Câțiva dintre pasageri, printre care și demnitarii, au ajuns la București mai devreme

Pasagerii cursei Tarom au ajuns acasă în două ture

Două aeronave ale Tarom i-au adus înapoi pe cei 120 de călători rămași azi-noapte în Bruxelles, după ce cursa lor înspre București, programată pentru joi seara a fost anulată, din cauza unei defecțiuni. Este al doilea incident de acest gen petrecut în ultimele cinci zile.

Printre pasagerii cursei anulate se numărau ministrul Apărării, Mihai Fifor, comisarul european Corina Crețu, europarlamentarii Norica Nicolai, Viorica Dăncilă, Renate Weber și Maria Grapini, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, dar și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea.

Pasagerii au fost cazați, peste noapte, într-un hotel din capitala Belgiei, pe cheltuiala Tarom.

Demnitarii au avut prioritate

Astăzi dimineața, mai multi pasageri au zburat catre București cu o cursă de linie a Tarom, în timp ce alti calatori au zburat cu avionul care se defectase inițial. În mod curios, în aeronava de linie, care a plecat mai devreme de pe Aeroportul din Bruxelles, au fost îmbarcați toți demnitarii, în timp ce restul călătorilor s-a întors la București cu avionul reparat.

Explicațiile secretarului de stat

La aterizarea pe Aeroportul Otopeni, secretarul de stat Dragoș Titea a oferit lămuriri despre defecțiunea care a ținut la sol aeronava Tarom. „Aeronava este din 2001, este un Boeing 737, seria 700 Next Generation. A fost un component al navigației care în momentul plecării nu a funcționat. S-a încercat resetarea acelui sistem de vreo 2-3 ori, dar nu a funcționat. Am încercat să vorbim cu cei de la Lufthansa dacă ei au această piesă pe Aeroportul din Bruxelles, nu au avut-o. Am luat legătura și cu cei de la Sabena, sperând că vor avea ei acea piesă, după care s-a luat decizia cea mai bună. Era vorba de o singură piesă care nu mai aprindea acel sistem navigație. Problema s-a remediat în 4 minute după ce am avut piesa.”

Dragos Titea a mai declarat că nu știe de ce grupul de personaje politice a ajuns acasă mai devreme, cu zborul de linie. „Au fost pasageri care au cerut să vină mai devreme. Poate au avut alte conexiuni, nu știu. Nu știu dacă au fost schimbate biletele.  Aeronava de aseară, care a avut probleme a rămas acolo și a doua aeronavă este cursa de linie normală, care a plecat aseară din București înspre Bruxelles și s-a întors înapoi.”

Titea a mai dezvăluit că urmează o perioadă de investigare a activității Tarom. „La ora aceasta s-a început o evaluare a personalului Tarom. Cine vrea să rămână la Tarom va trebui să muncească pentru companie. E momentul ca toți să punem osul și să repunem compania Tarom acolo unde îi este locul. Habar nu am cum arată evaluarea tarom la momentul asta, astăzi.”, a spus secretarul de stat.

Un pasager povestește experiența

Unul dintre călătorii care s-au întors acasă în aeronava defectată și reparată ulterior, Dan Trifu, a povestit experiența: „cazarea a fost bună, mâncarea bună, dar lucrurile nu sunt normale. Nu mai putem zbora cu avioane care ar trebui să stea la muzeu. E bine ca Taromul să învețe din aceste evenimente dar și clasa politică să înțeleagă că nu putem să riscăm viețile oamenilor pentru interese de grup sau pentru tot felul de căpușeli de pe urma Tarom.” a declarat Trifu.

Totodată, acesta a spus că nu știe cum s-a făcut împărțirea călătorilor în cele două zboruri de întoarcere. „Noi ne-am întors dimineața în aeroport și erau 2 avioane Tarom garate acolo. O parte dintre călători s-au îndreptat către avionul mai nou, considerat mai sigur, iar ceilalți am fost îmbarcați în al doilea zbor. Reprezentanții Tarom au făcut arbitrar sau selectiv trierea călătorilor, nu știu, dar majoritatea politicienilor au nimerit în avionul mai nou. În schimb, domnul secretar de stat și domnul de la Romatsa au vrut să ne dea siguranță și au călătorit cu noi.”

Dan Trifu i-a felicitat pe membrii echipajului aeronavei: „Vreau să felicit piloții și personalul însoțitor de zbor pentru că au curajul să zboare cu aeronavele acestea și chiar ne-au mulțumit că și noi am avut curaj.” Este de neînțeles câți bani cheltuie Taromul pentru astfel de evenimente nefericite și cam cât ar costa o rată leasing pentru o nouă aeronavă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.