PSD și PNL definesc calendele grecești

Pârtia de pe Rarău, proiectată într-o zonă protejată

Pârtia de pe Rarău, mărul discordiei între PNL şi PSD

PNL și PSD s-au războit, încă din noiembrie anul trecut, în privința inaugurării pârtiei de pe Rarău. Liberalii au dat vina pe pesediști, spunând că din cauza lor nu vor veni mai mulți turiști în această zonă din județul Suceava. La rândul lor, cei de la PSD, de la decidenții locali și până la senatorii și deputații partidului, i-au incriminat pe liberali pentru acest neajuns.

Deși pe masiv au fost ceva zăpezi în această iarnă, combatanții de la cele două partide au ratat până la urmă șansa să-și scoată ochii unii altora, la propriu, cu bețele de schi, pentru că ciorovăiala lor a blocat total amenajarea pârtiei. Și cum iarna e pe sfârșite, cel puțin calendaristic, deputatul PSD Emanuel Havrici a exploatat acest aspect, declarând că se va schia cu siguranță în sezonul viitor pe Rarău, pentru că acum nu mai este timp pentru omologarea acestei pârtii și nici pentru avizarea instalaţiilor aferente. Numai că, parlamentarul PSD s-a cam încurcat în propriile explicații privind definitivarea lucrărilor și inaugurarea pârtiei, lăsând loc de interpretări.

Bâzâiala care acoperă marea problemă

„Este clar anul acesta că nu va fi… dar la anul vom schia. Poate mai târziu decât ne-am dorit, dar se va întâmpla pentru că e achitată pârtia integral. În mod public, domnul primar mi-a mulţumit pentru implicarea pe care am avut-o în acest proiect“, a declarat deputatul PSD Emanuel Havrici (foto). Fie Havrici are certitudinea că nu va fi pic de zăpadă pe masivul Rarău în noiembrie și decembrie anul acesta și nu se va putea schia, fie știe că, cel mai probabil, calendele grecești sunt termenele cele mai exacte privind punerea în funcțiune a bazei de agrement. El a explicat că nu mai este timpul fizic pentru acest sezon ca pârtia, să fie omologată, iar instalaţia trebuie să obţină avizul ISCIR deşi este funcţională total, cu rolele schimbate. Numai că pe pesedist l-a cam luat gura pe dinainte și a admis că sporovăiala pe acest subiect cu cei de la PNL nu este pe sfârșite. Havrici a recunoscut că discuţiile vor continua, pentru că s-a realizat primul tronson, dar pârtia de schi a fost gândită pe două tronsoane. „Cel de-al doilea tronson este inaccesibil, pentru că este în situl «Natura 2000», care este arie protejată şi nu putem face deocamdată lucrări acolo. Există un proiect legislativ care ar permite domeniului schiabil să abordeze această zonă a ariilor protejate în condiţiile în care există un aviz de la Mediu şi de la alte autorităţi„ a explicat Havrici cum au fost aruncați banii publici pe un proiect care riscă să rămână nefinalizat.

Să cocoșăm natura de dragul cheltuirii banilor

„Dacă noi nu ajungem pe platforma de sus a Rărăului cu pârtia de schi este inutil primul tronson“, a precizat deputatul, care consideră că trebuie găsite soluţii pentru că altfel dezvoltarea zonei are de suferit. „Ce ne dorim? Ca cetăţenii din Câmpulung, Vatra Dornei, Gura Humorului, Suceava să facă schi în Austria sau mai nou în Ucraina? Sau vrem să facă schi la noi şi să lase banii aici? Vrem să ne dezvoltăm sau nu vrem să ne dezvoltăm? Asta e întrebarea. Putem proteja orice. Nu este o problemă. E decizia noastră. Nu vor veni nici nemţii, nici francezii, nici austriecii să ne spună ce să protejăm şi ce nu, dar nici nu vor veni să ne ajute să ne dezvoltăm. E pur şi simplu decizia noastră şi trebuie să vedem ce facem“, a declarat Havrici. Parlamentarul socialist vede și o soluție pentru rezolvarea problemei cu aria protejată. În opinia acestuia este necesară o reformă majoră în domeniu, care să respecte legislaţia, mediul, dar să vină în sprijinul societăţi.

Găină sare la gâtul lui Cocoș pentru Predeal

Altă pârtie, alt conflict între PSD și PNL. Deputatul PSD Mihăiță Găină o trage de mânecă pe șefa de la Mediu, viceprim-ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, pentru că nu ia măsuri să stopeze traficul vehiculelor în zona Poliștoaca, locul de promenadă care pretinde că are și cel mai puternic aer ionizat din Predeal și chiar din toată Valea Prahovei. „Vă rog să mă informați, stimată doamnă viceprim-ministru, despre măsurile pe care le veți lua pentru rezolvarea acestei probleme la care Primăria Predeal închide, în continuare, ochii de ani buni“, i-a cerut deputatul Găină ministrului Mediului. Social democratul consideră că Primăria Predeal trebuie trasă la răspundere pentru că nu se aplică niciun fel de amenzi sau controale pe respectiva arteră, pe care este semnalată puritatea crescută a aerului printr-o pancartă amplasată ostentativ, pe lângă care trec nestingherite ATV-uri. Primarul staţiunii Predeal, liberalul Liviu Cocoş, este obișnuit cu astfel de practici, acesta având la activ o condamnare de 1 an de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani. Liberalul nu și-a pierdut mandatul de edil, deși a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Anca Toader 86 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Ie-te pârtia,. Păi de ce crezi că au făcut pârtia,.?? Evident pentru lemne. Doar acum asta e metoda, Se face pârtie după pârtie, lângă pârtie,.. doar să poată lua lemnul.. ca și in localități nebunia cu cosmetizările,.. făcute exclusiv pentru a lua masa lemnoasă, pomul care evident nu va inverzi la primăvară.. Trucuri pentriu un popor d eproști.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.