Păzea, începe „urmărirea” de către Ghinea!

Cristian Ghinea a anunțat luni că a lansat, alături de Dragoș Pîslaru, proiectul „Monitor PNRR” pe care îl descrie ca fiind„un instrument prin care sunt urmărite pas cu pas și diagnosticate pentru implementare corectă jaloanele și țintele din Planul Național de Redresare și Reziliență al României”.

„Dragoș PÎSLARU, europarlamentar USR/Renew Europe, co-raportorul Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență și implementarea PNRR la nivel european și Cristian GHINEA, coordonator politici publice USR, fost ministru, care a coordonat elaborarea PNRR au lansat luni, 10 ianuarie proiectul „Monitor PNRR” (https://monitorpnrr.eu/), un instrument prin care sunt urmărite pas cu pas și diagnosticate pentru implementare corectă jaloanele și țintele din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Proiectul este lansat cu sprijinul Parlamentului European, prin grupul Renew Europe.

„Salut lansarea platformei #MonitorPNRR, un instrument care integrează competența și profesionalismul celor care au contribuit la crearea unei oportunități unice la nivel european și în România. USR a dus acest proiect de la început, datorită eforturilor europarlamentarilor USR de a crea această șansă la nivel european, până la final, când miniștrii USR au elaborat PNRR în timpul guvernării. Acum ne dorim ca, prin eforturile noastre, să ne asigurăm că PNRR va fi implementat în interesul românilor și de aceea vom oferi transparență deplină în monitorizarea acestui program crucial pentru modernizarea României”, Dacian Cioloș, Președinte USR.

„Planul Național de Redresare și Reziliență nu este al unui guvern. Este al cetățenilor. PNRR este planul nostru de țară, este o șansă istorică pentru repararea României și plasarea ei între statele moderne ale Europei. În ciuda numeroaselor acțiuni politice de subminare a eforturilor, de discreditare a măsurilor cuprinse în PNRR, de reducere a ambițiilor și de evitare a îndeplinirii obiectivelor, PNRR rămâne în picioare, deoarece românii își doresc să îl vadă transformat în realitate. Iar pentru asta, avem nevoie de o monitorizare obiectivă, transparentă, detaliată a modului în care PNRR trece de pe hârtie în concret. Avem nevoie de un MonitorPNRR.” a spus Dragoș Pîslaru, europarlamentar USR/Renew Europe.

„PNRR este acum un șantier în organizare. Jaloanele stabilite pentru 31 decembrie erau măsuri de organizare a șantierului. Considerăm că, din cele 21 de jaloane, 13 sunt îndeplinite complet, restul sunt în întârziere sau sunt îndeplinite formal, însă defectuos. Guvernul a făcut eforturi pe ultima sută de metri, unele măsuri trebuie însă reconsiderate. Tot ce nu este îndeplinit acum, sau e doar bifat și are probleme de fond, poate pune în pericol reformele și investițiile următoare. De astăzi, publicul din România are la îndemână un instrument unde poate căuta toate jaloanele și țintele, pe domenii, pe cuvinte cheie, împreună cu stadiul lor la zi”, a spus Cristian Ghinea, coordonator politici publice USR.

Pe platforma online https://monitorpnrr.eu/ sunt evidențiate în mod transparent jaloanele și țintele, cu termenele aferente și analiza reală a îndeplinirii acestora.

Odată cu platforma online, a fost publicat și primul raport de analiză – „Buletin de Sănătate PNRR No.1/2022. Prima tranșă de jaloane PNRR – Ce se schimbă, dincolo de bifat?”

Concluziile principale arată că, din cele 21 de jaloane și ținte care au avut ca termen limită 31 decembrie 2021, situația în acest moment este următoarea:

  • 13 sunt îndeplinite în mod real pe formă și pe fond (fiind marcate pe website cu culoarea verde);
  • patru sunt în implementare, guvernul având măsuri în derulare care pot conduce la îndeplinirea la timp. Comisia Europeană nu a ridicat semnale de alarmă cu privire la riscul de implementare (culoarea galben);
  • două sunt întârziate sau cu risc de a depăși termenul prevăzut (culoarea portocaliu);
  • două sunt blocate. Măsurile propuse/adoptate de guvern nu sunt adecvate/suficiente sau nu respectă cerințele din PNRR (culoarea roșu).

Spre exemplu:

  • Jalonul privind Adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 și aplicarea Planului de acțiune privind dezvoltarea infrastructurii feroviare (adoptat de către actualul Guvern în 30 decembrie 2021 prin HG 1302/2021) – este marcat cu roșu.

Explicația, pe scurt: Programul de acțiune adoptat în decembrie 2021 contrazice și ce scrie în Strategia pe care teoretic o aplică, și ceea ce a fost negociat pentru PNRR. „Și de fapt, Planul revine la o logică greșită de excludere de facto a fondurilor europene la plata lucrărilor de întreținere. Și, cel mai șocant, identifică doar 6% din necesarul de finanțare pentru reînnoiri pe perioada 2021-2025 (Tabelul 6 din Program; fonduri necesare – 6203 mil lei, fonduri alocate – 374 mil lei), ignorând fondurile din PNRR ca sursă de finanțare (pe lângă o planificată subfinanțare de la bugetul național).” – se arată în Raport.

  • Jalonul privind „Intrarea în vigoare a unei ordonanțe a guvernului privind stabilirea mandatului legal al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), al Ministerului Finanțelor și al Autorității de Audit” – este marcat cu roșu.

Explicația, pe scurt: 

În mecanismul de implementare a PNRR, inclus în PNRR, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene era cel care aplică sancțiuni (pentru că Autoritatea de Audit nu are în atribuții legale proprii, iar Curtea de Conturi nu e prinsă în PNRR, deoarece Comisia a insistat pentru Autoritatea de Audit).

Acest rol revenea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în forma de OUG pusă în dezbatere publică. Ulterior, prevederea a fost scoasă în ședința de guvern.

În acest moment, nu avem un sistem care se închide audit – constatare – sancționare. Problema poate fi rezolvată în Parlament, dacă se adaugă articolul eliminat în guvern.

Raportul menționat include analiză pe fiecare dintre cele 21 de jaloane și ținte, cu accent pe cele problematice. Diagnostice detaliate se găsesc și în platforma de monitorizare, la paginile dedicate fiecărui jalon/țintă.

În cadrul proiectului, vor fi publicate periodic analize elaborate despre reformele/țintele esențiale din PNRR.

Platforma  https://monitorpnrr.eu/ mai oferă un motor de căutare complex, în PNRR, pe diferite niveluri și detalii, astfel încât orice poate afla în mod simplu informațiile care îl interesează.

La evenimentul de lansare au mai participat:

  • Corina Atanasiu, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu o analiză a situației pe domeniul Educației din perspectiva obiectivelor cuprinse în PNRR

  • Dragoș Neacșu, vicepreședinte „O Țară ca Afară”, membru în board-ul fundației Romanian Business Leaders, cu o perspectivă a mediului de afaceri raportat la obiectivele cuprinse în PNRR”, se arată într-un comunicat transmis luni de Ghinea.

Citiți și

Afacerea Ghinea pe seama României

Scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Sa te tii tataie acum competenta si profesionalism mioritic, incat tigrii asiatici vor aparea ca niste pisici miorlaite pe langa dezvoltarea economica de dimensiuni galactice a Rromanistanului, pe baza PNRR-ului dat de *UE!
    Pan-aci le-a fost cu noi!

  2. Ok,dar sa-i arunce parchetul in puscarie daca cercopitecii incearca vreun abuz sau transmit minciuni !!Indiferent daca procurorii sunt rezist sau nu !!

  3. Se va dovedi ca PNRR-ul (panarama) lui Ghinea este doar o lista ce insumeaza toate cererile si pretentiile securistilor ce-si zic oameni de afaceri si care asteapta rasplata de la cei carora le-a facut partid. Pana acum unii din ei au ramas cu buza umflata.

  4. CV-uri interesante. Studii în vorbe. „Noul limbaj” : de platină! Saltul din „era lemnului vocalizant” este sublim! O singură nedumerire: conturile sunt în Cipru? Dacă răspunsul e „da!”, atunci e cu minus! Asta e: noua/viitoarea tulpină! Când Delta s-a iubit cu Omicron, „dă” cu minus! Timpul trece. Vin alți adolescenți, cu alte masterate/limbaje/ong-uri. Viața se grăbește. Nici nu ați încasat bonusurile. Mai aveți un mic răgaz. Timp să vă bucurați, nu. Nu vor mai ajunge. Poate o acadea.

  5. Asta seamana cu ceea ce faceau sovieticii in anii ’47 -’54 cind ne luau grinele . Titra ziarul Scinteia pe atunci: „Am primit ajutor alimentar de la poporul sovietic !”. Iar un hitru facind haz de necaz a spus : Noi le-am dat griul ,ei ne-au luat si porumbul ! „. Nu seamana PNRR asta al lui gh(i)ena cu ce faceau tavariscii cioloveci CEKA prin Romania ?

  6. PNRR UN PLAN DE RESAPARE !!, CAND OBIECTIVELE ACESTUI PLAN POT FI ATINSE DOAR LA „ASISTENTA SI CONSULTANTA” INSEAMNA CA TOATA STRUCTURA ADMINISTRATIEI DE LA PRIMARII LA GUVERN ESTE VARZA DE BRUXELLES ,IAR REZULTATUL UN FIASCO GENERALIZAT PENTRU OBIECTIVELE PROPUSE SI O CAASTROFA FINANCIARA CARE MULTIPLICA DATORIA PUBLICA !, FALSA REZILIENTA VA FI TRANSPUSA INTR-O ECRUISARE ECONOMICA
    CU SCANDAL LA NIVEL EUROPEAN.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.