Opinia unui economist – De ce nu ar fi bune nici soluțiile PSD, nici ale liberalilor

Economistul Cristian Păun, profesor la ASE, critică soluțiile economice vehiculate, separat, de PSD și de PNL. Păun îi citează pe liderii celor două partide, aducând contraargumente pentru fiecare tabără.

Cîțu: Soluția pe care o propunem noi în lupta cu inflația este reducerea taxelor. Reducerea contribuției la sănătate și reducerea TVA.
Ciolacu: Soluțiile pe care o propunem noi în lupta cu inflația sunt: creșterea salariilor (sectorul bugetar, salariul minim etc.), plafonarea prețurilor la energie și gaze, ajutoare sociale și subvenții pentru mediul de afaceri.
O să o iau în ordine inversă:
a. Soluțiile propuse de PSD nu reduc inflația, duc la o și mai mare inflație, din aia sistemică nu conjuncturală. Creșterea salariilor (inclusiv salariul minim) otova stimulează consumul și cererea agregată. Cu o producție care gâfâie mereu și nu ține pasul cu cererea agregată, prețurile nu pot decât să rămână sus sau să crească. Plafonarea prețurilor la energie și gaz duce la încetinirea investițiilor în producția de energie și gaz. Adică, o dependență și mai mare de importuri, o vulnerabilitate externă în creștere. Inflație și de aici. Ajutoarele și subvențiile pentru mediul de afaceri se fac dintr-un buget pe deficit excesiv. Pe datorie publică în creștere. Sau pe taxare în creștere (într-o formă sau alta). Bani luați dintr-o parte și dați în altă parte. Date dintr-un buget sufocat de cheltuieli ce nu au legătură cu investițiile și dezvoltarea, mediul de afaceri va gâfâi și mai tare (de exemplu, se propune un termen de 5 ani pentru finalizarea unui segment de autostradă de 30 de km, enorm la cât de mult ne grăbim și avem nevoie de el) .
b. Soluția propuse de Cîțu – PNL, reducerea de taxe fără consolidare fiscală și cu deficitul bugetar excesiv, este o utopie în momentul de față. Pune și ea carul înaintea boilor, ca cele de la PSD. Va duce la datorie publică și mai mare și cu dinamică mai accelerată. Va crește și mai mult gradul de îndatorare, ajuns deja la o limită nesustenabilă, atât ca procent din PIB cât și ca structură a datoriei publice (70% din ea este datorie externă). Fără a îmbunătăți riscul sistemic (riscul de țară) nu ar trebui să mai marșăm pe deficite excesive și datorie publică. Riscul sistemic nu scade fără reforme structurale radicale. Mai mult, dacă nu faci reforme sectoriale ample în sănătate, scăderea contribuției pentru sănătate din salariu va genera și mai multe probleme, cu costuri și mai mari în viitorul apropiat. Cel mai probabil, coplata oficială va înlocui diminuarea contribuției. Sau, plățile informale la medic. Reducerea de TVA nu va crește semnificativ colectarea acestei taxe. Noi avem probleme nu doar cu nivelul de TVA (desigur, 19% e mare și din punctul meu de vedere) ci și cu toate exonerările de TVA, toate diferențele din sistem (firme plătitoare de TVA, firme neplătitoare de TVA), regularizarea TVA, problemele legate de TVA generate de Piața Unică.
Oricum a-i da-o, ambele soluții au probleme sistemice mari și au în spate un spațiu fiscal foarte îngust. Desigur, soluția PSD este mult mai proastă decât soluția PNL. Doar că PNL nu se află în poziția de a o impune în coaliție. Chiar dacă are premierul, PNL e în corzi și fără prea multe alternative. Soluțiile sale nu se mai aplică demult.
Care ar fi soluția corectă?
Soluția corectă rămâne PRODUCȚIA de energie și gaz în condițiile de mediu agreate la nivelul UE. Oferta agregată, și nu cererea agregată, trebuie încurajată prin măsuri eliberatorii. Libertatea economică e soluția. Strategii guvernamentali trebuie să înțeleagă faptul că aplicarea unor modele de dezvoltare economice otova produce efecte adverse și pro-ciclice. Stimulând mereu cererea și dependența de consum prin mecanisme artificiale (monetare și fiscale), într-o țară cu probleme reale de antreprenoriat, libertate economică și acumulare de capital, nu vei ajunge decât la inflație și deficite. Sărăcie și faliment. Mereu!, a scris Păun pe pagina de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Cristian PAUN e individul care acum 7 zile il compara pe Putin cu Hitler ?!! (Mare cultura la acest profesoras). Ne-am lamurit. Daca economia o gandeste tot atat de imbarligat, ne-am lamurit.

  2. „Soluția corectă rămâne PRODUCȚIA de energie și gaz”
    Care productie? Dobitocii din UE tocmai au impus inchiderea centralelor pe carbune si au lasat ca acceptate doar hidro, eolian si solar. Abia acuma dupa cea au provocat criza au acceptat si gazul si nuclearul. Dar care gaz? Ca SUA nu au interesul ca rusii a vanda gaz ieftin in Europa ci ca ei sa-si vanda gazul scump lichefiat (partial de sist obtinut de loc „verde” ce-a ce nu pare sa deranjeze verzii…) la pret mult mai mare. Stiti ca gazul american le-a devenit rentabilabil dupa ce preturile „au explodat”? Dar ce sa vezi, Germania isi inchide centralele nucleare si le-a inchis pe cele pe carbune, avand nevoie acuma de foarte multa energie din import. Iar cine crede ca Germania va plati sa zicem 10 euro pe unitatea de energie si ceilalti care n-au fost dobitoci vor plati 3 euro se inseala. UE va impune pretul Germaniei, Austriei ..etc tocmai ptr ca aceste tari „verzi” sa nu fie eliminate din lipsa de eficienta in productie (energie scumpa). UE nu este ptr „noi”, este ptr EI folosindu-se de noi. Se uite asa degeaba vom avea noi gaz si en. electrica, le vom exporta si in interior vom plati exact cat platesc nemtii. Ati uitat ce repede ne-a obligat UE sa exportam cerelale in occident (2020) chiar si fara ca romania sa fi avut stocurile facute?!

  3. Masuri de intarire economica reala:
    1.tarife ridicate la importul de produse finite, tarife minime la exportul de produse finite
    2.tarife ridicate la exportul de materii prime, tarife minime la importul de materii prime
    3. acordarea de subvenții și mărirea artificială a cererii de produse interne la export
    4.restricționarea/interzicerea consumului de produse importate prin reglementări/legi/taxe date de stat
    5.intarirea monopolurilor naturale(transport energie electrica ,dezvoltarea resursei hidro),crearea de zone industriale libere de orice taxare
    Observatii:
    1.abundența monedei,cresterea salariilor, antrenează creșterea prețurilor.Salariul este un „cost’ el se reflecta in preturi ca si costul energiei,guvernantii actuali creaza doar iluzia bunastarii
    2. bogăția provine din comerț, bogăția provine din ajutorul acordat comerciantului exportator de către stat, comertul Romaniei este de cca 30 de ani o hemoragie de bogatie nationala ;
    3.materiile prime nu se exporta, trebuie utilizate în industria internă și exportate doar produsele finite;
    4.balanța comerciala trebuie să fie activă adică să se cumpere mai puțin de la străini decât se vinde.

    Bineinteles,nimic din toate acestea nu se poate realiza cu pigmeii politici actuali si viitori , cu 2 miliarde de euro costul pensiilor nesimtite asigurate anual de stat,cu 15-20 miliarde euro anual deficit de balanta comerciala

  4. La ciolacu cu tot PSD-ul lui, unde nu găsești un profesionist ca lumea, ma asteptam. Dar la ditamai Câtu, economist na. Asa ceva!!

  5. De ce nu ar fi bune nici soluțiile PSD, nici ale liberalilor?
    Raspuns: Fiindca PSD si PNL sunt partide ale mafiei cu gulere albe, tradatori de neam si tara!

  6. Unde l-ați mai găsit de domnul profesorul universitar Păun, specialist părerolog în economie tip infecționista Delia Budeanu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.