Panourile fotovoltaice pun în pericol situl UNESCO Saschiz

Panourile fotovoltaice finanţate prin Programul Casa Verde pun în pericol existenţa sitului rural Saschiz, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în special pentru aspectul unic al acoperişurilor cu ţiglă solzi, întrucât nu există nicio prevedere legală care să le interzică proprietarilor acest gen de intervenţie.

„Întreg ansamblul construit din localitatea Saschiz este cuprins în patrimoniul mondial UNESCO datorită valorii arhitecturale a caselor, a şurilor, a acoperişurilor care sunt făcute cu ţiglă solzi, cu o anumită pantă. Şi se pare că forul UNESCO pentru asta ne-a cuprins sub această egidă. Întâmpinăm o mare problemă, în sensul că toată lumea vrea să se modernizeze, doreşte să aibă o viaţă mai bună. Bineînţeles, se pliază pe programele naţionale, inclusiv pe Casa Verde. Au aplicat foarte mulţi la acest program şi doresc să-şi pună panouri fotovoltaice pe acoperiş, acolo este dorinţa majorităţii localnicilor şi, din păcate, nu avem nicio reglementare legală în baza căreia să putem să le cerem cel puţin un aviz sau să îi condiţionăm să nu pună panourile pe case, să nu strice ansamblul construit şi aspectul arhitectural al caselor. Încercăm să-i lămurim, încercăm să îi constrângem, însă nu putem reuşi dacă nu avem o reglementare clară legală”, a declarat presei primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, citat de Agerpres.

Primarul din Saschiz consideră că este nevoie de o prevedere legală astfel încât, acolo unde există localităţi cu valoare de patrimoniu, să fie necesar un aviz, de exemplu al direcţiilor de cultură, în care să se specifice clar că panourile fotovoltaice nu se pot pune pe aceste acoperişuri.

„Se pot pune în grădină, se pot pune într-un loc însorit care să nu aibă un impact vizual negativ asupra ansamblului construit. La noi, în comună, cred că au prins finanţare cel puţin 15-20 de familii. Stau să-mi imaginez cam cum ar arăta tot ansamblul construit când apar panourile solare tot pe a doua sau a treia casă, pe acoperişuri. Mai punem şi nişte geamuri termopan şi am încheiat valoarea patrimonială. Nu putem să facem niciun fel de sesizare pentru că nu avem niciun cadru legal să sesizăm, pentru că nu este reglementat legal să nu pui panou fotovoltaic pe acoperiş. Nu putem să facem niciun fel de plângere, niciun fel de sesizare, aşa cum facem, spre exemplu, acolo unde se fac intervenţii pe case, se construieşte fără autorizaţie şi se fac intervenţii incorecte. Aşa că pe termen scurt încercăm să lămurim şi să apelăm la bunăvoinţa proprietarilor, dacă vor să ne asculte, ne ascultă, dacă nu, nu”, a precizat Şoaită.

Primarul din Saschiz consideră că panourile fotovoltaice se pot amplasa şi în locuri însorite, în curţi cu expoziţie sudică şi vestică, dar consideră incorect ca acestea să fie amplasate pe ţiglele unicat, mai ales că toate vor fi vizibile din punctele cele mai des vizitate din comună, respectiv din Cetatea Ţărănească, din Turnul Bisericii Evanghelice şi de pe dealurile din jur, care sunt mai în permanenţă pline de turişti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Iaca flioșc! lăsăm să se “încălzească planeta” de dragul unor locuințe și biserică părăsite definitiv de etnicii sași ca să crească bogăția ultra bogate Germanii? Acum tot noi românii majoritari din totdeauna pe aceste meleaguri, obligați să locuim în cele mai dificile locuri, oropsiți și nerecunoscuți ca națiune ne perpelim să le protejăm. Ca la proști. La una din primele Noaptea muzeelor s-a organizat de către muzeul Astra Sibiu tur cu autobuzul prin județ și bineînțeles și la bisericile fortificate. Câteva din ele au fost donate de biserica reformată bisericii ortodoxe, episcopul reformat de atunci spunând că este o bucurie și o șansă că în acel lacaș se oficiază în continuare liturghia. Ghidul sută la sută român la buletin ne-a spus că acele biserici când erau catolice erau pictate și cu statui și cum Reforma le-a dat acest aspect auster. Nici un reproș pentru ce au făcut reformații. Totul normal până la biserica devenită ortodoxă care avea acum iconoclast. Vai, vai a zis ghidul cum se strică arhitectura.

  2. Ați uitat să menționați, regățenilor, că proprietarii de azi ai caselor nu sunt din familiile care au construit casele în Saschiz. Sașii au fost alungați din Transilvania – după 800 de ani aici, timp în care nici invaziile otomano-valahe repetate nu i-au făcut să plece! – între 1950 și 1995, de regățenii care le-au luat locul și proprietățile, cu metodele lor parșive balkanice.
    https://www.youtube.com/watch?v=cYcZJ93y_wY

  3. Dar ce panourile n-au solzi ? Deoarece atât * situl cât și *solarele sunt sub *aripa SOLZOȘILOR , pt. noi e una din rarele situații de *win-win * . SĂ NE DEA DUMNEZEU NUMAI D-ASTEA !

    • Foarte bine ;să le pună pe turnul bisericii. Și să pună și vreo 6 eoliene, de jur imprejur, ca niște minarete. Să ne putem crucii. Slavă verde!!!

  4. Domnule Petersdorf nu i-a alungat nimeni. Din cauză politicii de maghiarizare forțată de după anul 1867 când le-au fost închise de unguri 2/3 din școli, au fost primii care după 1 Decembrie 1918 au mers la București și și-au declarat adeziunea la Regatul România. După ascensiune lui Hitler și mai ales la declanșarea războiului când generalul Antonescu a avut mai multe intervenții la Hitler cerând ca etnicii germani cetățeni ai României să rămână soldați în Armata României și nu să fie înregimentați în Wehrmacht și mai ales în SSna început plecarea. În 1990 erau sate încă pline și episcopul reformat Klein a umblat din casă în casă să-i convingă să nu plece în Germania, dar fără succes. Coleg de cameră la facultate plecat prin anul 1986, mi-a spus că nu le mergea rău în Mediaș, dar atmosfera din ultimii ani ai lui Ceaușescu și mai ales curentul creat de Germania i-a făcut să plece. Deci Germania are vina emigrării în masă a națiunii sașilor, națiune formată și crescută alături de ungurii veniți ceva mai devreme și de românii din totdeauna pe meleagurile transilvane.

  5. Un guvern chibzuit ar trage cu ochiul la BRICS și ar pune prostiile UE la”opționale” , genul cu panglici tăiate și fanfare, chermeze și „pe data viitoare”.Dar n-am avut niciodată vreun guvern chibzuit, noi avem guverne românești, d-alea cu „indicații prețioase” cumnați și veri și manglă cât încape.

  6. L-as intreba pe primar: ce este mai important viata si bunastarea oamenilor sau patrimoniul UNESCO? De ce nu organizati un muzeu in Saschiz in care sa nu mai locuiasca oameni? Atunci eliminati panourile solare si termopanele.

  7. Si pe parintii lui Iohannis i-a alungat cineva si de aceea a ajuns el presedinte pt ca ”iaste” rai romanii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.