„Operațiunea Ozonul”: Maraton de controale

Poliţiştii, alături de Autoritatea Vamală Română şi Garda de Mediu, au efectuat, în perioada 21 august – 1 octombrie, 321 de acţiuni pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Garda Naţională de Mediu, Comisariatul General – prin comisariatele judeţene de mediu şi Ministerul Finanţelor – Autoritatea Vamală Română, a iniţiat şi coordonat acţiunea naţională „Ozonul 2023”.

„Acţiunea s-a desfăşurat pe două paliere, respectiv verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră şi a operaţiunilor cu substanţe periculoase şi deşeuri, a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici”, informează un comunicat al IGPR.

Pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră au fost efectuate 321 de acţiuni, dintre care 195 de către efectivele Poliţiei Române, 39 de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu şi 87 în comun de către cele două instituţii.

„Au fost verificate 274 de persoane juridice şi 13 persoane fizice care ar fi efectuat operaţiuni cu acest tip de produse şi constatate nouă fapte de natură penală, respectiv şapte infracţiuni privind producţia, importul, exportul, introducerea pe piaţă sau folosirea de substanţe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, şi două infracţiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României, fiind cercetate şase persoane”, arată sursa citată.

În vederea confiscării sau neutralizării, au fost indisponibilizate, după caz, 415 kilograme de agenţi refrigeranţi (399 de kilograme din categoria gazelor care diminuează stratul de ozon şi 16 kilograme din categoria gazelor fluorurate cu efect de seră) şi au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 520.000 de lei.

Pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe periculoase şi deşeuri, au fost efectuate 507 acţiuni, în care au fost verificate 5.228 de persoane juridice şi 81 de persoane fizice care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse.

De asemenea, au fost constatate 182 de fapte de natură penală, dintre care 54 de infracţiuni prevăzute de OUG 195/2005 privind protecţia mediului, 102 infracţiuni prevăzute de OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, opt infracţiuni prevăzute de art. 359 Cod penal privind traficul de produse sau substanţe toxice şi 18 infracţiuni la alte acte normative.

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 108.822,4 kilograme şi 1.310,2 litri de substanţe periculoase şi nepericuloase, 702.885,3 kilograme şi 96.592,4 litri deşeuri periculoase şi nepericuloase (metalice, plastic, sticlă).

„Au fost aplicate 210 sancţiuni contravenţionale, din care 38 la OUG 195/2005 privind protecţia mediului, 53 la OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, cinci la HG 1061/2008 privind transportul de deşeuri periculoase şi nepericuloase în România, 17 la HG 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, trei la OG 2/2021 privind depozitarea deşeurilor şi 94 la alte acte normative, în valoare totală de 2.093.463 de lei”, precizează IGPR.

În urma activităţilor desfăşurate, în perioada de documentare de către structurile Poliţiei Române, împreună cu celelalte instituţii implicate, au fost identificate şi verificate, ulterior, 567 de persoane fizice şi juridice.

La nivelul Direcţiei de Poliţie Transporturi, poliţiştii celor opt secţii regionale şi Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime au acţionat pentru punerea în executare a măsurilor din planul de acţiune iniţiat de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor derulate de către persoanele fizice şi juridice care comercializează şi utilizează substanţe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, precum şi pentru respectarea legislaţiei privind regimul substanţelor periculoase şi deşeurilor.

În privinţa verificării legalităţii modului de efectuare a operaţiunilor cu agenţi refrigeranţi au fost iniţiate şapte acţiuni ale Poliţiei Transporturi, precum şi trei acţiuni în comun cu Garda Naţională de Mediu, în care poliţiştii de la transporturi au efectuat verificări la 22 de persoane juridice care efectuează operaţiuni cu agenţi refrigeranţi.

Poliţiştii de la transporturi au iniţiat 30 de acţiuni, precum şi 13 acţiuni în comun cu Garda Naţională de Mediu, în care au fost identificate 77 de persoane juridice în perioada de documentare şi au efectuat verificări la 91 de operatori economici şi la zece persoane fizice care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, unde, de la o astfel de societate, au fost recuperate 7.380 de kilograme de materiale.

În urma desfăşurării acţiunilor au fost constatate trei infracţiuni, fiind cercetate trei persoane, au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale, dintre care una la OUG 195/2005 privind protecţia mediului, patru la OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor şi 50 la alte acte normative, cu o valoare totală de 257.210 lei.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române, structurile locale ale Poliţiei de Frontieră au transmis Gărzii Naţionale de Mediu 966 de solicitări în vederea constituirii echipelor de control pentru efectuarea formalităţilor/verificărilor specifice asupra autovehiculelor care transportă deşeuri şi mărfuri/bunuri second-hand prin punctele de trecere a frontierei de stat.

În urma activităţilor desfăşurate au fost depistate 36 de transporturi de deşeuri, respectiv 637.952 de kilograme şi un transport gaze refrigerante, respectiv 21.145,6 de kilograme.

În toate cazurile, a fost dispusă măsura nepermiterii intrării în ţară, deşeurile fiind returnate pe teritoriul statului vecin.

Cele mai multe transporturi ilegale şi cele mai mari cantităţi de deşeuri au fost depistate la ITPF Oradea – 28 de transporturi, în cantitate de 462.287 de kilograme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Ozonul e un rezultat al interactiunii in partea superioara a atmosferei dintre oxigen si razele ultraviolete. Ozonul se formeaza astfel in permanenta, el nu are un rol de a filtra razele UV, ci o parte din acestea “se consuma” formand ozonul. Ozonul la randul sau se descompune in oxigen in timp, la reactie putand ajuta anumiti catalizatori, insa in principiu formarea ozonului O3 din oxigen si descompunerea lui inapoi in O2 sunt procese naturale. Povestea cu gaura de ozon este o vrajeala. Da, la poli exista mult mai putin ozon format din cauza ca razele UV trec printr-un strat mult mai gros de atmosfera si se consuma in mare parte pana sa ajunga deasupra polilor ca sa mai poata face ozon din oxigen. Uneori, miscarile straturilor superioare ale atmosferei fac ca gaurile de ozon de la poli sa se deplaseze si sa ajunga deasupra unor continente, insa nu este vreo mare problema, pentru ca odata ajunse acolo incepe sa se formeze ozonul. Si inca un motiv pentru care nu este o problema este acela ca ozonul poate cel mult proteja impotriva vreunor bacterii care ar fi neutralizate la trecerea prin stratul de ozon, iar cum din soatiul cosmic nu vin bacterii, nu avem de ce sa ne temem.

  2. dar otravirea noastra din aer, zilnic, este in regula… NE OTRAVITI DIN AER CRIMINALILOR! INCEPETI CONTROALELE DE LA CAPETELE VOASTRE S A TA NE LOR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.