Păpuşile din Fabrica de pensule

O serie de ateliere de creaţie pentru copii se desfăşoară, între 22 şi 27 martie, la Centrul cultural “Fabrica de pensule”, din Cluj, numit astfel după spaţiul pe care-l ocupă. El valorifică o clădire aparţinând patrimoniului industrial, în care sunt organizate, pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, 29 de spaţii de artă contemporană: ateliere de artişti, galerii, centre de arte vizuale, dans contemporan, teatru.Copiii vor avea posibilitatea să construiască marionete şi instrumente muzicale pe care le vor folosi apoi în experimente teatrale. La final, lucrările vor fi prezentate într-o expoziţie de la Sala Mică.

La etajul al doilea, în Galeria Sabot, este deschisă, până la 14 aprilie, expoziţia “d.tales” a artistei de origine italiană Valeria Frigerio, care încearcă să creeze un spaţiu apropiat de cel al basmului, prin instalaţii construite din accesorii “fashion styling” şi fotografii. Este o intenţie de a scoate la iveală lumea pasiunilor, care există în fiecare fiinţă. 

Galeria Laika de la etajul III al Centrului îi găzduieşte pe artiştii Nicu Ilfoveanu şi Vlad Gherghiceanu, cu “Micile iluzii”.

Cât e ora, Maiestate?

Muzeul Naţional Cotroceni vernisează miercuri, 24 martie, expoziţia “Mirajul timpului”. Peste 100 de ceasuri de epocă, remarcabile prin mărime, formă sau mecanism, dar şi prin numele ilustre ale vechilor lor posesori, sunt aduse de la mai multe muzee din Bucureşti şi din ţară, dar şi din colecţiile particulare Doru Fărcuş, Lucia Bunaciu şi Cristian Scăiceanu.

Vizitatorii vor putea descoperi ceasuri de buzunar, de mână, de birou, de voiaj, dar şi pendule sau o inedită cravaşă cu ceas a regelui Ferdinand. Printre curiozităţi se numără un ceas solar de secol XVIII, unul muzical, cu imnurile ”Deşteaptă-te române” şi ”Trăiască regele”, două ceasuri butonieră, ceasul ştampilă, o clepsidră de buzunar, o împletitură din păr de călugăr pentru susţinerea ceasului de buzunar (colecţia de orologerie Doru Fărcuş). Sunt expuse piese ce au aparţinut domnitorilor Mihail Sturdza şi Grigore Alexandru Ghica, regilor României (regele Ferdinand, regina Maria, Carol al II-lea, regele Mihai) sau unor importante personalităţi politice ori din domeniile ştiinţei şi artei: Barbu Catargiu, Mihail Kogălniceanu, mareşalul Alexandru Averescu, Nicolae Titulescu, Mihai Eminescu, Ion Heliade Rădulescu, Gala Galaction, Ion Creangă, Ştefan Procopiu, Theodor Aman, Iacob Mureşianu etc.

Expoziţia este completată cu calendare despre fazele lunii şi zodii, despre sărbătorile strămoşilor, calendarul pictat de regina Elisabeta sau cel al reginei Maria, dar şi de scrisori cu ştampile ce indică timpul DIM (dimineaţa) şi SEARA (seara) utilizate de Poşta Română începând cu 1 aprilie 1869 şi folosite până în 1877 (colecţia Cristian Scăiceanu).

Seri clujene la Budapesta

Puţin după reprezentaţia de mare succes a spectacolului “Trei surori” în regia lui Tompa Gábor la Budapesta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a primit invitaţia de a juca patru spectacole în importante teatre ale capitalei ungare. Invitaţia a fost lansată de către organizatorul programului „Seri Teatrale la Budapesta”. Scopul acestui program este de a oferi spectatorilor din Budapesta o imagine a culturii teatrale maghiare contemporane prin viziunea artiştilor de peste hotare.

În perioada 26-29 martie vor fi prezentate spectacolele: “Richard al III-lea” de Shakespeare, “Născut pentru niciodată” de András Visky, montate de Tompa Gábor, spectacolul pentru copii “Dincolo de Muntele-Mânjit”, de Dániel Varró – Gábor Presser în regia lui Attila Keresztes, şi producţia “Strigăte şi şoapte” de Ingmar Bergman, cea mai recentă premieră a teatrului, pusă în scenă de Andrei Şerban.

Reprezentaţia de deschidere a seriei programelor, în data de 26 martie, va fi “Richard al III-lea”, care va avea loc, la ora 19.00, în Vígszínház (Teatrul de comedie), în aceeaşi clădire proiectată de Fellner şi Helmer, unde a fost prezentat, anul trecut, spectacolul “Trei surori”, care s-a bucurat de un succes fulminant. Ambele producţii au fost regizate de Tompa Gábor, care a lucrat de mai multe ori la acest teatru. Amintim că, recent, regizorul a primit la New York titlul de “Ambasador al culturii”, ca un exemplu “eclatant al afirmaţiei că teatrul bun nu cunoaşte frontiere lingvistice, politice sau culturale”.

Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, la ora 18.00, va avea loc spectacolul “Născut pentru niciodată”, prezentat în premieră vara trecută, la Avignon, unde a fost jucat de 23 ori în cadrul programului “OFF”, fiind inclus de către portalul festivalier.net între cele mai bune spectacole. De la ora 20.00, în sala mică a Teatrului Merlin, Tompa Gábor, alături de Adrienne Darvay Nagy, conferenţiază pe tema “Ambasador al teatrului în lumea largă”. La 28 martie, de la ora 16.00, publicul va putea viziona spectacolul pentru copii “Dincolo de Muntele-Mânjit”, de Dániel Varró şi Gábor Presser, în regia lui Attila Keresztes, la Teatrul Pesti Magyar Színház.

În sfârşit, în 29 martie, de la ora 20.00, va fi prezentat cel mai recent spectacol al regizorului Andrei Şerban, “Strigăte şi şoapte”, de Ingmar Bergman.

Avangardă cu foarfece şi lipici

Muzeul Naţional de Artă al României, în colaborare cu Kulturkontakt Viena şi Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă, a editat o minunată carte-album pentru copii. Publicaţia, inclusă în programul “Rehau See Art”, este menită să-i familiarizeze pe cei mici cu arta de avangardă, deschizându-le astfel calea înţelegerii artei contemporane. Patru artişti români reprezentativi, Max Hermann Maxy, Marcel Iancu, Mattis Teutsch şi Victor Brauner, sunt prezentaţi cu inteligenţă şi umor pe înţelesul copiilor. Precedată de “auto”-prezentare a artistului, este reprodusă câte o operă semnificativă, cu explicaţii simple privind curentul căruia îi aparţin: cubism, artă abstractă, suprarealism. Inteligenţa autorilor descoperă cele mai bune mijloace de a capta atenţia: jocul. Publicaţia este interactivă.

Copiii au la dispoziţie spaţii speciale în care, prin desen, culoare, decupare sau colaj pot recrea imaginea originală. Sunt liberi, de asemenea, să elaboreze o imagine proprie în stilul respectiv. Iar pentru fixarea datelor oferite prin intermediul jocului, trebuie să găsească diferenţele dintre două imagini: cea originală şi o alta în care au fost introduse mici modificări. În felul acesta, “Madona electrică” a lui Maxy, “Café-concert” de Marcel Iancu, “Compoziţie de Mattis Teutsch şi “Dragonul” de Victor Brauner devin porţi de intrare în lumea artei, nu prin explicaţii savante, ci cu ajutorul imaginaţiei şi prin stimularea curiozităţii specifice vârstelor mici. De ţinută grafică şi tipografică excelente, cartea oferă şi informaţii de bază privind amestecul culorilor şi valoarea emoţională a fiecăreia dintre ele, invită cititorul la crearea unei pictopoezii şi îi ajută să afle că există şi dicteu automat. Un demers educaţional inteligent, inventiv, unic până acum în România.

Boomul artei la Istanbul

În toate domeniile, Istanbul, una dintre capitalele culturale ale Europei, este în plină efervescenţă, iar artiştii nu rămân mai prejos. Arta contemporană plasează oraşul turcesc în inima mondializării. Trebuie lăsat în urmă oraşul vechi, cu Moscheea Albastră, cu Basilica “Sfânta Sofia”, cu palatele Topkapi sau Sirkeci Gari, gara Orient Express, ultimele ore ale Imperiului Otoman. Ar trebui să traversăm Bosforul şi să acostăm pe cheiurile Karaköy sau la depozitul numărul 4, care găzduieşte, din decembrie 2004, Muzeul de Artă Contemporană. Situat la confluenţa Cornului de Aur cu Bosforul, acesta propune o panoramă a artei moderne turceşti. Pe o suprafaţă de opt mii de metri pătraţi s-au strâns aici renumite expoziţii de artă internaţională, într-o scenografie spectaculoasă. Aceasta este numită şi “Expoziţia expoziţiilor”, cuprinzând nu numai lucrări de pictură şi sculptură, dar şi instalaţii şi fotografii. În acest an, la Istanbul se vor derula festivalul Internaţional al Filmului, Istanbul Jazz Festival, Festivalul Internaţional de Teatru, cât şi o Bienală. Să mai amintim că o veche centrală electrică a devenit din 2007 un loc novator al expoziţiilor, care găzduieşte atât un centru de artă cu numeroase laboratoare de creaţie, un fel de mini Tate Modern, ce oferă un spaţiu muzeografic de şapte mii de metri pătraţi.

În cadrul proiectului “European literature goes Turkey – Turkish literature goes Europe” sunt organizate concerte cu artişti din ţările europene participante la proiect (Germania, Austria, Ungaria, România, Bulgaria, Slovenia şi Elveţia), în 14 din cele 24 de oraşe turceşti aflate pe traseul „caravanei literare” (un autobuz-bibliotecă). După ce săptămâna trecută scriitorii Dumitru Ţepeneag, Tanja Dückers (Germania) şi Perikles Monioudis (Elveţia) au citit fragmente din operele lor la Izmir, începând din 22 martie, vor fi prezentaţi, la Bursa, scriitorii Daniel Glautter (Austria) şi Peter Stamm (Elveţia), care vor avea lecturi în biblioteci, licee, universităţi cât şi la teatrul din oraş. De asemenea, va fi vernisată expoziţia fotografică “Fețele Turciei”, realizată de artistul german Dieter Sauter. Săptămâna se încheie cu concertul extraordinar al fanfarei Mahala Rai Banda (România), în seara zilei de 26 martie.

Aflată pentru prima dată în Turcia, trupa Mahala Rai Banda este formată din artişti care provin din Clejani şi Zece Prăjini, care au ca sursă de inspiraţie muzica lăutărească. Creată de Aurel Ioniţă, formaţia are deja în palmares numeroase concerte internaţionale. Ultimul album, “Ghetto Blasters”, este un amestec de tradiţii muzicale româneşti, pop oriental, rumba catalană şi reggae. Proiectul este finanţat de UE.

Bizareriile miliardarului american

Warren Buffett, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cunoscut pentru performanţele sale în domeniul investiţiilor financiare, cât şi pentru activităţile sale filantropice, în vârstă de 80 de ani, a apărut recent, într-un videoclip, reclamă pentru societatea sa. Warren Buffett, travestit în rock star, a cântat în stilul Axl Rose, alături de mai mulţi colegi, “înarmaţi” cu tobe şi chitare. Îmbrăcat ca un rocker, cu haină de piele, perucă cu plete, bandană şi kilt scoţian, cu nenumărate tatuaje desenate, a interpretat “All for You”. În fiecare an, la întrunirea angajaţilor Geico se realizează un videoclip asemănător, cu mascota societăţii. El a mai interpretat rolul unui DJ şi al unui cerşetor.

Spectacol-concert „God’s Playground”

În premieră absolută, spectacolul "God’s Playground", un nou “song cycle”, compus şi interpretat de Alexander Bălănescu şi Ada Milea, la Accademia Santa Cecilia, din Roma, sâmbătă 27 martie. După răsunătorul succes obţinut cu „The Island”, colaborarea celor doi remarcabili artişti a dat naştere unui nou proiect muzical radical, profund şi ironic.

„God’s Playground” este o meditaţie melancolică asupra jocurilor umanităţii, o călătorie ludică printr-o cetate guvernată de legile strâmbe ale oamenilor ridicate la rang de axiome universale. Opera transpune într-un mélange de teatru şi muzică o dimensiune a realităţii cotidiene: personaje postmoderne surprinse în peisaje absurde, microcosmosuri paradigmatice pentru societatea contemporană şi ironice interpretări ale stereotipurilor comportamentale.

Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai vizionari şi inovatori violonişti ai momentului şi totodată un compozitor prolific. Repertoriul său este concentrat pe muzica contemporană, iar printre colaborările sale precedente se numără cele cu Michael Nyman, Jack de Johnette şi John Surman, “The Pet Shop Boys”.

Ada Milea, o artistă radicală, este apreciată atât pentru compoziţiile sale revoluţionare, cât şi pentru coloanele sonore ale unor renumite piese de teatru. Experimentele sale se situează la graniţa dintre muzică şi teatru, iar printre ultimele ei realizări se numără spectacolele „Don Quijote” şi „Apolodor”, ambele jucate pe marile scene europene.

Evenimentul este organizat sub patronajul Primăriei Romei, în colaborare cu Fondazione Musica per Roma (Progetto Calliope), cu susţinerea Institutului Cultural Român, a “Accademia di Romania” şi a Conservatorului de Muzică „Santa Cecilia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.