Pandemia, “certificată” în România abia în 21 iulie 2020: „Care e problema?”

Secția de contencios administrativ a ÎCCJ a stabilit, printr-o decizie pronunțată în 2 decembrie 2020, motivată și publicată de-abia săptămâna trecută, că pandemia declarată de OMS în data de 11 februarie 2020 a fost “certificată” în România printr-o hotărâre a CNSU din 21 iulie 2020, scrie avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.
În opinia avocatului, în afară de problema jenantă de reglementare eronată și de motivare, această simplă constatare ridică două enorme probleme pentru statul de drept și pentru siguranța circuitului civil:
„(i) dacă pandemia a fost “certificată” de-abia în data de 21 iulie 2020, iar MS a recunoscut oficial că nu s-a emis niciun act normativ care să fi declarat epidemie pe teritoriul național, ce anume am avut în România, care să justifice restricțiile de drepturi și măsurile liberticide luate din 14 martie 2020 încoace? Nu cumva am avut doar neșansa unor birocrați nătângi și uituci care nu au știut cum să tragă de mânecă impostorii de la putere pentru a da bază legală și factuală dictaturii sanitare instaurate? Să nu uităm că, între 11 februarie 2020 – 11 martie 2020 la ordinea zilei erau alegerile anticipate, Iohannis și Orban considerând molima o “simplă răceală”;
(ii) hotărârea CNSU evocată de judecătorii de la ÎCCJ nu a fost publicată niciodată în Monitorul oficial, deci NU există din punct de vedere legal și constituțional. Faptul că ÎCCJ consideră că această hotărâre certifică pandemia (printr-o motivare pusă pe site-ul ÎCCJ la nouă luni distanță) nu-i acoperă inexistența, căci instanța de la vârful sistemului nostru judiciar nu este legiuitor sau executiv.
În altă ordine de idei, din analiza deciziei ÎCCJ rezultă că ordinul de carantinare emis de Arafat e greșit, indicând o altă lege aplicabilă decât cea corectă. Totuși, această greșeală, care distruge drepturi și libertăți este, în concepția judecătorului care a motivat decizia ÎCCJ, o simplă eroare materială scuzabilă (ceva de genul “s- a greșit! s-a greșit! care este problema?”). În plus, ÎCCJ reține, în mod aberant și ilogic, că restricțiile de drepturi și libertăți se pot dispune și prin ordine ale comandantului acțiunii, chiar dacă aceste ordine nu sunt publicate și chiar dacă indică greșit baza legală și depășesc competențele constituționale stabilite de art. 53 din Constituție (limitarea exercițiului unor drepturi și libertăți se poate dispune numai temporar și numai prin lege, ca act juridic al Parlamentului).
Voila:
“Deşi în cuprinsul Ordinului Şefului DSU nr. 4659887/11.11.2020, s-a menţionat, printre altele, că temei al emiterii actului administrativ îl reprezintă art. 6 lit. b) din Legea nr. 136/2020, aceasta reprezintă doar o eroare materială, care, contrar susţinerilor reclamantei, nu conduce la declararea nulităţii actului atacat.
Natura erorii materiale este confirmată de împrejurarea că ordinul contestat se întemeiază pe Legea nr. 55/2020 […], pe H.G. nr. 856/2020 […]. De asemenea, Înalta Curte constată că, prin Hotărârea CNSU nr. 36/21.07.2020 (fila 114 dosar fond) s-a certificat pandemia de Covid-19 declarată de OMS la data de 11.02.2020, în acord cu dispoziţiile art. 6 lit. c) din Legea nr. 136/2020”.
Se observă efortul ÎCCJ de a-l scoate la vopsea pe comandantul acțiunii, care s-a încurcat în litere de legi, precum și faptul că, pentru hotărârea CNSU de “certificare” a pandemiei, se indică o filă din dosar, și nu un număr de Monitor oficial.
S-a greșit! S-a greșit. Care e problema?”
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Citez:”pandemia declarată de OMS în data de 11 februarie 2020 a fost “certificată” în România printr-o hotărâre a CNSU din 21 iulie 2020″
    Cum adica, CNSU are drept de vot legislativ si nu Parlamentul? Stiam ca parlamentul voteaza legi si nu o entitate din adunaturi! Apropo, din martie 2020 pana in 21 iulie 2020 panaramele astea au practicat ilegalitati pe banda rulanta?

  2. Avocatul poporului, justiția, forurile juridice internaționale ce spun acum ?!

  3. Toate actele emise până la această dată sunt nule de drept, dar consecințele ?!

  4. „Justitia-i doar o glumaaa
    Vis trecatooor
    Doar un balon de spumaaa
    Amagitoor”

  5. Inca n-ai inteles ca ”forurile juridice internaționale” nu sunt interesate decat ”daca le iese ceva” sau daca trebuie sa apere gasca PPE. Drepturile omului sunt un LUX a spus-o purtatoarea lor de vorbe goale Pruna si stim asta din toate situatiile in care au murit in bombardamente copii…daca pedofilia e catolica e ”binecuvantata” daca in Germania pedofilii au avut dreptul sa adopte copiii strazii este supremul moralitatii si civilizatie.

  6. @ PT UN_OM : uneori trebuie să ști să interpretezi comentariile, era, evident, o ironie !

  7. TOTI VORBITI DESPRE ACESTE SLUGI CA AR FI „NESTIUTOARE”. In fapt ei stiu exact ce trebuie sa faca si asculta cu obedienta santajatilor de ordinele stapanilor. tot ceea ce s-a intamplat este in plan. in primul rand nerespectand legea, Constitutia, vezi cat de „orbi” sunt cetatenii. daca romanii s-ar fi ridicat atunci – TOTI – si ar fi vorbit despre incalcarea drepturilor fundamentale, am fi avut o sansa. papusarii urmaresc reactia omenirii in timp la strangerea latului si in felul acesta pregatesc gradele de opresiune asupra omenirii pana la exterminare. daca oamenii ar fi uniti si nu ar accepta aceste manipulari cunoscandu-si DREPTURILE FUNDAMENTALE SI CERAND RESPECTAREA LOR, papusarii nu ar putea actiona. poate doar otravindu-ne cu adevarat din stratosfera. cine are aceste posibilitati? elitele 1% care sunt imprastiate prin lume acolo unde exista si arme nucleare si atomice (sic!), care se „plimba” cu „taxiuri interspatiale”. despre ce vorbim? caracatita asta are tentacule inaltate la cer. DOAR UNITATEA NOASTRA, A OMENIRII LE POATE TAIA DE PE PAMANT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.