Opoziția din Belarus se pregătește „pentru orice scenariu”

Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat luni pe belaruşi „să fie pregătiţi pentru orice scenariu”, într-un moment în care starea de sănătate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko face obiectul unor intense speculaţii, informează AFP.

Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Republica Belarus de trei decenii, a apărut slăbit în timpul ceremoniilor militare de la Moscova, pe 9 mai. De atunci, el nu a fost văzut în public şi chiar a lipsit de la festivităţile naţionale din Belarus, duminică.

„Numeroase zvonuri circulă cu privire la starea de sănătate a dictatorului Lukaşenko”, a declarat pe Twitter principala opozantă în exil, Svetlana Tihanovskaia.
„Trebuie să fim bine pregătiţi pentru orice scenariu. Să punem Belarus pe calea democratică şi să împiedicăm Rusia să intervină. Avem nevoie de o comunitate internaţionale care să fie activă şi rapidă”, a spus Tihanovskaia.

Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, conduce Belarus din 1994. După o amplă mişcare de contestare declanşată de realegerea sa marcată, potrivit ONG-urilor, de fraude masive în 2020, regimul de la Minsk a lansat o represiune implacabilă care continuă şi în prezent.

În paralel, în timp ce relaţiile cu Europa s-au tensionat, Lukaşenko s-a apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ofensivă împotriva Ucrainei el a susţinut-o chiar de la declanşarea ei, în februarie 2022.

Mai mulţi jurnalişti ruşi au remarcat că Lukaşenko avea un aer obosit atunci când a venit la Moscova pe 9 mai pentru festivităţile anuale care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945.

Mai mult, el nu a asistat la un dineu oferit de Vladimir Putin şi nici nu s-a adresat foştilor combatanţi belaruşi pe 9 mai, la Minsk, contrar tradiţiei.

Întrebat cu privire la starea de sănătate a preşedintelui belarus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a îndemnat luni pe jurnalişti „să se încreadă doar în informaţii oficiale”. „Or, nu există nicio informaţie de la Minsk” asupra acestui subiect, a conchis Peskov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Asta-i tuasa care a luat 8% la vot, cat usr ?

  2. Democratia e buna si cu Lukasenk in Belarus nu exista democratia, asta e adevarat. Dar, belarusienii ar trebui sa stie ca nici UE nu e un exemplu de democratia. Efectiv, nimeni nu le a ales nici pe Borrell nici pe von der Leyen. Dar totusi toti europenii trebuie sa asculte de capricile lor ca si cum ar fi cuvinte sfinte. De asemenea, toti europeni trebuie sa asculte ideile delirante si razboinice ale lui Borrell si Von der Leyen, precum si cererile lor de austeritate. In acelasi timp ei o petrec ca Jheici arabi de la Gulf. Toate astea, e clar, nu au mult de a face cu democratie.

  3. Vrea și asta să transforme Bielorusia intr-o Colonie Eșuată, cu 150 miliarde coco datorie externă. Eventual, ceva carne de tun împotriva Rusiei ar fi binevenită…?

  4. Miza nu mai e războiul civil din ukraina…cine va pune mâna pe Belarus!…
    Primele țări care au pretenții sunt polonia și ucraina!…se pare că turneul nazistului pentru asta a fost făcut!…Boul le-a garantat nemților, francezilor și englezilor că nu va ataca Russia!…dar belarusul?…
    În momentul când Lukasenko va crăpa frontul se va muta înspre Belarus…
    Țara va fi împărțită în trei, Russia, Ukraina si Polonia …

  5. Are 68 veri aproape implinite(august 1968), pana aproape de 72 veri sufocante de caldura mai are. Deocamdata, are de tras, posibil un infarct sau comotie cerebrala(daca e bolnav acum si nu autodosire de ochii lumii-victima) dar isi revine.

  6. Il elimina ca sa-si puna o marioneta la Minsk si sa bage si Belarus in razboi impotriva Ucrainei.
    De bine, de rau, Lukasenko a refuzat sa intervina direct cu armata in invazia din Ucraina, dupa cum dorea putinantropul antropoid…….[Rumburak]

  7. @rumburak…cine-l elimina ?Ceva…pe undeva…novocioc ?Hai zi…clar !

  8. Probabil Noviciok, sau vreun ceai cu Poloniu. Dupa cum se vede, varianta caderii de la balcon nu mai este necesara……[Rumburak]

  9. „Cu cianura ati incercat” ? (ziarist japonez)

  10. Corectă postarea lui Armand. Acuzăm dictatura din Bielorusia, din Rusia, și la noi acasă, în UE, permitem o condicere nealeasă! Păi ce facem, măi dragilor, este democrație sau ce?!

  11. Democrațiile occidentale sunt, de facto, dictaturi conduse de elitele îmbogățite fără măsură. Exemplu concret: SUA. Aștept un contraexemplu! Până atunci, să lăsăm Belarusul în pace și să ne vedem de sărăcia noastră…

  12. Lidera opoziţiei belaruse????!!! Care opoziţie?????!!!! O mână de ONG-işti finanţaţi umflaţi cu bani şi propagandă din vest???? În comparaţie cu această madame Tichonova-Nemo „în exil”, Diana Şoşoacă este hiperlidera opoziţiei române!

  13. Asa numita „calea democratică” de astazi inseamna de fapt decimarea populatiei in numele intereselor elitei globaliste. Nu ascultati la minciunile despre democratie si societati deschise ale lui Soros, sunt doar capcane si momei pentru prosti. In vremurile astea stati mai bine sub dictatura, cel putin asa vietile voastre sunt aparate, nu vine un basinos batran si nespalat ca Soros ca sa va ucida in masa ca sa le ramana doar lor toate bogatiile Pamantului. Daca i se intampla ceva lui Lukasenko, puneti in loc un alt lider de mana forte, macar pna crapa toata elita asta sataista, parazita si de o lacomie feroce.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.