Pe cine mai sperie Legea pensiilor

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia se estimează dublarea cheltuielor României cu pensiile publice în plată, este o mare provocare pentru finanțele publice ale țării noastre, nefiind însoțit de măsuri de creștere a veniturilor publice, susține Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), inițiativa care reprezintă peste 54.000 de companii ce generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

Conform propriilor estimări ale Guvernului, creșterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022. Astfel, din 2022 și în anii ce vor urma, presupunând chiar și o creștere nominalăanualăoptimistăde 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 – 2022, noua lege va genera o povară suplimentară de aproximativ 6.6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugăproiecțieioptimiste de deficit bugetar anual de 3%. Comparând, în 2017 plățile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6.7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educației au fost de 2.9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate au fost de 4% din PIB.

Pentru prima oară, Institutul Național de Statistică, la cererea Comisiei Europene, a publicat în acest an date oficiale referitoare la drepturile de pensie acumulate până în prezent, mai exact, valoarea actualizată a viitoarelor obligații de pensie deja înregistrate. Cifrele sunt cel puțin alarmante, potrivit CDR. La finalul anului 2015, datoria implicită a sistemului public de pensii în România era de aproximativ 275 miliarde de euro (folosind cursul actual), adică 172% din PIB-ul anului 2015. Suma este de peste 4 ori mai mare decat datoria publică a României la acel moment. Astfel, însumând datoria publică actuală de aproximativ 35% din PIB cu obligațiile față de actualii pensionari și drepturile acumulate pentru viitorii pensionari reflectate până la finalul anului 2015 s-ar acumula o datorie implicită a statului de peste 170% din PIB. Mai mult, drepturile de pensie acumulate ar atinge valori îngrijorător de mari ținând cont de faptul că din 2015 și până în prezent pensiile publice au crescut cu aproximativ 30% și că se dorește în continuare o creștere a acestora cu peste 130% conform proiectului de lege privind sistemul de pensii (adăugând 18 miliarde de euro la costurile curente cu pensiile de aproximativ 13,5 miliarde de euro). Creșterile majore de beneficii la pensionare fără a fi însoțite de măsuri compensatorii duc la înrăutățirea semnificativă a situațieideficitului bugetar, slăbind finanțele publice și așa fragile ale țării. Pe acest drum, finanțele publice și economia României vor fi profund destabilizate.

CDR susține că există un dezechilibru semnificativ între pensiile primite de peste 5 milioane de români, finanțate prin contribuții și bazate pe principiul contributivității, și cele speciale, primite de peste 150.000 de români. Pensiile speciale sunt mult mai generoase, acordate în condiții semnificativ mai favorabile, la vârste de pensionare mai reduseși nu urmăresc principiul contributivității. Conform Consiliului Fiscal și INS, la finalul anului 2017 pensiile speciale erau, în medie, de 3,5 ori mai mari decât pensiile de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Domnule Matei,nici legea pensiilor nr. 263/2010 nu a fost respectata!Punctul de pensie trebuia sa fie azi in jurul a 1800-1900 lei,conform legii!Din aceasta cauza au venit cu alta lege aburitoare,pentru ca nu puteau finanta pensiile in baza legii din 2010!La fel se va intimpla si cu aceasta lege a pensiilor PSD,daca lucrurile merg bine,sa traiasca,daca lucrurile merg rau,vin cu alta lege,doar e foarte simplu!Problema este la majorarea taxelor si impozitelor,la aruncatul banilor publici pe inutilitati,la pensiile speciale,la salariile pe viata…Priviti numai cum arunca cu banii publici madam Firea pe tot felul de smecherii,de tratamente aiuritoare,de ajutoare sociale date din banii bucurestenilor,in loc sa scada impozitele locale daca are prea multi bani de cheltuit

  2. cred ca n-ati fost atenti la ”numarul” de zerouri, la moneda, in 2018 PIB-ul este in jur de 200 de miliarde de $, iar in articol vorbiti de datoria din 2015 care ar fi de 275 miliarde euro, cifrele par din Grecia nu din Romania, apoi afirmati ca reprezinta 35% din PIB-ul din 2018…
    practic va jucati cu cifrele fara sa le intelegeti semnificatia, iar daca este o preluare, cineva va dezinformat ”umbland” cu soparla pe zapada, cand ea hiberneaza…

    • s-a referit ori la datoria asociată pensiilor speciale, ori la datoria cumulată pe ultimii 300 de ani a sistemului public de pensii. Concluzia acestor cifre cerute de c.e. este una singură: lichidaţi pensionarii şi zburaţi-vă creierii cu două trei zile înainte de data pensionării…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.