Cum să furi un milion...

Partidele își burdușesc pușculițele la adăpostul legii

AEP

Partidele parlamentare primesc sume de-a dreptul astronomice, în fiecare lună, de la Autoritatea Electorală Permanentă. În ciuda subvențiilor grase, politicienii de la toate patidele au intrat în febra umplerii la maxim a pușculițelor, mai ales că în 2019 se vor desfășura atât alegeri europarlamentare, cât și alegeri prezidențiale.

Ca să fenteze cât mai tare legea care controla la centimă veniturile partidelor și chiar impunea amenzi și confiscarea sumelor ce nu puteau fi justificate, partidele s-au apucat de ciuntit legea astfel încât să aibă libertate aproape deplină în privința lichidităților incredibil de mari de care dispun. Numai din partea statului, oficial, AEP a trimis către PSD, PNL, USR și PMP peste 1,5 milioane de euro, doar pentru luna mai, iar din aceste fonduri PSD a colectat mai bine de jumătate. Socialiștii au primit luna aceasta aproximativ 875.000 de euro, liberalilor le-au fost acordați aproximativ 400.000 de euro, celor de la USR 120.000 de euro și PMP-ul lui Traian Băsescu circa 56.000 de euro.

Șmecheria asumată de toate partidele

O lege dată de Parlament, prin care raportarea calculului subvenției primite de formațiunile reprezentate în Parlament se face nu la veniturile din bugetul statului, ci la PIB a intrat în vigoare la începutul anului. Potrivit aceluiași act normativ, pentru fiecare mandat obținute de femei, subvenția se dublează. Astfel, prin câteva șmecherii bine ascunse în textul legii, partidele din Legislativ au ajuns să ia din bugetul statului milioane de lei doar pentru că au intrat în Parlament. Legislația de până în ianuarie 2018 prevedea că partidele politice primesc anual o subvenţie de la bugetul de stat, dar suma totală alocată acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în ianuari 2018, proiectul de lege prin care cantitatea de bani alocată partidelor politice de la buget poate ajunge la 0,04% din PIB. Proiectul de lege a fost susținut de actuala putere, dar votată de toate partidele. Mai mult, la propunerea senatoarei PNL, Alina Gorghiu, a fost aprobat un amendament ca suma alocată unui partid să poată fi majorată nu proporțional, ci dublată în raport cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Liberala și-a justificat poziția, argumentând că partidele vor fi motivate să aibă cât mai multe femei pe locurile eligibile din listele electorale. Hotărârea de Guvern 78 / 2018 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost publicată în Monitorul Oficial pe 7 martie. Conform acestui act normativ, partidele politice vor primi subvenția de la bugetul de stat majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de către candidații de gen feminin, și nu doar proporțional, ca până acum.

Au plusat din nou în favoarea lor

Numai că parlamentarii nu s-au mulțumit cu atât. Camera Deputaţilor a adoptat, recent, cu 160 de voturi ”pentru”, 90 ”împotrivă” şi cinci abţineri, o modificare a legii privind finanţarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Prin adoptarea legii de modificare s-a abrogat prevederea referitoare la confiscarea contribuţiilor pentru campania electorală care nu respectă legea. Concret, mai multe infracțiuni din Legea finanțării partidelor se vor pedepsi doar cu amenzi, nu și cu confiscarea sumelor respective, așa cum prevede legea în vigoare. Aceeași amendă este prevăzută pentru folosirea de către partidul politic a  veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru alte destinaţii decât cele legale.

Confiscări rușinoase ce au făcut istorie

În baza legii care a funcționat până la ultima amendare operată de deputați în favoarea politicienilor, AEP a consemnat mai multe confiscări de răsunet de la diverși candidați sau formațiuni politice. Cea mai drastică pedeapsă a fost aplicată USR. Acestora li s-a confiscat suma de 121.798 de lei ca sancțiune pentru fondurile obținute ilegal de fostul USB la alegerile locale din 2016. De o măsură de represiune similară cu cea a USB a beneficiat și europarlamentarul Monica Macovei.

AEP a stabilit confiscarea a 291.415 lei în 2015 din sumele destinate campaniei Monicăi Macovei de la prezidenţialele din 2014. Europarlamentarul independent a făcut contestație și a câștigat în instanță. Nu același noroc l-au avut și cei de la PER, care au rămas fără 260.000 lei, obținuți ilegal. Și de la fostul PP-DD au fost confiscați 160.000 lei, iar de la PSD Ilfov alți 47.000 lei. Potrivit ultimelor rapoarte recente ale AEP, 40 de filiale PSD și 39 filiale PNL au încălcat, într-un fel sau altul, legea de finanțare a partidelor politice, fiindu-le aplicate mai multe amenzi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.