Parfumuri de legendă la Art Safari

Continuăm călătoria noastră prin Art Safari, cu un popas parfumat. Mai mult decât o mireasmă, parfumul este o emoţie regăsită, un alt mod de a ne sublima personalitatea. O parte din această magie vă este dezvăluită prin evocarea câtorva zeci de parfumuri clasate după familiile olfactive, florale, ambrate, lemnoase, arome de ferigă… Persistă parcă şi azi parfumurile Reginei Maria, voluptuoase, răpitoare şi provocatoare, rafinate, celebre pentru persistenţa lor. Personaj al perioadei Belle Epoque, definitorie pentru construirea imaginii feminine suave, dar cu personalitate, care domina viaţa mondenă şi artele, Regina Maria a României a ales parfumul Quelques Fleurs Royale de la Houbigant, un parfum absolut unic, care completa într-o manieră desăvârşită ţinuta sa plină de distincţie. Quelques Fleurs Royale este un buchet floral care îmbină armonios notele de bergamotă, trandafir, liliac şi iasomie, o aromă senzuală, o creaţie demnă de budoarul unei regine moderne şi rafinate.

Volum cu reţete folosite în parfumerie şi farmacie, datat 1922

Regina Maria a fost numită „regina artistă”, realizând cu talent şi imaginaţie lucrări de pictură, schiţe de mobilier, decoraţie interioară. Personaj de Belle Epoque, regina a subordonat arta anilor 1900 dorinţelor sale. „Cea mai frumoasă regină a Europei” era preocupată îndeosebi de aspectul său vestimentar. Toaletele comandate de la diferite case de modă cunoscute, dar şi bijuteriile fuseseră menite să-i pună în evidenţă frumuseţea. Parfumurile veneau să completeze această personalitate.

Sticlă de parfum Houbigant, creată de Lalique

Beautik Haute Parfumerie şi Muzeul Parfumului îşi arată deschiderea absolută de a se implica în iniţiative culturale reprezentative, diferenţiindu-se prin prezentarea unor exponate deosebite, adevărate piese de colecţie. Esenţele rafinate şi sticlele de colecţie reliefează momente istorice de nepreţuit din lumea parfumeriei. Flacoanele gândite special pentru fiecare esenţă sunt, de cele mai multe ori, adevărate capodopere de design, semnate de nume intrate în istoria artei. Cea mai mare colecţie privată de sticle de parfum din România poate fi vizitată la Art Safari.

Houbigant, Quelques fleurs, original

Case de parfumerie cu istorie şi cu tradiţie recunoscută de secole la nivel internaţional, dar şi repere ale artei parfumeriei româneşti se întâlnesc pentru a crea un univers fascinant.

Parfumeria românească este reprezentată prin piese rare din perioada Regelui Ferdinand, atunci când parfumeria „Regal” de la Oradea era un centru de rezonanţă al acestei lumi. De asemenea, exponate din timpul comunismului întregesc galeria dedicată parfumeriei româneşti. Piese precum: Eau de Cologne, Adam, Romarta, Tabac, Doina, Jubileu, Faun, Lavanda Tripla, Melodia, Litoral, Eva Lux, Femina, Bucureşti, Dragon sau Mărgăritar pot fi descoperite în galeria Muzeului Parfumului de la Art Safari.

O splendidă sticlă Lalique

Casa franceză Lubin este una dintre cele care şi-au păstrat tradiţia realizării unor produse extraordinare până în zilele noastre. După Revoluţia Franceză, Pierre François Lubin a fondat propria sa Casa de parfumuri pentru participanţii la renumitele baluri mascate. Aceste referinţe i-au adus foarte curând faima şi aprecierea Curţii Imperiale. După revenirea Bourbonilor pe tron, Regina Marie-Amélie a fost cea căreia Lubin i-a dedicat creaţiile sale.

Sticle de colecţie ale parfumurilor de legendă

Lubin Eau de toilette este una dintre creaţiile reprezentative expuse în cadrul Art Safari, acest parfum fiind creat în 1892 pentru Împărăteasa Joséphine şi omagiat chiar şi azi pentru fineţea şi aerul marcant.

Nuit de Longchamp este un alt item de referinţă al creaţiei Casei Lubin. Sticla ediţiei din 1936, din ceramică pictată manual, tronează în cadrul expoziţiei, fiind un exemplu de artă hand-craft al istoriei parfumeriei.

În 1955, Lubin lansează Gin Fizz, un parfum dedicat lui Grace Kelly, care devine în anul următor prinţesa de Monaco. Această compoziţie reprezintă încă unul din exponatele de referinţă ale galeriei Muzeului Parfumului.

Sticle fațetate ce par să păstreze amintirea parfumurilor rafinate

Casa de parfumuri Molinard ia naştere în 1849, în leagănul parfumeriei mondiale: regiunea Grasse, Franţa. Muzeul Molinard din Grasse păstrează şi astăzi aromele fascinante ale parfumurilor adorate de Case regale şi de personalităţi ale tuturor timpurilor. Elegantele flacoane din cristal Baccarat sau din sticlă, create de celebrul René Lalique, reprezintă piese de colecţie, Molinard ridicându-le la rang de artă prin îmbinarea designului cu arome rafinate unice, care au trecut proba timpului.

Veche balanţă folosită în farmacie

Cu peste 160 de ani de tradiţie, Casa Molinard este reprezentată în cadrul expoziţiei de Habanita, “Cel mai persistent parfum din lume”. Această distincţie i-a fost acordată în 1924, “Parfumul ţigaretelor” reprezentând o creaţie iconică pentru lumea parfumeriei. Designul sticlei a fost desenat de însuşi Gustave Eiffel, special pentru Casa Molinard. Realizată din cristal Baccarat, cu influenţe Lalique, sticla parfumului Habanita este şi astăzi un etalon de eleganţă şi rafinament, evidenţiind senzualitatea şi povestea de vis a unei arome sofisticate.

Regina Maria, emblemă a Casei Houbigant

Caron este sinonim cu termenii de „Ediţii limitate” şi „Haute Parfumerie”, având o tradiţie de peste 100 de ani în lumea parfumurilor. Povestea a început în 1904, datorită geniului şi talentului lui Ernest Daltrof. O poveste captivantă se află în spatele fiecărei creaţii şi adesea numele fiecăreia evocă un eveniment special pentru parfumeria de lux.

Farmacia ca artă

Brand recunoscut pe plan mondial, Caron este mai mult decât un nume; şi-a pus amprenta asupra istoriei parfumeriei prin creaţiile sale artistice, care îmbină eleganţa, tradiţia şi spiritul ultramodern. Calitatea deosebită a extractelor şi sticlele preţioase din cristal Baccarat sau cristal Swarovski sunt elemente de referinţă pentru Caron Parfumes.

Ediţia iniţială a parfumului Bellodgia, realizată în 1927, reprezintă un alt exponat important al galeriei Muzeului Parfumului. Cristalul Baccarat din care este realizată sticla acestui parfum este ridicat la rang suprem de către Casa Caron. Faţetele tăiate sub forma unui diamant definitivează aspectul unic al exponatului.

O mare varietate de la Caron

În 1930 ia naştere Pudra Caron, cunoscută inclusiv în zilele noastre drept „Cea mai fină pudră din lume”. Exponatele Muzeului Parfumului evidenţiază formula secretă, de extremă fineţe şi rafinament a pudrei Caron. În cadrul Art Safari a fost prezentată o selecţie de pudre, care reliefează, prin comparaţie, modul în care designul ambalajelor acestui brand a evoluat de-a lungul timpului, pe când formula sa preţioasă rămâne neschimbată, datorită ingredientelor exclusiviste utilizate.

Houbigant, Quelques fleurs

Casa de parfumuri Houbigant a fost înfiinţată în secolul al 18-lea de către Jean-François Houbigant. La numai 23 de ani a creat Eau D’ Houbigant, care a devenit parfumul preferat al aristocraţilor de la acea vreme. Au urmat apoi Muscadins, Merveilleuses, creaţii apreciate de nobilimea din întreaga lume. Regina Maria Antoaneta, Napoleon al III-lea şi sotia lui, Eugènie, contesa Saxoniei şi regina Olandei, prinţesa Mathilde, prinţul de Battenberg, ducele de Moucy, Lev Tolstoi, Guy de Maupassant sunt doar câteva dintre personalităţile care au preferat parfumurile Houbigant. Ele erau şi preferatele Reginei Maria, care a contribuit la succesul numelui în Europa de Est.

Houbigant, un parfum de marcă

De remarcat, sticluţa în care fusese esenţa utilizată în 1820 de Pauline Bonaparte, cât şi parfumul preferat al lui Napoleon Bonaparte, cea livrată Reginei Maria de Parfumeria Regală în 1922, o esenţă Haubignant din 1912, parfumul prinţesei de Monaco, Grace Kelly…

Le Parfum Ideal, unul dintre exponatele de referinţă ale Muzeului Parfumului, a fost creat de Paul Parquet în 1896 şi lansat în 1900 cu ocazia Expoziţiei Internaţionale de la Paris. Primul flacon Le Parfum Ideal a fost realizat de Baccarat, în stilul apoteotic al fabricantului de cristal preţios. Rafinamentul sticlei este conturat prin emblema aurie stampată care prezintă o tânără femeie mirosind o floare. Alfred Javal a realizat prezentarea ambalajului inpirându-se din cultura orientală a covoarelor artizanale.

Parfumuri ce rămân fidele istoriei şi tradiţiei

Prin Le Parfum Ideal, Casa Houbigant a fost prima care a introdus o sticlă tăiată în parfumerie şi care a adoptat un stil artistic rafinat de prezentare. Între 1924 şi 1930, Le Parfum Ideal a fost prezentat într-un flacon Baccarat, care datorită formei unice a fost cunoscut în epocă drept Sticla Louis XV.

Chantilly de la Houbigant, cu arome orientale, a fost lansat în 1941, avându-l în spate tot pe Paul Parquet. Cu note de fructe, aducând prospeţime şi suculenţă, bergamote şi lămâi, iasomie, trandafiri şi flori de portocal, vanilie şi ylang-ylang, scoarţă de stejar şi mosc. Simţi cum dau năvală izul de iarbă udă, de frunze zdrobite în palmă, de flori culese pe rouă.

Pe rafturi sunt etalate flacoane rare de parfumuri

Numele L.T.Piver este sinonim de peste două sute de ani cu parfumeria rafinată, autentică şi stilul incomparabil. De la Curtea regelui Ludovic al XVI-lea şi până azi, L.T.Piver a reuşit să îmbine cu succes clasicul şi modernul, tradiţia cu progresul. De la Trefle Incarnat, primul parfum realizat cu uleiuri esenţiale artificiale, la ilustrul Cuir de Russie, fără să uităm de apele de toaletă mitice: L’Eau de Cologne des Princes, A la Reine des Fleurs, Pompeia, Héliotrope Blanc, sau Reve d’Or, toate creaţiile s-au dovedit a fi remarcabile, fiecare ocupând un loc special în istoria parfumeriei franceze. Parfumurile ambalate în preţioasele sticle cu design semnat Lalique sau Baccarat au devenit repede obiecte de colecţie. Împreună cu E. Coudray, Lubin, Houbigant şi Guerlain, L.T. Piver devine una dintre cele cinci case de parfumuri celebre ale secolului 19.

Vas de ceramică de la Aboca

Astris, esenţa creată în 1907, este un alt exponat de referinţă al galeriei Muzeului Parfumului. Fiind recunoscut în vremea sa drept un maestru al designului şi al conceptelor, L.T.Piver a realizat flaconul Astris din cristal, bazându-se pe ajutorul emblematicului Baccarat. Emblema cu inserţii de cupru şi capacul faţetat sunt elemente deosebite de design care întregesc acest item unic.

În cadrul aceluiaşi stand de prezentare, este etalată şi Farmacia ca artă. Muzeul Farmaciei prezintă o serie de exponate rare, care reiterează istoria farmaciei de la origini până în prezent. Aceste piese au fost adunate într-o colecţie de obiecte cu o istorie care datează de la 1850. Acestea au fost folosite în farmaciile din România, vechile „spiţerii” ale vremurilor de odinioară, şi au fost colecţionate în decursul anilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.