Anunță oficial OMV, proprietarul Petrom: gata cu extracția de petrol și gaze

Extracția de petrol și gaze nu mai este printre prioritățile OMV, compania austriacă care deține Petrom, iar noua strategie cu orizontul 2030 este concentrarea pe industria chimică, regenerabile și soluții de stocare a carbonului. Este o veste foarte proastă pentru România, pentru că Petrom are aproape toate exploatările de petrol și jumătate din cele de gaze iar industrie chimică nu mai are. În fapt, Petrom, la directivele OMV, a închis chimia de la Doljchim și petrochimia de la Arpechim. Prin urmare, orice strategie pe chimie va exclude probabil țara noastră, urmând a se face în altă parte. De asemenea, chimia se face în principal cu gaz, prin urmare dacă OMV nu mai vrea ea să extragă gaz, înseamnă că îl va cumpăra din alte părți. În aceste condiții, este neclar ce implicare va mai avea Petrom în extracția gazelor din Marea Neagră, pentru care face un lobby permanent, din moment ce aceste activități vor fi încontinuu reduse pentru următorii 8 ani.
“Pe baza acestei noi strategii reprezentând cea mai fundamentală schimbare strategică din istoria companiei, OMV își propune să devină o companie cu emisii nete zero până cel târziu în 2050. Segmentul de Chimie și Materiale va fi motorul de creștere al companiei. Acesta urmează să fie consolidat, extins și diversificat în mod substanțial, cu scopul de a deveni lider la nivel global în soluțiile economiei circulare. Afacerea de Rafinare și Marketing urmează să devină un furnizor lider european de combustibili durabili, materii prime și soluții de mobilitate. În conformitate cu ambiția de a deveni o companie net-zerot, OMV își va reduce producția de petrol și gaze cu aproximativ 20% până în 2030 și va înceta complet producția de petrol și gaze până în 2050. În același timp, segmentul de afaceri Explorare și Producție va investi în energia geotermală și captarea și stocarea carbonului (CCS), valorificând activele și capacitățile existente și contribuind la o societate mai durabilă”, arată compania într-un comunicat.
Afacerea cu produse chimice și materiale va fi în continuare consolidată, extinsă și diversificată pentru a deveni principalul motor de creștere al Grupului OMV. Impulsat de piețele asiatice, cererea globală de poliolefine virgine este de așteptat să crească, peste creșterea PIB-ul global, până în 2030. Poliolefinele sunt cel mai mare segment de piață în producția de bunuri din plastic și rămân esențiale pentru diverse industrii, cum ar fi energia, industria auto, a ambalajelor, construcțiile și asistența medicală. Un factor cheie pentru modelele de afaceri durabile pe termen mediu și lung este creșterea materiilor prime regenerabile, a bioplasticelor și dezvoltarea de soluții circulare. Se estimează că cererea de poliolefine reciclate va crește la nivel global de trei ori mai repede decât polimerii virgini până în 2030.
Scopul OMV este de a deveni un furnizor global de top de soluții de poliolefine. Orientările strategice importante includ extinderea afacerii pe piețe atractive, în special în America de Nord și Asia, precum și construirea unei producții durabile de poliolefine, reprezentând până la 40% din producția totală de poliolefine din Europa. Pe lângă aceasta, Grupul OMV intenționează să se poziționeze ca lider în domeniul soluțiilor de energie regenerabilă și de economie circulară. Creșterea va fi realizată și prin diversificarea portofoliului către produse adiacente și noi grupuri de produse, mai spun reprezentanții austriecilor.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Mihai Soare 1072 Articole
Author

39 de Comentarii

  1. Sa speram ca ii urmeaza si celelalte firme din Romania din acest domeniu, pana la 2030 acest construct artificial numit Romania, un golem daca pot sa folosesc o libera exprimare literara, se va prabusi si din cenusa se va renaste Valahia ca stat independent, suveran. Nu mai este mult si visul nostru se va adeveri. Sa aveti o zi buna!

  2. Cand am scris aici ca nu avem NIMIC, nimic nu mai este romanesc. Vom cumpara arme, gaz si petrol scump de la sau prin intermedierea „partenerului strategic”. Spre bucuria lor si paguba noastra. Gazul si petrolul rusesc nu intra in discutie. E rai.
    Cainele moare de drum lung iar economia romaneasca/nivelul de trai al romanilor de grija altuia.

  3. Cei care ne-au cerut sa privatizam ca sa primim inprumuturi sau ca sa fim primiti ”goi” in UE si sa jucam tunturoiul dupa cum ne cer ei, daca s-ar putea tarandu-ne.

  4. Din profiturile realizate de OMV in Romania (are 51% actionariat in OMV Petrom) 30% se duc in buzunarele statului austriac via o firma ÖBAG si 25 % in buzunarul emirului din Abu Dhabi via Mubadala Company
    Atat de idioti suntem,incat alăptam vițeii altora
    Vorba croatului Josip Margeta: „Comparaţia cu feudalismul nu are sens. Astăzi suntem iobagi pe propria glie” ……-iÖBAGi,in limba borfasilor austrieci-:))

  5. Hai pa artunci, poate-i luati cu voi și pe prăduitorii ăia de paduri de la hohenzolern.

  6. Multinaținalele nu merg după cîștig. Sînt ale celor ce conduc lumea, ce au tiparnițele de bani. Acestea fac, de fapt, politică economică, industrială, comercială. Dau tonul, ne duc unde vor stăpînii lor.
    Legat de resursele de gaz și petrol. Acestea doar sînt date în chirie, concesionate, sînt ale noastre…măcar pe hîrtie. ANRM (Agenția națională pt Resurse Minerale) poate da zăcămintele altora: gazul la Transgaz,petrolul la..o nouă intreprindere petrolieră că, slavă Domnului, avem oameni pricepuți ce știu meserie.
    Nu o va face, bănui eu. Ordinul venit prin UE de la cei ce conduc lumea este de a scumpi viața, a ne sărăci, a fi la mâna lor; nu veși avea nimic dar veți fi fericiți, venit minim si alte daruri grecești otrăvite.
    Dar poate, de data asta, nu-i lăsăm.

  7. toate interesele austriece in Romania trebuie busite! si vor fi! e o promisiune. va sugerez sa plecati acum. maine va fi prea tirziu.

  8. @Valah Bai, acoperitule, pleaca de aici cu vrajelile astea. Pun pariu ca nici macar din Valahia (sic) nu esti.
    Esti roman, obisnuieste-te.

  9. Unde sunt cei care ne împuiau capul ca privatizarea economiei romanești, prin anii 90, dar nu oricum ci prin cedarea acesteia marelui capital străin ne va aduce fluvii de lapte si miere ?., gen Berceanu, Băsescu, si alți ” economiști ” țărăniști si liberali . Cu câtă sfătoșenie ne asigurau ei ca a desființa producția romanesca si recurgerea la importuri, cum zicea ei atunci, ieftine, ca nu merita sa mai scoatem noi cărbuni , mai bine aducem din Polonia. Toate au fost roz, pana când prin Romanica nu mai avem nimic, nici mine de cărbune, nici extrageri de petrol si gaze, chipurile ca nu mai suntem in stare, noi care până in 1989 eram in topul 5 a marilor specialiști in domeniu, atât ca specialiști cât si ca producători de echipamente, deci de tehnologii de extracție. Nu mai vorbesc de industria petrochimica, aveam o capacitate de rafinare de cca 33 milioane tone anual, acum nu mai avem nimic romanesc. Sunt al austriecilor, OMV- Petrografi, ruşi-Lukoil, Kazahstan-Petromidia. VEGA Ploiești- care produce derivate, bitum, combustibil calorifer, etc. deci nu se pune. Situație este valabila aproape pentru orice sector strategic de activitate, industria siderurgica, construcţii de mașini, materiale de construcţii, agricultura mare. Noi am rămas cu activități care nu prezentau interes marelui capital. Acum plătim neghiobia guvernanților de mucava.

  10. OMV renunță la producția de petrol și gaze în care de-abia a băgat un leu sau doi, că oricum mergea singură pe infrastructura oricum putredă de dinainte de ’89, și continuă cu producția de aere.
    La care toată adunătura de mântuială de esperți OMV e expertă.

  11. @Mihai Crisgau
    Sunt din Muntenia deci din inima Valahiei si ceea ce am spus nu este fals ci viitorul si dorinta poporului Valah. Sa ai o zi minunata!

  12. pa-pa, du-te la tine acasa! sa faci grin acolo pana iti iese grinu’ pa ochi.

  13. Păi romania e tocmai pe punctul de a oferi miliardul unora excroci, care se vor face că forează in Marea Neagră, ca s-o termine de Crăciunul anului 2029,. Căci din 2030 UE a interzis folosirea ca emergie a gazului metan..Deci clar că unii dintre patrioții romîni sunt puși pe jaf, tradițional.

  14. Normal,au supt destul,a mai ramas drojdia.Î-și iau jucariile și pleaca(drum bun) ,iar romanii rămîn cu drojdia și praful de pe tobă.Președinții și toți premierii ,șefii de partide,parlamentarii din 90 incoace sunt bine mersi,putrezi de bogati,cu privilegii(pensii speciale,lefuri asemenea),durîndu-i în bască că i-au lăsat pe romani in curu gol și pribegi prin lume.Nu dau socoteala pentru asta,iar ca bășcălia să fie maximă,din 4 in 4 ani sunt aleși tot ei(la vremuri noi tot noi) ca acest spectacol grotesc sa fie perpetuu .De zeci de ani se cantă imnul zilnic și nimic,somnul continuă…..

  15. Mulțumiți-i pușcăriașului de la Cornu!!..el a vândut pachetul majoritar al petromului austriecilor..plus șpaga luata se bandit ..

  16. ”Valah spune:
    16 martie 2022 la 12:07
    Sa speram ca ii urmeaza si celelalte firme din Romania din acest domeniu, pana la 2030 acest construct artificial numit Romania…”

    A nu se uita că ROMANIA=ARMONIA, deștepții lu’ pește. 🙁

    ”xyz spune: 16 martie 2022 la 12:08
    Cand am scris aici ca nu avem NIMIC, nimic nu mai este romanesc…”

    Nu-i bai avem, cu nu(mai) are… nimeni și vom fi…mult mai mult, decât își poate imagina cineva, doar că trebuie…marea resetare.
    Succes

  17. S-a tras cortina. Epoca de Aur Capitalista ne va mai oferi si alte succesuri economice.
    Asa-i cand iti vinzi tzara.

  18. @Valah : Va rog sa vorbiti in numele dumneavoastra! Asa cum va adresati , poate deveni motiv de incriminare; Nu ati primit delegare sa vorbiti in numele meu , nume real , decat daca sunteti si parlamentar iar daca sunteti vom vedea. Puteti eventual sa spuneti ca un anumit numar de persoane , un cerc restrans sau un procent , dar cand cel putin unul nu gandeste ca dumneavoastra , afirmatiile sunt nepotrivite. Aceleasi greseli le face si Iohannis.

  19. Trădătorii de neam și țară au vândut resursele solului și subsolului la străini și acum stam cu mana-ntinsa. Ăștia ar trebui sa înfunde pușcăria pentru 1000 de ani.

  20. Nu stiu cat de mult au investit dar cu siguranta stiu cate au dat la taiat si la fier vechi De rafinarii era vorba!

  21. Va mai amintiti? PRIVATIZAREA SALVEAZA ROMANIA! Dupa atata salvare ati distrus tara!

  22. Intelegem ca „asasinul economic”OMW ,venit in Rom ca trimis al Imperiului fodt Habsburgic prin ramasita ei aceiasi AUSTRIA-,ca o firma de apartament si ca un srl obscur ,Austria santajind Ro pt.petrol si gaze altgel nu va da votul ei-mai bine nu l-ar fi dat-Ro pt.a intra in clubul select jecmanitor UE, anunta „oficial”ca „Extracția de petrol și gaze nu mai este printre prioritățile OMV”.
    Nu prea intelegem de ce „anunta oficial”presa si restul publicului-in conditiile in care are un Contract ale carui anexe sunt secretizate ,si nu anauntat la interpelarea dnei senator Sosoaca ca l-a dat publicitatii cu colectivul de redactare,anexe si colectivul de „negociere”si stadiul acestui CONTRACT!
    Acolo are a da socoteala,in CONTRCT,pt.ca in afara acestui nu poate deveni”strateg”cum vrea si unde vrea, la data incheierii contractului nu era valabil saua vut in vedere PNRR ,ca sa-l schimbe „stratega”OMW,din mers, adica sa schimbe regulile jocului!”Stratega”,dupa ce s-a lafait cu gaze si petrol si dus hybyl la Viena impreuna cu ANRE,Transgaz si ungurii,dupa ce ne-a distrus industria chimica Oltchim,Arpechim, vrea sa faca „mase plastice”cu alte surori multinationale din EU, vrea sa se lafaie in Jacuzii apelor termale si Romania si mai ales da „stocheze”CO2!Nu exisat caz de afacere de stocare in pamint(in iarba verde_de CO2,dar „stratega”a pus ochii pe niste finantari di planul de rezilienta, si gata, se „inoveaza”!

  23. „Finanțarea UE pentru CCS și CCU
    Au fost create mai multe mecanisme de finanțare pentru cercetare și dezvoltare și proiecte demonstrative prin intermediul programelor-cadru de cercetare și al altor mecanisme de finanțare ale UE. Schemele actuale de finanțare ale UE dedicate sprijinirii CCS și CCU sunt următoarele programe:
    Fondul pentru inovare mobilizează peste 25 de miliarde EUR, în funcție de prețul carbonului, timp de zece ani pentru tehnologii inovatoare în captarea, utilizarea și stocarea carbonului, precum și în energia regenerabilă, industriile consumatoare de energie și stocarea energiei.”
    Cu alte cuvinte in loc sa faca Ro,Guvernul ,ministerele si ministrii strategia decurgind din PNRR, o face oMW ,iar petrom sta si se uita si -cf-ziaristului- sta si se intreba si jeleste daca mai scote gaze din Marea Neagra !
    Sa intelegem ca daca guv.Adrian Nastase a fost corupt,mituit si s-a lasat in mrejele Imperiului Habsburgic prin Micuta si dolofana si „neutra”Austrie,cu droaie de fetite si baieti la baza ,actualul Guvern este si mai corupt si mai lenes si mai tradator, ca si cind Romania nu ar avea copii de hranit,incalcat, imbracat,decit urmasii Mariei Tereza si pensionarii miliardari babalici ce ne molfaie petrolul si gazele?Guv.Catu a dat aproape ultimul brinci al Tarii in groapa, Alianta de acum ce face?Zace de inima rea ,de lux si se lafaie in ce?IN mocirla mitei,coruptiei,pasivitatii?De ce face OMW „strategia”economica in domeniul combustibil si chimie ,de ce distrugeti si ati distrus comb.chimice, de ingrasaminte etc si iesit si mintiti cu nerusinare acoperind asasinii economici,voi fiind complicii lor!Reglementarea ctr. ec. cu OMW-legala – este necesara, caracatita ANRE si a intereselor ordinare puse in joc impotriva intereselor Tarii,evidenta !

  24. Naatașez a vândut bogățiile țării nu a privatizat , a devenit bogatul tarii când era prim ministru , cei care l-au urmat au vândut la fel căci nimeni nu se interesa de avuția țării, Basescu a vândut flota este cel mai palpabil caz și a dat cuiva socoteală? Și uite așa trăim noi de pe o zi pe alta în frig și foame! !!

  25. ALOO ………..
    ROMANIA ARE CONDITII CONTRACTUALE CU OMW ,acum ,FAVORABILE.
    URGENTAREA NATIONALIZARII PETROMULUI.

  26. CAND O SA-I VAD PUSI LA ZID PE NASTASE SI TARICEANU PENTRU JAFUL PETROM SI PENTRU CADOUL RESURELOR DIN M NEAGRA ATUNCI MAI CRED CA ROMANIA ESTE GUVERNATA .

  27. Romania ESTE guvernata, dar de asasinii economici din exterior. Eram prea industrializati si bogati in resurse pentru gustul lor

  28. Austriecii trebuie alungati din tara! Au distrus petrochimia si numai Domnul stie ce planuiesc! Ne-au jucat prin pretul benzinei si gazului , fara investitii majore, Petrobrazi( centrala) fiind gata 85% la data „privatizarii”. Niste hoti, mai ales dupa ce au alungat-o de la conducere pe romanca noastra( nu ca asta ar fi aparat la sange interesele romanesti)!

  29. Mai puneți mâna pe constituție!
    „Statul trebuie să asigure:

    d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;

    (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”.

  30. Noi nu ne vindem țara! O dăm pe șpagă! Suntem un popor tâmpit, care mereu ia poziția ghiocelului in fața stăpânilor și votează „pe cine trebuie”, adică numai pe „patrioții” stabiliți de imperiul mu e și amerloci. Justiția e oarbă prin definiție și nu poate să vadă cum e înstrăinată tare. Recent a fost orbită și mai tare, pensionarii sistemului primind o mărire nesemnificativă de numai 20 procente la amaratele lor pensii de numai 20000-70000 lei. Iar acum, aleșii noștri au grijă sa ne târâie ușor, ușor, pentru o bătaie pe umăr și o șapcă de la tramp, într-un război care acum nu e încă al nostru, dar în curând va fi. Atenție, nu e un război Ucraina- Rusia, nici SUA- Rusia. E al doilea război SUA- UE. Primul a fost criza din 2008. Acum, pe fondul conflictului militar de la vecini, este lovită crunt economia UE. Că să observi asta, trebuie să dai sentimentele deoparte. Americanii își văd de interesele lor, rușii de ale lor, germanii de ale lor etc. Noi nu știm de interesul cui vedem, dar e clar că nu de al nostru. Și dacă tot am pomenit de interese, cel al americanilor este să fie război oriunde, chiar și în statele aliate, chiar în Europa, numai la ei sa nu fie. Dați la o parte sentimentele și veți observa ce fac ucrainenii: încearcă să atragă întreaga Europă in conflict, că așa a primit ordin de la noii ei stăpâni. Și vă reuși. Mă întreb noi pentru ce vom lupta? Mai avem ceva in tara asta pentru care merită să luptăm? Să nu îmi spuneți de libertate, că nu mai ține. E doar iluzia ei.

  31. Sa fie invatatura de minte pentru toti: asta se poate intampla cand o tara isi lasa industria strategica pe mana firmelor din alte tari! De ce a putut kua OMV-Petrom o astfel de decizie? Pentru ca OMV detine pachetul majoritar de actiuni, vandut lor prin tradarea intereselor romanesti. Pentru ei nu conteaza ca Romania are nevoie de petrol si gaze. Exista insa si ac de cojocul lor: NATIONALIZAREA!

  32. NATIONALIZAREA! SI un shut in fund sa plece acasa si sa ia si pe
    Schweighofer asasinul padurilor Romaniei. Ad Nastase si toti cei care au votat instrainarea petrolului si gazelor Romaniei sa fie inchisi pe viata.
    Ilie Sarbu socrul lui Ponta care l-a adus pe Schweighofer asasinul padurilor Romaniei sa fie si el cazat pe viata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.