Păzea, dronele înarmate israeliene!

Dronele înarmate israeliene folosesc bombe gravitaţionale care nu fac zgomot sau fum în cădere, ceea ce le face greu de anticipat sau evitat de către inamic, iar cel mai mare model de astfel de dronă poate transporta până la o tonă de muniţie, relatează joi agenţia Reuters, citând armata israeliană, conform Agerpres.

Israel a dezvăluit existenţa dronelor înarmate în arsenalul său în iulie anul trecut, după peste două decenii de discreţie, iar în noiembrie un general israelian a detaliat utilizarea în luptă a acestor sisteme de către forţele aeriene şi trupele de artilerie.

Sunt drone teleghidate, care aruncă bombe sau efectuează misiuni de observare şi apoi revin la bază, fiind distincte de dronele „kamikaze” despre care Iranul a afirmat că au fost folosite în atacul din weekend asupra unei uzine militare din Isfahan, incident pe care Israelul a refuzat să-l comenteze.

Un ofiţer israelian de rang înalt a menţionat pentru Reuters că flota de drone înarmate a Israelului cuprinde aeronava Heron TP, de dimensiunea unui avion de pasageri şi produsă de compania de stat Israel Aerospace Industries Ltd, şi aeronava mai mică Hermes produsă de Elbit Systems.

Heron este „cea mai voluminoasă dronă de care dispun Forţele de autoapărare israeliene, care poate transporta muniţie şi are o capacitate de încărcare efectivă de circa o tonă”, a precizat ofiţerul.

Producătorii israelieni nu fac publice capacităţile dronelor înarmate, conform cerinţelor politicii de confidenţialitate a Ministerului Apărării, au indicat surse din industrie. Ofiţerul citat a mai spus că vânzările de astfel de drone capabile să lanseze bombe au loc între guverne şi nu necesită publicitate.

Acesta a adăugat că muniţia pentru drone este produsă în Israel şi că proiectilele sunt lansate în cădere liberă, putând atinge viteza sunetului, dar nu a dat alte detalii. Prin designul lor, „nimeni nu poate auzi sau vedea apropiindu-se un atac” cu astfel de drone înarmate, a spus ofiţerul israelian.

Acest lucru presupune totuşi ca lansarea să se producă la o altitudine suficient de mare pentru ca motorul dronei să nu poată fi auzit la sol, notează Reuters.

În războaie purtate pe timp de iarnă, cum a fost războiul din Gaza din 2008-2009, dronele trebuie operate însă sub nivelul norilor astfel încât camerele pentru identificarea ţintei să poată funcţiona, ceea ce înseamnă că pot fi auzite. Astfel însă se pierde elementul surpriză, a mai spus ofiţerul israelian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

14 Comentarii

  1. Care, alea pe care le dadeau jos de peste gard aoa cu amaratele de Scud ca sa nu amintim de lansatoarele facute pe genunchi dar eficiente si chiar ieftine?

    Minciunica cu Iron dome s-a desumflat, gata, end of story, nu cumpara nimeni sa faca si ei un ban gramada pe fonfleuri?

  2. Care este avantajul unei drone ? Poate sta mult timp in aer, chiar zile,…și stă la mare inălțime 15-16 mii de km, deci in afara razei unor arme antiaeriene.. La fel cu technologia laser poate lansa, ghida un proiectil cu mare precizie..Iar azi precizia este mai importantă decât tonajul..Deci,..??

  3. Ce platitudini…
    „drone teleghidate, care aruncă bombe sau efectuează misiuni de observare şi apoi revin la bază” …
    [INGINER Ortograf PoowliIeșean cu 2 perfecționări la Fănel Gheorghiță…WOW !]

  4. Sunt deprimată,nu vad bine armia ruZa,imi pierd jobul

  5. Israelul ne-a mai „ușurat” cu câteva sute de milioane, „modernizând” avioanele MIG, care s-au prăbușit, unul după altul.
    Bine că dronele sunt fără pilot !

  6. Isaac Newton, cel care a „discriminat” gravitatia, nu era „izraelian” la origine ?

  7. Umfkatura de sus arata ca sunt ghidate si prin satelit. Cine are sateliti militari??? Le dirijeaza.

  8. asa vor fi executati pe strada soon tobe, useless eaters…va bucurati de „tehnologie”? nu este a noastra, este de la „elite”. si va veni tavalug peste omenire aceasta „magie”.

  9. Tinta competitia de drone de succes turcesri. Exista piata mult mai larga ca cea de F-16, dronele mai simplu de operat si intretinut fara piloti de bord si fara pierderilr umane greu de inlocuit. Competitor indirect si dronele iranieni, fabrica de drone si munitii iraniene bombardata de drone israelieni ieftin, cu precizie si in siguranta. Concurenta distrusa la propriu si batuta la ea acasa. Sa mai actioneze si in Ucraina, isi fac gratis reclama in razboi live, la fel ca dronele vandute de Erdo pe tancuri si BMP-uri sovietice casate

  10. o tona…:):) de manipulare poate
    spaga e proportionala cu manipularea

  11. Asa cum pentru radarele auto au fost inventate detectoarele de radare, asa sint convins ca si pentru sistemul de teleghidare a dronelor (astea israeliene sau altele) vor fi puse la punct, daca deja nu s-a facut demult, sisteme de bruiere a acestuia, astfel ca drona respectiva o va lua razna si va cadea prin balarii (iar pentru ceea ce spune @CONSTATARE la 12:30, e adevarat, dar si alte tari au sateliti militari … si asta ne duce la concluzia ca razboiul se va deplasa si in spatiu, existind posibilitatea sa avem niste minunate „focuri de artificii” deasupra capetelor noastre …)

  12. Butaforie pura. Nu cred nimic din propaganda mincinoasa israeliana. Probabil ca ei dispun de ceva drone moderne, dar departe de ceea ce ei pretind doar ca sa impresioneze si sa inspaimante lumea. Tot ei au facut si asa zisele vaccinuri sigure si eficiente, asa ca va dati seama cine vorbeste, ati constatat cat de sigure si eficiente sunt. Toata BigPharma le apartine la fel ca si propaganda mincinoasa de tip main-stream. Ei domina doar prin minciuna, viclenie, inselatorie si coruperea autoritatilor, cele mai la indemana instrumente de dominatie care nu cer calitati umane deosebite ci doar ticalosie ridicata pe cele mai inalte culmi.

  13. @Dronaderu’ cu doua cocoase
    As fi tentat sa le numesc asa zisele drone drept Dronaderu’ cu doua codoase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.