Ordinul-scandal al lui Dodon: „Gata!”

Igor Dodon interzice militarilor moldoveni să părăsească teritoriul statului fără acceptul scris din partea sa. Totodată, Dodon a solicitat prim-ministrului Pavel Filip inițierea procedurii de demisie a viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, dar și inițierea unei anchete de serviciu pentru a identifica persoanele care au refuzat să se supună deciziei sale privind interzicerea participării la stagiul de pregătire „Rapid Trident 2017” din Ucraina, relatează portalul moldovean Deschide.md.

„În temeiul articolului 87, aliniatul 4 din Constituție, a articolului 26 și 29 din Legea cu privire la apărarea națională, în calitate de comandant suprem al forțelor armate am semnat un ordin prin care interzic participarea militarilor din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri oficiale și oricare alt tip de activitate, desfășurate peste hotarele țării fără acordul prealabil al comandantului suprem al Forțelor Armate. Acest ordin se va aduce la cunoștință întregului efectiv al Forțelor Armate și este obligatoriu spre executare”, a anunțat el.

Potrivit lui Dodon, militarii care au depus jurământul sunt obligați să execute ordinile comandantului suprem al Forțelor Armate.

„Nimeni nu părăsește teritoriul Republicii Moldova cu acceptul scris al comandantului suprem. S-au terminat interpretările, stagieri, exerciții militare, Gata!”, a menționat Dodon.

Totodată, acesta a cerut demisia lui Galbura care, potrivit președintelui, s-ar face vinovat de plecarea militarilor moldoveni la exerciții.

„M-am adresat prim-ministrului. Solicit categoric inițierea procedurii de demisie a viceministrului Apărării, care este acum responsabil de tot ce se petrece în minister. Totodată, am dispus inițierea unei anchete de serviciu în cadrul Forțelor Armate cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem și aplicarea față de aceștia sancțiuni de retrogradare în grade militare și retrogradare în funcție”, a declarat Dodon.

Președintele moldovean a mai adăugat că participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire din Ucraina a dus la cheltuieli suplimentare din Bugetul de stat – banii care puteau fi folosiți cu alte scopuri.

„Atunci când ei spun de calificarea militarilor, pierderi bugetare, Filip nu știu ce spunea acolo. Din contra voi plătiți transportul militarilor. Voi ați cheltuit bani bugetari ca ei să meargă acolo, dar spuneți că nu vă ajung bani pentru salarii la profesori, la pensii, dar dați pentru transport ca să participe la exerciții militare. Cu ce scop? Eu niciodată nu am stopat participarea misiunilor de pacificare. Anul acesta au fost două sau trei. Sunt gata să examinez și participarea la exerciții militare, dar nu în țară unde este război, nu cu NATO sau Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Dați să vedem interesul militarilor, dați să-i ajutăm cu ceva, dar să nu plătim 1,5 milioane lei pentru transport, ca ei să plece cu autocarele. Pentru ce? Care este valoarea adăugată?”, a spus Dodon.

Guvernul a aprobat miercuri, 6 septembrie, participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Ucraina, chiar dacă anterior Igor Dodon a anunțat că interzice contingentului Armatei Naționale participarea la acest eveniment. Prim-ministrul Pavel Filip a amintit că „Guvernul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităților Armatei Naționale”. În continuare, premierul l-a rugat pe viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, și pe ministrul Justiției, Vladimir Cibotaru, să identifice soluții pentru evitarea în continuare a acestui blocaj.

Drept răspuns, șeful statului a anunțat suspendarea Hotărârii sus-menționate a Guvernului. Potrivit lui Dodon, prin adoptarea unei asemenea decizii, Executivul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, el a scris că, pentru prima dată în calitatea sa de șef al statului, a decis să facă uz de dreptul său constituțional (articolul 88, aliniatul 1, lit „e”), care prevede că șeful statului „suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”.

Ulterior, reprezentanții Guvernului au anunțat că militarii moldoveni vor participa la stagiul de pregătire, indiferent de decizia președintelui.

Totuși, având în vedere că Aparatul Președintelui nu a prezentat la acea etapă un document oficial la Curtea Constituțională privind motivele care au stat la baza suspendării Hotărârii Guvernului, decizia șefului statului nu a putut fi considerată legală.

Stagiul de instruire „Rapid Trident 2017” se desfășoară în perioada 7-23 septembrie la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina. La exercițiu participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.

Republica Moldova este prezentată de 57 de militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi a Brigăzii 1 „Moldova”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.