Pensia privată. Câți bani trebuia să ai în cont după 15 ani!

pensii, pilonul II

O persoană care avea salariul mediu pe economie şi care a contribuit lună de lună timp de 15 ani la Pilonul II de pensii ar trebui să aibă în cont în jur de 36.000 lei, dar dacă se păstra graficul de creştere a contribuţiilor valoarea ar fi fost mai mare cu 36%, a declarat, marţi, Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), citat de Agerpres.

„Evoluţia contribuţiilor, aşa cum era iniţial planificată, a fost alta. Practic a existat o creştere după care a urmat o corecţie importantă. Mă refer aici la procentul din salariu brut care a fost virat. Acum ne aflăm, să spunem, într-un oarecare proces de recuperare. Sper din toată inima că începând cu anul viitor vom vedea această creştere de la 3,75% la 4,75% care a fost legalizată de Guvern şi care este parte a angajamentului pe care România şi l-a luat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă…Au mai existat, să spunem, şi alte deviaţii, dar aceasta aş putea spune a avut un impact major. Vă prezintă nişte calcule. În cei 15 ani, cineva care avea salariul mediu pe economie şi care a contribuit lună de lună timp de 15 ani, astăzi ar trebui să aibă undeva în jur de 36.000 lei. Deci cam asta ar fi valoarea contului. Dacă graficul creşterii contribuţiilor ar fi fost cel planificat, suma pe care o avea în cont ar fi fost de 49.000 lei, deci cu 36% mai mult decât acest calcul teoretic arată că dintr-un salariu mediu ar fi avut”, a spus Radu Crăciun, la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, Radu Crăciun a prezentat principalele statistici privind Pilonul II după 15 ani de activitate. Astfel, fondurile de pensii au 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private.

În acelaşi timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăţi în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră aşteptată să depăşească 2 miliarde de lei până la finele lui 2023 şi să continue să crească exponenţial în anii următori.

Întrebat de jurnalişti despre persoanele care contribuie activ la Pilonul II de pensii, el a spus că sunt 8 milioane de participanţi dintre care doar 4 milioane activi. Printre cei care nu mai contribuie se numără cei care au emigrat sau lucrează la negru, dar şi emigranţii care au lucrat câţiva ani în România, au contribuit şi apoi au plecat în alte ţări.

De asemenea, el a precizat că numărul celor care au contribuit neîntrerupt de la înfiinţarea sistemului este foarte mic, de aproximativ 4-5% din totalul participanţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8526 Articole
Author

16 Comentarii

  1. sa ne spuna domnul asta care este regulamentul de acordare a banilor dupa ce te pensionezi? va spun eu, fiecare ii incaseaza dupa cum are relatii: unii toti odata iar atii pe ce perioada vrea fiema!

  2. De vreo 3-4 ani, BCR nu mai trimite plicuri cu suma din cont asiguratilor din pilonul II, de ce? Cumva, ceva anulat drepturi celor care au plecat și muncesc în străinătate?

  3. Am plătit Lumina si Telefonul pe luna Decembrie 2023 ! Intretinerea pe luna Decembrie 2023 . Am platit-o in Octombrie 2023 ! Pe anul 2023 Nu mai am Nimic de Plătit !

  4. Pensia privata obligatorie este cel mai mare tun, cea mai mare hotie in plan individual care a afecteaza direct fiecare individ in parte…pe langa jaful si hotia resurselor, economiei agriculturii, pamantului agricol, paduri…facut de alogenii paraziti care ne-au ocupat tara in favoarea corporatiilor occidentale patronate de ei !
    1)pai daca e pensie privata, de ce mai e si obligatorie ?
    2)de ce un privat, unde in „economia de piata”, unde statul nu trebuie implicat – „statul minimal”, face afaceri cu statul, cu banii publici colectati de stat primiti de privat moca, gratis, fara nici un efort, prin logistica statului ?
    3)de ce nu se duce privatul sa alerge el dupa client, sa-l convinga de buna lui credinta, cinste, ca este bine sa-i de-a spre administrare niste bani periodic, lunar, pentru pensie si apeleaza parghia autoritatii statului statului care ma obliga pe mine sa-i dau procentul respectiv( desi eu nu vreau, tocmai pentru ca nu am incredere in privat si il consider din acest motiv un hot,un talhar)?
    Asadar,iata ce inseamna hotia patronata direct de statul acaparat de parazitii alogeni : transformarea noastra in sclavi, buni cotizanti periodic, pe langa munca depusa si platita pe un salariu de mizerie,care 12 ore pe zi pana la adanci batraneti la 65 de ani,tot la corporatiile iudeomasonilor care au acaparat economia,cand sa beneficiem si noi de o amarata de pensie, daca mai apucam, privatul ne poate spune ca,îi pare rau,a dat faliment,”plasamentele” nu au fost rentabile(dar comisioanele lor garantate au fost bine mersi)sau iti da cu țârâita o cativa lei pe luna pe o perioada limitata de 2-3 ani,desi tu ai dori sa traiesti mai mult!
    Iata ce inseamna alogenul parazit care ne guverneaza prin minciuna si viclenie !
    TREZESTE-TE!Ridica-te!NU mai da putere alogenilor paraziti prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

  5. Daca vrei sa sti cati bani ai in cont te duci la banca ! Este secretul bancar ! Ca scrisorile sa nu se piarda ! Si ca nu cumva scrisorile sa ajungă pe mana hakerilor !

  6. Atentie ! Banca nu cere actualizarea datelor personale ! Este un haker ! Care va fura datele personale ! Daca le trimiteti pe telefonul mobil !

  7. 36.000/15 ani/12=200 de lei daca e cu o crestere de 36% atunci ar fi 272 lei/luna pensie 15 ani, daca lucreaza 30 de ani atunci ar pute fi dublu deci 544 lei cum speranta de viata este sub 80 de ani deci timp de 15 ani ar avea o pensie de 100 de euro, iar unii norocasi dupa varsta de 80 de ani devin muritori de foame pt ca li se termina pensia privata. Deci fara pensia de stat care este pe viata, nu prea va fi roz pt multi

  8. La o pensie medie de 1200 lei pe lună ești fericit după 15 ani de cotizare cu pensie o Privată timp 30 luni adică 2 ani și 6 luni. După care tot statul cel rău să te țină. Câte mii de vile și super mașini pentru ei și copii lor și-au cumpărat cei ce rulează acești 117 miliarde de lei acumulaţi? De diferența de 13 000 înmulțită ce 4 milioane cotizanți obligatoriu cică reali dă 10 miluarde de euro. Să tot fii străin, să ai ai fond privat pensii și să iei 7 piei de pe români. Dacă ești la guvernare și zici că că este escrocherie de plătit încă un tribut, și trebuie desființate cu se activează acoperiții din multinaționalele acelorași străini la proteste și prin SRI, DNA, DIICOT la comanda UE urmează mazilire.

  9. Vai ce sfios e baiatul asta. Spune-ne si ce, cat si cate comisioane au muls bancile de la fiecare de-a ramas doar 36000 de lei dupa 15 ani? Spune suma mulsa in cei 15 ani. Ai curaj?

  10. Pilonul II- cea mai mare escrocherie de dupa ’89: OBLIGATIVITATEA tuturor salariatilor de a contribui la un fond PRIVAT-imbogatind pe „marii” finantisti ai natiei- atata timp cat exista P.I-OBLIGATORIU, da’ gestionat si garantat de stat si P.III- Privat, da’ BENEVOL! Deci cele doua, PI + PIII ACOPERA TOATE OPTIUNILE: si ale celor pauperi- ce se bizuie la pensie pe P.I, dar si ale celor mai ajunsi, ce pot apela- daca vor si-i tin resursele- sa contribuie si la P.III.Statul NU DA FALIMENT, in schimb „smecheriile private”- gen PII, mai dau.

  11. Nu ne spune domnul acesta și care este „performanța” sistemului de pensii private? Se plânge că n-am cotizat mai mult dar nu ne spune că nici măcar rata inflației nu este acoperită de creșterea unității de fond! O mare țeapă, niște nemernici care căpușează banii românilor fără să-i întrebe nimeni de sănătate! Dacă aș putea, n-aș cotiza un leu, nici la stat nici la sistemul privat! N=am primit banii statului niciodată, nu trăiesc și nu voi trăi din banii statului vreodată! Corect ar fi ca să avem posiblitatea de a opta, inclusiv pentru „contribuția” la sistemul de pensii de stat; cine nu vrea, treaba lui – dar nici să nu primească vreun ajutor social de la stat la bătrânețe; fiecare să doarmă cum își așterne! Dar ce vorbim noi aici ca să nu adormim…?! Statul ăsta nu-i în stare să pună ordine în aberația aia de poensii speciale și eu scriu despre randamentul fondurilor private de pensii…!

  12. Ce ți-e și cu articolele astea sponsorizate de fondurile de presă străine…

  13. Pensia privat obligatorie este pur si simplu hotie Initial pornisem de la Aviva pana acum sau schimbat de 20 de ori firmele sau numele habat nam.Luati-va adio de la banii aia.

  14. …am facut eu un calcul pt salariul minim pe economie, pe 45 de ani, cu recapitalizarea dobnzii an de an…dupa 45 de ani, un contributor are capital propriu 60808 lei, dobanda recapitalizata-adica, anul urmator adunam la contributie contributia de anul trecut plus dobanda- este in cuantum de 4864 lei, fondul final fiind de 65672 lei. La pensia minima de 1125 lei/an, ar tre sa restituie 13500 lei/an. Daca imparti 65672 la 13500 rezulta 4 ani si 10 luni de pensie…daca socotesti restituirea pe zece ani, ar veni 6567,2 lei pe an, adica 547, 2 lei/luna…la 20 de ani, se injumatateste…nu prea este smenozeala, mai ales ca, fiind garantata de stat nu stiu de ce dar imi miroase a cronica unor falimente anuntate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.