Experiența inedită a unor nemți cu autorulota în România:

„Așa ceva nu am întâlnit nicăieri“

“Există foarte multe prejudecăți legate de România. Dar experiențe reale? Mai deloc. Am vrut să ne convingem singuri și am mers cu autorulota prin țara necunoscută din sud-estul Europei”, descrie Christa Jockel propria-i experiență, pentru promobil.de.

Ea mărturisește că încă mai circulă legende despre România, deși Cortina de Fier a căzut încă din 1989, oamenii rămân cu o anumită teamă în ceea ce privește această zonă. Ea consideră că acesta este principalul motiv pentru care valurile de turiști evită România, scriu ziariștii de la miscareaderezistenta.ro.

“Am fost mereu spontani, așa că nu ne-am ales o rută fixă. Ne-am propus să facem drumeții montane și alpinism, în rest ne-am lăsat purtați de vreme și peisaje. Asta este libertatea pe care ne-o dorim cu adevărat”.

Prima impresie nu a fost tocmai plăcută. Ajunși la Băile Herculane și-au dat seama că nu e chiar ceea ce așteptau. “Turism-alpinismul din România este într-o fază incipientă, chiar dacă alpiniștii dedicați amenajează sute de noi rute și reabilitează la fel de multe după ultimele standarde de siguranță.” Părerea lor s-a schimbat rapid după alți câțiva kilometri parcurși în vestul Carpaților.

“Atâtea peisaje frumoase, păduri virgine și pensiuni cochete nu am văzut nicăieri pe o distanță atât de scurtă. Cu cât înaintam în pădure, cu atât parcă ne întorceam in timp. Satele din regiune sunt muzee vii în aer liber. Copiii ne fac cu mâna de pe marginea drumului”.

Întorși în Băile Herculane și-au dat seama că nu există locuri de parcare pentru autorulote. Exista un singur camping. Oamenii făceau grătar pe malul apei, ceea ce li se pare ușor anormal. Părăsesc campingul plătit în avans și aleg să doarmă sub cerul liber.

“După primele zile am învățat că lucrurile stau altfel în România. Da, există câteva campinguri, dar multe au nevoie de îmbunătățiri majore. Unele, precum cel din Băile Herculane, nu au nici apă caldă și nici unități sanitare acceptabile. Un robinet cu apă nu înseamnă că poți să bei apă potabilă. Mai bine întrebi. Românii sunt din naștere camperi sub cerul liber. Peste tot unde curge apă vezi grătare. Camparea sălbatică nu este o problemă și este practicată la fiecare sfârșit de săptămână. Ce puteam să facem? Am acceptat situația. În total am înnoptat de cinci ori într-un camping. În rest, sub cerul liber și în zone liniștite”.

citește continuarea AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.