Consultații gratuite în vacanță

Pe ultimul loc la igiena dentară

stomatolog

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește igiena dentară. Acest top al rușinii arată că românii nu folosesc în mod regulat pasta și periuța de dinți, iar în cabinetele stomatologice ajung rar sau niciodată.

Probleme cu dantura apar încă de la vârste fragede. Prevenția este importantă, dar prea puțini sunt cei care și merg regulat la medicul stomatolog pentru controale de rutină. Totuși, în perioada vacanței, copiii din București pot merge la cabinetele stomatologice din școli, pentru consultații și tratamente gratuite.

3 din 4 copii au carii

Numărul adolescenților care au probleme cu dantura este în creștere. Este și cazul Alinei, o elevă de 15 ani care mănâncă multe dulciuri și nu se curăță niciodată de două ori pe dinți, așa cum i-a recomandat medicul. Ea spune că apucă să-și curețe dinții numai seara, pentru că dimineața este ocupată cu făcutul ghiozdanului și cu pregătirea hainelor cu care să plece la școală. Nu este un caz izolat. 3 din 4 copii au carii, iar de vină, cred doctorii, sunt în primul rând părinţii, care îi lasă pe cei mici să mănânce dulciuri în exces şi nici nu-i ajută să facă din curăţarea dinţilor o rutină. „Tiparul de carie cel mai des întâlnit este în șanțurile ocluzale, unde rămân retenționate alimentele. Nu se spală corect sau nu se spală deloc, alimentele care rămân sunt acide și demineralizează smalțul“, explică Ioana Cordaș, medic stomatolog.

În vacanţa de vară, elevii din Bucureşti pot merge la cabinetele stomatologice din şcoli pentru consultații şi tratamente gratuite. În Capitală sunt 150 de cabinete stomatologice în grădiniţe, şcoli şi universităţi. Au fost modernizate în ultimele luni, iar investiţia se ridică la aproape 3 milioane lei.

19% din români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi

Am o medie de zece consultații pe zi. Cam acesta este nivelul. Cu tratamentele pe care le putem face aici, în cabinet. Adică tratamente de profilaxie și tratamente odontale simple sau mai complicate. Dar, de exemplu, nu punem aparate dentare“, a declarat pentru Pro TV Monica Burlacu, medic stomatolog.

Însă problemele dentare se agravează odată cu înaintarea în vârstă, dacă nu sunt tratate corespunzător. Pentru mulți dintre români igiena orală nu este o activitate de rutină, așa cum ar fi normal. Studiile arată că 19% din români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi. Cei mai mulți dintre ei trăiesc în mediul rural, iar principalele motive pe care le invocă sunt lipsa timpului sau a spațiului adecvat unde să facă acest lucru.

Costurile prea mari ale tratamentelor stomatologice îi descurajează pe mulţi dintre cei cu probleme dentare.

Alt motiv întemeiat ar fi şi criza de personal: doar 12% din stomatologi lucrează în mediul rural, iar sumele decontate de stat pentru tratamente sunt mult prea mici. Deocamdată, autorităţile din sănătate nu au în vedere un program naţional pentru prevenţie stomatologică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Daca s-ar vrea cu adevărat ar găsi statul și resurse pentru un program național de prevenție. Dar s-au preferat să-i vândă pe cei mai amărâți dentiștilor lacomi. In afara de copiii de școală și ceva barosani din corporații și instituțiile de forță, nimeni nu mai beneficiază de servicii stomatologice decontate. Mi-a cerut un dentist 4000 lei,in privat, pentru o operatie la o măsea. Când am fost student, acum 25 de ani, o operatie similară a fost gratis!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.