Papa Francisc, propunere neașteptată în ce privește Paștele

Papa Francisc a propus stabilirea unei date fixe a Paștelui, pentru ca această sărbătoare să poată fi celebrată împreună cu Biserica Ortodoxă, a transmis sâmbătă Radio Vatican, citat de agenții de presă străine.

„Trebuie să găsim un acord” pentru o dată comună, a spus Suveranul Pontif, sugerând a doua duminică a lunii aprilie.

„Biserica Catolică este dispusă să renunţe la data determinată pentru Duminica Paştelui, adică în prima Lună plină după echinocţiul de primăvară”, a declarat Papa.

Papa Francisc a făcut această propunere vineri, în cadrul întâlnirii cu participanții la cea de-a treia Reculegere mondială a preoților, organizată de Mișcarea Catolică Internațională de Reînnoire Carismatică și de Fraternitatea Catolică.

Paștele, cea mai importantă sărbătoare creștină, marcând învierea lui Iisus Hristos, este sărbătorit în zile diferite de la an la an.

Data celebrării Paștelui are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștile se serbează în duminica imediat următoare primei luni pline după echinocțiul de primăvară.

Paştele ortodox şi cel catolic cad destul de rar în aceeași zi, iar asta se datorează faptului că la stabilirea datei sărbătorii se folosesc calendare diferite.

Anul viitor între Paştele catolic şi cel ortodox va fi o diferenţă de câteva săptămâni. Paștele catolic se va sărbători pe 27 martie, iar cel ortodox – pe 1 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.