Ordin de ucidere a urşilor anulat de judecători

Curtea de Apel Constanța a anulat un ordin comun al Ministerului Mediului și al Ministerului Agriculturii care permitea uciderea urșilor.

Ordinul din 2009 stabilea o serie de derogări de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice.

Decizia instanței a fost anunțată joi și poate fi atacată în termen de 15 zile.

„Admite acţiunea. Anulează Ordinul nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Curtea de Apel Constanţa”, scrie pe portalul instanței.

Acțiunea în justiție a fost inițiată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM). Decizia vine la doar câteva zile după ce ministrul Mediului a anunțat că se caută soluții la problema urșilor care vin în zonele locuite de oameni.

„Dreptate pentru urșii uciși! Curtea de Apel Constanta a dispus Anularea ORDINULUI comun al Ministrului Mediului si Ministrului Agriculturii nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecție a speciilor de floră şi faună sălbatice. Practic, toate “RECOLTĂRILE” (execuțiile) DE URS, din 2009 și până în prezent, sunt ILEGALE! Aceasta, în condițiile în care, zilele acestea, Ministrul mediului d-l Barna Tánczos afirma public, fără nici o rezervă, că intenționează să permită vânătoarea urșilor”, scrie în comunicatul FPAM.

Reprezentanții FPAM mai anunță că „vor sesiza organismele internaționale și vor continua lupta în justiție pentru apărarea faunei și mediului, astfel încât autoritățile să fie constrânse să adopte măsuri eficiente și non-letale de gestionare a populației de urs”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. Toate vietuitoarele au suflet. Ele simt frigul si durerea. Toate au sentimente . Dar ursii s-au inmultit si nu au ce manca. Solutia este castrarea daca se poate a ursoaicelor sau izolarea acestora in gradini zoologice. Nr ursilor se va micsora peste 25 ani la nr normal. Adica un urs pe un patrat cu latura 25 km.
    Nu mai intru in amanunte ca mafiotii securisti au inmultit ursii sa aduca straini la vanatoare si preia padurile da moaca.
    Marele Urs care vorbeste maghiara va fi bucuros dar si ungurii lor au taiat padurea la greu de ii ia apa cu totul…si ramanem fara cartofi sau croampe.

  2. Fondul cinegetic este o bogăție națională.. Doar ai impresia că ai mulți urși, pentru că n-ai păduri.. Nu are ursul ghinda, jir-ul ciupercile, zmeura sau ceea ce el găsea in mod normal in pădure și-ți vine in ogradă. Aici ar trebui să pui ranga pe vânătorii care au obligația de a hrăni in puncte stabilite animalele sălbatica, atunci când ele sunt in criză alimentară,dar evident nu o fac.. Munca e nasoală, iar banii sunt de furat.. Insă de chiar crezi că ai cu doi urși mai mult decât iți trebuie, Apoi vinde-le bre.. Sunt țări care nu au, dar au păduri și le-ar trebui.. Fă ceva bani din ele, nu le impușca și le papă popa, milițianu și primarul la vre-o paranghelie cu manele și fătuci

  3. 12 ani le-a luat! Normal ca ursii ajung in zone locuite daca noi oamenii radem padurile si nici macar nu avem grija de animale in compensare punandu-le mancare in anumite zone din padure, asa cum se facea acum mai bine de 31 de ani.

  4. Trebuie sa hranim pe bietii ursi, infometati si alungati din vizuinele lor, nici vorba sa-i ucidem ! Nu este destul de blestemat Poporul Roman pt uciderile din ajun de Craciun, acum sa dea iama prin vietuitoarele padurilor – la comanda unor vremelnici si netrebnici politruci ?!

  5. Se mai pune si o problema de filozofie a dreptului, ca sa zic asa, si anume faptul ca dreptul e relativ. Adica in loc ca dreptatea sa fie una singura, ea de fapt poate fi intr-un fel sau altul in functie de cum s-a considerat la un moment dat. Oamenii aceia care au vanat ursi in perioada cat legea (de fapt ordinul) le permitea, cum sunt, vinovati sau nevinovati, dupa ce instanta a anulat dreptul de vanatoare stabilit in urma cu 12 ani? Probabil ca sunt nevinovati conform ordinului, pentru ca ei au vanat in perioada in care ordinul le permitea, chiar daca ulterior ordinul a fost anulat. Insa anularea a fost facuta doar in prima instanta, iar in caz de recurs ceea ce conteaza este decizia instantei superioare, deci iarasi un element de relativitate a dreptului. Stiti cum se spune: cand ai un ceas stii intotdeauna cat e ora, cand ai doua nu esti niciodata sigur.

  6. Rezolvarea este simpla: daca tot le sunt atat de dragi, sa-i ia pe ursi acasa la ei aia de la Federatia pt Protectie a Animalelor si d-nii judecatori. Nutu Camataru nu l-a crescut de mic pe Baloo al lui, pana i l-au saltat cu mascatii din ograda?

  7. Animalele au inceput sa moara si ele coronavirus, mananca din gunoaie pentru ca iarna a fost lunga.
    La mine pe deal am gasit o caprioara moarta, bocna era la -15 grade, acum o luna, cu.muci la nas, pisicile vecinei tusesc, vecinul de dupa ea a murit de covid19!

  8. Membrii din Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) să dacă sunt atât de viteji și iubitori de urși să se mute pentru un an în zone unde urșii umblă nestingheriți prin localitate sau curți noaptea. Să-și ducă și aducă copii de la școală, să găsească dimineața animale din gospodărie sfârtecate de urs, să vadă noapte în geamul casei o fiară de 2 metrii ridicată în picioare. Sigur dacă ai pușcă și permis de armă și dai de un urs sau ursoaică târâind porcul care trebuie să-ți asigure mâncarea până primăvară, și-l împuști minunații judecători de Constanța te bagă la închisoare. Urmează acțiuni similare ale
    FPAM pentru rechini, crocodili, vipere, lupi, șacali.

  9. Mai bine sa-i adune la ei in case ca animale de companie. Ar dovedi ca sunt iubitori si nu activisti ongisti platiti de romanii care sufera.

  10. De Pasti, o gramada de aparatori ai animalelor, poate si magistrati , se indoapa cu miei, iezi, purcei, curcani sau gaini, fara sa le pese in vreun fel de ele .

  11. Suprafețele împădurite s-au de la defrișări, arealul ursului la fel.
    Urșii sunt neglijați (cu bună știință) de proprietarii fondurilor de vânătoare, dau buzna prin sate atacă animalele domestice. Se învață cu gunoaiele lăsate în urmă de turiști sau mizeria tipică de la marginea localitătilor.
    Sunt hrăiniți de binevoitori parcă ar fi animale de companie, își pierd teamă naturală de om și îl asociază cu hrana, sfârșind împușcați.

  12. Bine macar ca au animalele o asociatie care le protejeaza dar pe cei morti din neglijenta medicilor eroi nu s-a gasit nimeni sa-i protejeze!

  13. nu stim decat sa ucide…atat ne duce capul. suntem aici pentru a invata sa convietuim in echilibru cu creatia. nimic nu este fara sens in aceasta „lume”. Life is just a dream…. Ursii ca toate celelalte creaturi sunt inzestrati cu INTELIGENTA. INTELIGENTA SUPRAVIETUITORULUI. Daca oamenii ar putea invata de la animale AM PUTEA FI MULT MAI INTELIGENTI. Ursul nu ataca niciodata omul decat daca ii incalci teritoriul, daca are habitatul distrus, prin urmare nu mai hiberneaza, deci ii este foame! atunci vine si cere „ajutor”. Solutia: REZERVATII NATURALE! Departe de localitati. Ursul este un animal care se sperie destul de usor, Este suficient sa tragi un foc in aer sau sa faci zgomot. Apoi, „calcaiul lui Ahile” este zona spatelui, unde el nu ajunge sa se linga daca este ranit ! Daca este atins pe spate fuge de rupe pamantul. NIMIC NU ESTE LASAT AICI FARA UN SCOP! NOI SUNTEM CEI CARE FACEM RAU IN MOD VOIT SI CONSTIENT. OMUL ESTE CEL MAI RAU ANIMAL DE PE PAMANT.

  14. Just!
    De 212346 ori just!

    Deci .. sa evacuam Predealul, Sinaia, omgnl taoat Valea Prahovei. Si late zone din astea ca deh sunt ursesti!

  15. padurile …ca si muntii … sunt DOAR … apanajul florei si faunei locale …
    ca mai vrem … sa populam padurile si muntii cu maimute (h-)ominide … asta este TREABA LOR … ele TREBUIND sa se adapteze … HABITATULUI local !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.