Orizontul 2030: 50% din energia României, din surse regenerabile

49% din producția brută de energie va fi din surse regenerabile, eolian, solar, hidro, potrivit unei prognoze făcute de Trangaz în cadrul Planului actualizat de dezvoltare a Sistemului Național de Transport. Acum, ponderea este de 39% din total. Potrivit documentului, ponderea eolian și solar în total crește masiv, cărbunele scade puternic, scade și gazul, nucelarul crește ca pondere iar hidro rămâne constant. Surse regenerabile sunt considerate cele solare, eoliene și hidro. Ar mai fi și biomasa, dar are și va avea o pondere infimă în mixul energetic.
„Se preconizează creșteri semnificative a producției de energie electrică din surse solare de la 1982 GWh în 2020 la 7357 GWh în 2030, respectiv din surse eoliene de la 7063 GWh în 2020 la 12571 GWh în 2030. Per total, producția din surse regenerabile atinge un nivel de 39% din totalul producției brute de energie electrică în 2020, respectiv 49% în 2030. De asemenea, este preconizată înlocuirea mai multor grupuri pe cărbune cu unități în ciclu combinat alimentate cu gaze naturale și unități bazate pe surse regenerabile de energie, retehnologizarea unei unități nucleare, precum și construcția cel puțin a unei noi unități nucleare până în 2030”, se arată în Plan.
Scăderea ponderii cărbunelui vine ca urmare a faptului că această sursă de producție a electricității este considerată poluantă, la nivelul UE, iar prețul certificatelor de emisie CO2, pe care termocentralele trebuie să le cumpere pentru a mai putea funcționa, s-a triplat în doi ani.
Minerii văd astfel cum o bună parte a veniturilor lor se duce numai pentru achiziționarea acestor certificate, nemaifiind loc pentru investiții și dezvoltare. Deja, la nivelul României, există planuri de reconversie a cazanelor de pe cărbune pe gaz iar, la nivelul anului 2030, cărbunele va fi doar marginal în mixul energetic.
Este preconizată înlocuirea mai multor grupuri pe cărbune cu unități în ciclu combinat alimentate cu gaze naturale și unități bazate pe surse regenerabile de energie, retehnologizarea unei unități nucleare, precum și construcția cel puțin a unei noi unități nucleare până în 2030( U3 și U4, realizate cu parteneri americani, canadieni și francezi)”, mai arată Transgaz.
În prezent, producția României este, în medie de 50 de TWh, depinzând de cotele râurilor și de zilele cu soare sau cu vânt bun, într-un an. Țara noastră a „alunecat” în ultimii doi ani, de la statutul de exportator net de energie la cel de importator, pe fondul închiderii mai multor capacități de producție și a conectării pieței locale la cele din Ungaria, Slovacia, Cehia și, mai nou, la Germania și Franța. Ca regulă generală, când bate vântul exportăm, pentru că energia eoliană este mai ieftină, prețul ei fiind parțial subvenționat de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor „verzi”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1088 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Bancuri pentru proști.. Te vezi pe urmă cu factura electrică umflată pentru cine știe ce fel de găselniță ”verde”..Nu știu de ce nu se incurajează ”casa verde”. Adică statul să incurajeze puternic inițiativă privată de a-și face tot ciumatu român casa activă, care să-și producă singur necesarul de energie.. Azi un panou fotovoltaic de 500 W costă cam 1000 lei,.O gospodărie ere nevoie de 4, sau 6 panouri,..la blocuri e variabil in funcție de apartamente.. Deci e destul de simplu instalarea și utilizarea total electrică VERDE..poate poți și din bani unionali..De ce stăm căscați și alegem variantele mai complicate doar pentru buzunarele unora ??

  2. Am mai scris si repet, tot ce se fabrica in Romania de catre strainezi, se cara direct acasa in tara lor si Romania ramane pagubita si saracita! Nu e adevar ceea ce se spune, asta e manipulare „sa spunem ce vor sa auda cetatenii” si NU adevarul real al actiunilor!

  3. CU ENERGIA OBTINUTA ASTGEL NU TE POTI FOLOSI DE EA NICI LA VECEU.CE CASTIGI CU EA PIERZI DE ZECE ORI NOAPTEA.NU POTI SA OMORI UN SISTEM CA SA CASTOGI NIMIC.CINE GANDESTE ASA ESTE TRADATOR.RESTUL DISCUTIILOR SUNT PENYRU PROSTI.ACESTEA NU SUNT ALTERNATIVE VIABILE IN ACEST MOMENT BA MAI MULT CER CA NISTE DERBEDEI FINANTARE DE LA CELELALTE SISTEME CERTIFICATE VERZI.PAI DACA ESTI ASA DE BUN SUSTINETE SINGUR CACI ASA SPUNE CAPIYALISMUL NU FOLOSI SISTEME COMUNISTE DE SUSTINERE.DRUMUL SPRE IAD ESTE PAVAT CU BUNE INTENTII.MASI CU VRAJELA.

  4. In buzunarul cui intra certificatele verzi? Raspundeti clar daca tot faceti articole cu energia verde> Constructia eolienelor,materialele din care sunt facute nu polueaza aerul,solul? Dupa intrebuintare stiti bine ca eoliene se ingroapa in pamant,materialele din care sunt facute nu se pot recicla.De ce Germania deschide noi cariere de carbune,chiar stramutand sate intregI? De ce elvetienii folosesc lemne pentru foc?De ce firmele producatoare de panouri voltaice au fost de multe ori aproape de faliment? Pentru ca nu sunt rentabile.Ce vor folosi termocentrale in viitor,nu gaz,nu carbune.Vor folosii gunoiul adus din strainatate.Asta este planul exterior si interior>Exportam gaz,lemn,petrol,inchidem minele ,si suntem nevoiti sa ardem chit ca poluam deseuri toxice importate.Atunci nu o sa mai platim certificate verzi pentru carbune.Populatia idem va folosii doar uleiuri uzate de masini,cauciucui,plastice[asa cum foloseste si acum] pentruca lemnul polueaza.Vrajeala asta nu mai tine.De cinci ani ,tara noastra este mai poluata decat China.Tot timpul foc,incentii,fum,smog,in toate orasele si comunele.

  5. Tranziția nu se poate face ca în economia sociwlistă dirijată dirijată de politruci.
    Fac politrucii de la UE planul cincinal, interzic ce deja merge ca sa puna altceva nedovedit încă, nefiabil, netestat în practică. Mai bagă și prețuri aberante din cauza proastelor politici decise de UE.
    În acest ritm UE merge din greșeaLa greșeala spre victorie, cât de curând nu va mai exista UE.

    Locomotiva UE pare condusă de un mecanic beat. Șeful de tren joacă golf.

  6. Google tocmai a anunțat că va interzice orice reklamă sau opinie care contravine teoriei încălzirii globale. E clar. Orice teorie științifică devine adevăr științific numai dacă convine și este susținută și promovată de Google, Facebook și Twiter. Urmează să primim pe certificatul sau pașaportul covid și cota de carbon pe care avem voie să o producem în viață, direct sau colateral. Adică, ne vom gândi de două ori dacă să dăm drumul la mașina de spălat, la aerul condiționat, la calculator, la automobil, etc pentru că putem atinge limitele cotei alocate la 35 de ani în loc de 70. S-a generat bioxid de carbon pentru fabricarea lor și a curentului electric. Din acel moment nu mai avem voie nici să respirăm pentru că ne-am consumat cota. Bineînțeles, proiectul descreieraților climatologiei prevede că ne putem vinde parte din cota noastră către cei care își permit să cumpere. Deasemenea, urmează un impozit de circa 90% din valoare, pe proprietate sau pe moștenire. Poți să-l plătești, bine rămâi cu proprietatea. Nu poți să plătești impozitul, proprietatea ta ajunge la niște „sectoare mai dinamice” după cum a spus Kaka Schwab – preotul măreței Resetări. Știți care sunt acele sectoare mai dinamice? Electrica Furnizare sau E-ONGaz, spre exemplu. Sau banca. Cât privește 50% regenerabil, asta nu se va realiza nici în țările dezvoltate până în 2030. Dar cota noastră de carbon pe certificat, da.

  7. „49% din producția brută de energie va fi din surse regenerabile”
    Ca la Radio Erevan…. Țara noastră a „alunecat” în ultimii doi ani, de la statutul de exportator net de energie la cel de importator”
    Deci daca inchid in continuare termocentralele vo avea 100% din surse regenrabile, dar vom importa 80% din necesar. Pe valuta forte. Pe care nu avem daca luam de buna datele statistice care ne arata deficitul de cont curent extern. Cea ce va duce la deprecierea leului , cresterea preturilor, la inflatie.

  8. ‘Banc’ prost, noi tráim acum o criză, până atunci ‘sănătate și noroc’ !

  9. imbecilii care au decis inchiderea capacitatilor de producere a energiei fara a pune in loc altceva ar trebui dusi la Targoviste si acuzati de tradare!

  10. Eolienele merg cînd nu bate vîntul, stau cînd adie prea tare.
    Dacă consumă și nu produc?
    Orice sistem energetic are nevoie cam cu 25% energie în plus decît se consumă. Acel surplus ar strica generatoare și aparate băgate-n priză dacă-i lăsat pe rețea. Sînt așa numitele Load Dumpuri (wikipedia a scos pagina) ce consumă surplusul. Un Load Dump folositor este pomparea apei din josul barajului în lacul de acumulare, altul încălzit apă caldă samd.

    Repet, dacă eolienele consumă nu produc?

  11. Bre, ciumaților, acuma-i momentul,. Ia pune mâna pe hârleț și plantează măcar vre-o cinci pomi, dar poți și mai multe..Zi la primar să-ți facă oraș parc,..nu oraș PARCARE,.Fă curățenia de toamnă și nu scuipa semințe, ci plantează și flori pe unde poți.. Cu siguranță te vei simți mai bine..chiar inainte de 2030,..

  12. Intr-un articol precdent,acest Mihai Soare cureaua de transmisie a UE alaturi de toata presa,jurnalsitii facuti si nefacuti de mite, coruptie etc.ne-a transmis „ordinul”noii reptile ce o inlcouieste pe Merkel ,a gospodinei NOW Ursu;easa ca”„Trebuie să fie clar că viitorul nostru este reprezentat de energia regenerabilă, nu de gaze”.Se arata ca in pofida acestor lozinci pentru ruina economiilor tarilor tip colonii si remorci ale Germaniei-Ursulei,Frantei etc.potrivit „pactului germano-rus pentru construirea Nord Stream 2, gazoductul care va alimenta cu gaze ieftine Germania”,”acest gazoduct se adaugă North Stream 1, de ani de zile în funcțiune, care are și el o capacitate de 60 de miliarde mc anual. Și tot către Germania.”
    Inselaciunea este clara.Tarile inclusiv Romania nu s-au revotat fata de „energia regenaribila,verde”imp.propagandei dezmatate cu „incalzirea planetei” si au acceptat -spolierea de petrol,gaze,lemne-materii prime si duse la taiere vor -sa se incalzeasca de la fruze si plante, de la soare si vint.acum insasi un „soare” ne deschide orizontul”invociand niste planuri TRADATOARE ale Transgaz si altor „strategi”slugi ale Com.europene,fara nici-o competenta si baza legala de a da ordine prin Ursuleasa cum a dat prin merkeloasa,”orizont inexistent”,efect al inchiderii minelor,furtului petrolului si titeiului, gazelor prin bursa de la Viena !Zice dl.Soare :” Ca regulă generală, când bate vântul exportăm, pentru că energia eoliană este mai ieftină, prețul ei fiind parțial subvenționat de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor „verzi”.”Nu ar fi mai bine sa bata vintul sa va mature pe voi sa vina CURTEA MARTIALA sa va lege pe toti TRADATORII SNAPANI- functionari,politruci,presa ce intocmiti „planuri si strategii”nealesi de NImeni, printr-un Guvern_Comisie UE „suprantional”ILEGAL, Incalcind Suveranitatea Romaniei?RO-EXIT,URGENT!!!!!

  13. Bey Mamare Urss,bey cimatule,adica pretenii tai austrieci fura milioane de copaci si tu vrei sa zici ca de maine dimineata,dupa ce ai plantat 5 pomi,o sa dormi,acolo la tine la Harghita,la caldura,intre frunzele lor,ca de caldura si energie este vorba acum in propozitie,ca aer curat mai este pana nu taiati toate padurile ca sa le duceti la firma pretenarilor lui Papion-voda,realesul vostru. Pai trebe sa astepti 30-50 de ani ca sa faci un foc din cei cinci pomi,daca nu ti taie vecinu cand esti plecat in iarmaroc cu fluiere si linguri de lemn,ca pana atunci te duci tot in codru verde la ciordeala de pomi ca sa-i bagi pe foc,daca nu te vede Ursulea din satelit ca emani carbon si te amendeaza ca nu vrei sa fi pinguin european.

  14. flatulenta este resursa regenerabila ! Asa a gandit si Ursula.

  15. „2030: 50% din energia României, din surse regenerabile” De rasul kuruluy! Adica romanashu o sa aiba curent si caldura numai 50% din timp, dupa cum o vrea soarele, valul, sau vantul. Pe pariu?!Doar un pic de rabdare…cativa ani.
    Brava voua verzi tampiti ce sunteti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.