Oscarurile muzicii culte încep la București din 3 septembrie

În concertul care deschide Concursul Internațional George Enescu, sâmbătă seara de la ora 19:00, sunt programate recitalurile câștigătorilor ediției precedente și de mai bine de două săptămâni biletele s-au epuizat.

De altfel, pentru prima dată în istoria de aproape 50 de ani, accesul publicului la Concursul Interațional George Enescu este posibil prin achiziționarea biletelor. O altă performanță a acestei ediții este numărul foarte mare al înscrierilor în concurs, respectiv 300 de muzicieni, așa încât tot pentru prima dată, anul acesta a fost organizată și o etapă de preselecție, depășită de 174 de tineri, din 48 de țări. Și n-ar putea sa treacă neobservată prezența celor 70 de muzicieni din Coreea de Sud.

Atrași de situațiile măsurabile ale performanței de management care e firesc să însoțească unul dintre cele mai valoroase 5 concursuri de muzică cultă din toată lumea, am mai însemnat și vârsta în continuă scădere a publicului care va audia recitalurile și concertele, în cele aproape 20 de zile ale evenimentului.

”Trăiește-ți visul!”

Cu siguranță o contribuție aici o are aplicația ”Trăiește-ți visul”, care cuprinde și un joc. Parcurgerea lui va contura utilizatorului: cu ce muzician se aseamănă și care este forța care îl motivează în îndeplinirea visurilor sale – ”Visezi ca un violonist, ca un violoncelist, ca un pianist sau ca un compozitor?”, care este citatul din George Enescu ce îi caracterizează personalitatea și ce evenimente din cadrul Concursului Enescu 2016 i se potrivesc.

În analizele care au urmat ediției din 2014, s-a putut observa că 30% din publicul concursului a mărturisit că era pentru prima dată într-o sală de concert. Vârstele celor mai mulți dintre ei nu au depășit 30 de ani.
Mult mai răspândită a fost informația referitoare la noul director artistic al Festivalului Internațional George Enescu: Vladimir Jurowski, un muzician vizionar, un om cu o puternică structură morală, care a dirijat la începutul anului trecut opusul enescian în premieră, pe scena Royal Festival Hall, în fața unui public de 2500 de persoane. Pentru deschiderea ediției din 2017 a Festivalului Internațional George Enescu, Jurowski pregătește opera „Oedip”, pe care a propus-o și prestigiosului eveniment BBC Proms.
Vladimir Jurowski este din 2007 dirijor principal al London Philharmonic Orchestra. În 2015 a devenit și dirijorul principal al Berlin Radio Symphony Orchestra. Până în 2009 a fost și dirijorul principal al Orchestrei Naționale a Rusiei. Deține titlul de Principal Artist al ”Orchestra of the Age of Enlightenment”.
Pentru această ediție a Concursului Internațional George Enescu sunt la București ca membri ai juiului violoniștii Pierre Amoyal și Silvia Marcovici, violonceliștii Natalia Gutman, David Geringas și Arto Noras și pianiștii Peter Donohoe, Dana Borșan și Andrei Sitarev.

Se întâmplă întotdeauna cu emoție să rememorăm ediții anterioare ale acestui concurs care nu este doar o celebrare internațională a unui uriaș muzician, George Enescu, ci şi o împlinire a unei dorințe testamentare a artistului, aceea de a sprijini vocația adolescenților și tinerilor atrași de muzică. Din 1958, când a avut loc prima ediție, la doar 3 ani după moartea lui Enescu, câștigători din România ai acestui cu totul aparte eveniment au fost: Ștefan Ruha, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Radu Lupu, Ileana Cotrubaș, Dan Iordăchescu, Viorica Cortez, Silvia Marcovici, Alexandru Tomescu…

Fotografii din timpul conferinței de presă a Concursului Internațional George Enescu: Anca Gheorghe (director de marketing TVR), Lucian Vărșăndan (secretar de stat in Ministerul Culturii), Oana Marinescu (directorul de comunicare al concursului și artiștii cu recitaluri la concertul care deschide concursul: Anna Tifu (violonista, laureată a Concursului Enescu 2007), Valentin Răduțiu (violoncelist , laureat al Concursului Enescu 2011), Mihai Ritivoiu (pianist, laureat al Concursului Enescu 2011) și Sebastian Androne (compozitor, premiul I al secțiunii Compoziție a Concursului Enescu, ediția 2014)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Dobrescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.