Justiția nu-i în stare să facă dreptate

Pământ furat cu acte false la Brebu Nou

Terenul de 16.000 mp din Brebu Nou

O familie din Reșița se luptă de 25 de ani cu autoritățile din județul Caraș-Severin, ca să poată intra în posesia celor 1,6 ha de pământ din Brebu Nou cumpărate de la un etnic german în anul 1986.

Terenul, vânat de către rechinii imobiliari, a adunat, în ultimii peste 20 de ani, zeci de procese, plângeri penale și decizii ale justiției care nu au lămurit, nici până azi, situația. Acesta se află în apropierea satului Gărâna, celebru pentru festivalul de jazz ce se desfășoară anual acolo. De câștigat au avut totuși un fost secretar comunal, devenit între timp mare latifundiar, și un procuror din Reșița.

Istoria litigiilor pentru cei 16.000 mp de teren, aflați pe două loturi vecine de pe teritoriul localității cărășene Brebu Nou, începe odată cu solicitarea de intabulare adresată instanței de judecată de către familia Ilie din Reșița. Cei doi soți, Gheorghe și Maria, susțin că au cumpărat, succesiv în anii 1985 și 1986, terenurile cu pricina de la Martin Winterberger, printr-un contract de mână semnat și de doi martori. „După 1990 am vrut să intabulăm terenul și l-am chemat în instanță pe Winterberger, stabilit între timp în Germania. El figura în cartea funciară ca proprietar al celor două loturi. Aici intervine Alexandru Peczi, un fost învățător din Brebu, ajuns ulterior secretar al Consiliului Local. El avea să afle, astfel, cum stau din punct de vedere juridic terenurile aflate pe raza localității. Folosindu-se de funcția sa, acest Peczi a eliberat mai multe certificate fiscale false. Deși legea nu-i permitea, el ar fi devenit chiar mandatar al unei persoane despre care susținea că ar fi chiar fiului lui Winterberger. Actul de reprezentare notarială a fost întocmit în Germania, iar în baza acestuia, Peczi a obținut certificatul de moștenitor. Prima acțiune a fost vânzarea, în anul 2010, către fosta sa concubină Cântărețu Gabriela Daniela a unuia din cele două loturi din terenul pe care noi l-am revendicat“, spune Maria Ilie, rămasă văduvă între timp.

Declaraţia de avere a procurorului Cosmin Pasăre

Peczi Alexandru, taxat „în fals“ de către Parchet

Reclamat la Parchet pentru faptul că ar fi obținut un mandat de reprezentare fals de la probabilul fiu al lui Martin Winterberger, Peczi primește prima lovitură de la procurorii cărășeni. Verificând înscrisurile depuse la dosarul plângerii, procurorul Otilia Micloșină constată că actele care l-au ajutat pe fostul secretar și consilier local Peczi Alexandru să obțină un certificat de moștenitor, pe numele lui Iakob Winterberger, sunt false. Astfel, printr-o ordonanță, Micloșină certifică faptul că Peczi a fost urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de instigare la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurora îi aplică acestuia doar o sancțiune administrativă, adică o amendă în valoare de 500 lei (!). Micloșină, care a dat dovadă de multă clemență în ceea ce-l privește pe Peczi, a întocmit totuși un „Proces-verbal de îndreptare eroare materială“, prin care urma să se comunice Primăriei Brebu Nou că un număr  de trei certificate fiscale au fost întocmite în fals. Procesul-verbal trebuia să ajungă la Brebu Nou pentru ca autoritatea locală să ia cunoștință de falsul constatat și să îndrepte lucrurile. Îndreptarea erorii materiale nu s-a produs însă niciodată!

Moștenitorul zice că nu e el

Maria Ilie obține, printr-o comisie rogatorie, declarația lui Iakob Winterberger, fiul celui care le-a vândut pământul soților Ilie, în 1985, dar și cel care ar fi semnat împuternicirea notarială pentru ca Alexandru Peczi să-i reprezinte interesele legate de posibilele sale moșteniri din România. Declarația sa scrisă, înregistrată la Judecătoria Reșița în 30 august 2010, nu face nicio trimitere la Peczi. Iakob spune că el a renunțat la orice moștenire ar fi venit de la tatăl său (Martin Winterberger) și că nu are și nu a avut nicio pretenție de acest gen. Asta înseamnă că procura pe care Alexandru Peczi spune că o avea de la Iakob Winterberger este un fals. „Cine, ce, când a vândut, cum și cui, nu mă privește pe mine. Eu n-am avut pământ, deci n-am avut ce să vând“, scrie Iakob Winterberger în actul semnat și înaintat de el Judecătoriei Reșița.

Declaraţia fiului lui Martin Winterberger

1.500 mp de teren agricol cu 23.000 euro!

Unul dintre beneficiarii ingineriilor penale comise de către Alexandru Peczi este procurorul Cosmin Ovidiu Pasăre. El a activat până în urmă cu câteva lui la Parchetul de pe lângă Tribunalul Reșița. Acum „servește patria“ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc. Conform declarației sale de avere, procurorul Pasăre a cumpărat 1.586 mp de teren agricol în anul 2008, în plin scandal legat de proprietatea asupra celor două loturi de la Brebu Nou. Conform contractului de vânzare/cumpărare, prețul terenului s-a ridicat la suma de 23.000 euro (!). Am vrut să-l întrebăm pe procurorul Pasăre dacă știa de faptul că terenul era în litigiu, că cel care i l-a vândut, chiar și printr-un intermediar, a folosit acte false pentru a putea intra în posesia lui. Am obținut, cu greu, câteva vorbe de la procuror. Ele însă nu lămuresc nimic, ci doar ridică și alte semne de întrebare despre o posibilă legătură între Peczi și Pasăre, dar și cine este persoana care plătește impozitul pe terenul respectiv. „Eu sunt un om cinstit și nu trebuie să ofer nimănui niciun fel de informații. Nu înțeleg de ce sunt subiect pentru dumneavoastră. Nu am ce să lămuresc cu dumneavoastră. Vă rog să nu mă mai căutați“, a declarat, pentru Cotidianul, procurorul Pasăre. El ar fi putut să spulbere și vorbele legate de plecarea sa intempestivă de la Reșița, dar și care este secretul prin care a obținut 60.000 euro prin vânzarea unui apartament gol în aceeași localitate. Experți imobiliari din orașul de pe Bârzava ne-au spus că pentru un apartament similar, ca suprafață, dar mobilat complet și cu trei plasme în interior, precum și cu centrală proprie, au obținut de la un cumpărător doar 51.000 euro, preț-record într-un oraș ca Reșița.

„Doamna Ilie mă reclamă peste tot“

„Doamna Ilie vrea să-și însușească un teren de 16.000 mp care niciodată nu a fost în proprietatea ei. Contractul prin care zice că a cumpărat terenul în 1985 este fals. O să mă lupt cu ea până la capăt, chiar dacă mă reclamă peste tot. Asta e politica ei, îi reclamă pe toți“, spune Peczi, pentru Cotidianul. Afirmația că familia Ilie ar fi achiziționat terenul cu un act fals nu a putut fi susținută de către Alexandru Peczi, devenit mare proprietar pe averile unor etnici germani plecați din Caraș-Severin, neexistând nicio decizie a vreunui parchet sau a vreunei instanțe judecătoreşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Oare cit pamint sa furat la autostrazi ? Saracii oameni nici nu au apucat sa vada actele pe mostenirea lor de la parinti sau bunici ! (sa nu mai vorbim de stramutari de la autostrazi in scopul despagubirii de catre stat)

  2. Două mari escrocherii au zdruncinat România șubrezind-o din toate încheieturile. Prima mare escrocherie, privatizarea în masă ( cunoscută prostimii ca și cuponiada), a doua mare escrocherie a fost restitutio in integrum, toate sprijinite extern , fără aceste două mega hoții în masă România nu devenea o colonie periferică de ce-a mai joasă speță a imperiului occidental patronat de SUA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.