2030, oferind acţionarilor noştri o creştere anuală de 5% – 10% a dividendului de bază şi o potenţială distribuţie de dividende speciale. În al treilea rând, va avea un impact semnificativ asupra tranziţiei către o afacere cu emisii mai reduse de carbon şi va reduce intensitatea emisiilor noastre de carbon în toate segmentele de activitate. În al patrulea rând, va consolida securitatea aprovizionării cu energie a României şi a Europei de Sud-Est, precum şi rezilienţa energetică a UE. În esenţă, vom continua să jucăm un rol fundamental în furnizarea de energie pentru România – energie mai curată, livrată într-o manieră sustenabilă”, a mai spus Verchere.

Ambiţia strategică a OMV Petrom pentru 2030 este de a fi „lider în tranziţia energetică a Europei de Sud-Est, valorificând oportunităţile din pieţele noastre emergente”, cu obiectivul de a asigura o creştere economică sustenabilă pe termen lung şi generarea de fluxuri de trezorerie ridicate, asigurând, în acelaşi timp, investiţiile şi randamente atractive pentru acţionari.

OMV Petrom vobește și despre decizia de a continua sau nu dezvoltarea perimetrului Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre românești. ”Expansiunea regională a OMV Petrom în activitatea de Explorare și Producție până în 2030 se concentrează pe zona Mării Negre, despre care se estimează că deține resurse semnificative. Dezvoltarea Neptun Deep este cel mai important proiect strategic al companiei. Sub rezerva deciziei finale de investiție în 2022/2023, prima producție de gaze e așteptată aproximativ patru ani mai târziu. Estimarea actuală a companiei în ceea ce privește resursele recuperabile este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investițiilor este de așteptat să fie mai mica de 2 miliarde euro. Producția la platou este estimată la aproximativ 70 mii barili echivalent țiței pe zi net pentru OMV Petrom”, se spune în documentul amintit. În prezent, România produce în jur de 11-13 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Decizia OMV Petrom depinde de modificările legislative, mai exact de modificarea legii offshore, cea care relgementează activitatea de explorare și exploatare din Marea Neagră. Raportul OMV Petrom pe semestrul III al lui 2021 conține un ultimatum la adresa politicienilor români în sensul că dacă până la finele anului nu vor modifica legea offshore, cea care reglementează fiscalitatea în domeniul exploatării hidrocarburilor din Marea Neagră, continuarea activității în permetrul Neptun Deep, din apele adânci, ar putea fi blocată. ”Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esențială pentru extracția gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producției de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluția pentru asigurarea independenței energetice a României”, se spune în document. Este o schimbare profundă a discursului față de raportul pe semestru II, care spunea că ”estimăm că Legea Offshore va fi modificată până la finalul anului 2021”. Dar e o revenire a formulările pe care OMV Petrom le-a folosit în trecut: ”Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat și salutăm inițiativele de accelerare a reîntoarecerii la o piață liberalizată aduse de OUG 1/2020 (ordonanța care a modificat aproape complet ordonanța lăcomiei, cea care a plafonat prețul gazului extras din intern la 68 lei MWh, n.r.). Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activitățile offshore” sau ”mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”.

Legea offshore actuală impune un impozit progresiv, între 30 şi 70%, pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor. Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore. De asemenea, companiile își pot deduce investiţii de maxim 30% din impozitul pe veniturile suplimentare. Acestea au obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România. Banii obţinuţi din impozitul pe veniturile suplimentare vor fi folosiţi pentru extinderea reţelei de gaze şi pentru alte investiţii. În plus, companii au obligaţia de a vinde 50% din producţia de gaze pe bursa românească.

Partenerul american al OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, ExxonMobil, părăsește investiția din Marea Neagră, în locul său venind compania de stat românească Romgaz, care nu are experiență în zona offshore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. cand investeste omv este clar jaf planificat de la bugetul romaniei..si saracirea romanilor in favoarea OMV!!

  2. Cum PeNeLeu meu merge treba cu „emisii de carbon reduse şi zero” cu exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră? Cum dracu le înghițiți toate minciunile?
    Putrezirea copacilor din pădurile lumii face mai mult CO2 decît arderea tuturor hidrocarburilor din lume! Asta-i pentru dobitocii cu să nu mai tăiem lemne din pădure deloc. Desigur nu vorbesc de hoțiile pe zeci și mii de hectare.

  3. Aceata capuse pe Romania sa fie intrebata si de ce a distrus industria prelucratoare de titei si gaze, adica Arpechim si Doljchim! Si sa mai spuna ce productie are corect, nu pentru aia destinata impozitarii accizarii si redeventei( enorm de mica)! Oare concesiunea n-a fost si ea acordata pe o perioada determinata si-n anumite conditii? Mai este ea respectata?

  4. Reinvestiți din profit pentru a nu plăti impozite și taxe? Nu mai bine scădeți prețurile, scădeți profitul, lăsați mai mulți bani în buzunarele oamenilor pentru alte cheltuieli decât carburanții și poate în felul acesta scad și celelalte prețuri, mai crește nițel și nivelul de trai, faceți și un bine oamenilor înainte de sărbători căci doar pentru oameni lucrați, nu pentru profit! Sau nu? Spuneți ceva și despre impozite?

  5. Nu de asta l -au impuscat pe Ceausescu!
    Multumiti-le frumos ca va praduiesc!
    Mama voastra de romani dastepti!
    Gradina prostilor si fraierilor!

    Vax!
    Nici ghetele de la purcel nu o sa va mai lase astia sa cresteti!
    O sa va impoziteze si basinile, iar aerul va fi cu mortia!
    30 de ani de tradari continue cu hahalere la conducerea tarii!
    Romanii, iobagii Ieuropei!
    aista-i o opinie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.